anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Abuz de forţă al Fiscului. Cum a fost îngropată o firmă care a obţinut bani europeni. Statul, bun de plata.

GALERIE
anaf
 • anaf
- +

Cu un raport de control în care au descoperit "datorii" la stat, inspectorii fiscali din Galaţi au îngropat o firmă. După blocarea conturilor şi executarea silită societatea comercială a pierdut un proiect european nerambursabil. Intrată în insolvenţă, firma a contestat raportul de control şi a câştigat în instanţă. Curtea de Apel Iaşi i-a acordat şi despăgubiri de 2 milioane de lei.

O firmă de construcţii a fost aproape falimentată de Fisc, când abia ce obţinuse o finanţare europeană nerambursabilă pentru dezvoltare. După ani de zile, societatea a reuşit să demonstreze în instanţă că datoriile ce îi fuseseră puse în sarcină nu existau decât în mintea inspectorilor fiscali.

Evident, de finanţarea nerambursabilă s-a ales praful. Acum, firma cere despăgubiri, iar Tribunalul i le-a acordat. Dacă sentinţa va rămâne definitivă, Fiscul va fi bun de plată. Din banii noştri.

În ianuarie 2012, Ogiva Construct SRL demarase un proiect de dotare cu utilaje specifice lucrărilor de construcţii. Proiectul se ridica la o valoare de un milion de lei, din care 584.500 lei reprezentau suma eligibilă nerambursabilă. Cererea de finanţare a fost aprobată în septembrie 2013, iar firma a contractat un credit pentru cofinanţarea proiectului.

În octombrie însă, inspectorii fiscali gălăţeni i-au imputat 307.200 lei reprezentând impozit pe profit, TVA, majorări şi penalităţi de întârziere. Imediat, s-a trecut la executarea silită, find poprite conturile bancare şi demarându-se procedura de vânzare a bunurilor societăţii.

În aprilie 2014, a mai fost întocmită o decizie de impunere, calculându-se accesorii la datoriile imputate. Acţiunile Fiscului au dus la imposibilitatea derulării proiectului şi la rezilierea contractului de finanţare.

În 2015, Curtea de Apel ieşeană a anulat decizia iniţială de impunere, iar în 2019 a fost anulată şi a doua decizie. Firma s-a adresat Fiscului, cerând repararea prejudiciului, solicitarea fiind însă respinsă. Următorul pas a fost instanţa.

Ogiva Construct a cerut 2,37 milioane lei, prejudiciu compus din costurile aferente întocmirii proiectului, finanţarea pierdută şi suma ce ar fi putut-o obţine din exploatarea celor trei utilaje.

În faţa judecătorilor, reprezentanţii Fiscului au apreciat că măsurile luate împotriva societăţii nu au afectat activitatea acesteia, întrucât cele patru autoturisme şi un motocompresor scoase la vânzare nu şi-au găsit cumpărători.

În plus, au invocat prescripţia, considerând că firma trebuia să se adreseze instanţei din 2014, când ar fi cunoscut presupusa întindere a pagubei. Argumentele Fiscului au fost respinse însă de magistraţii Tribunalului, aceştia constatând că firma fusese nevoită să-şi declare insolvenţa, fiind afectată direct de demersurile organului fiscal.

În cauză a fost dispusă efectuarea unei expertize tehnice judiciare, care a stabilit un prejudiciu de 1,35 milioane lei rezultat din nefolosirea utilajelor ce ar fi urmat să fie achiziţionate.

La această sumă s-a adăugat valoarea finanţării pierdute, a costurilor de realizare a proiectului şi alte cheltuieli conexe, ducând la un total de 1,97 milioane lei. Sentinţa Tribunalului mai poate fi încă atacată cu recurs.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.