“Abuz”, “Lipsă de încredere” “Umilinţă” – Noile declaraţiii de interese ale profesorilor, valabile de joi: ce spun oamenii din sistem
Profesorii vor fi nevoiţi să declare în fiecare an, în scris, pe propria răspundere, sub sancţiunile prevăzute de Codul penal pentru falsul în declaraţii, că nu fac meditaţii contra cost cu elevii de la clasele unde predau. Ordinul nr. 3.051 din 11 ianuarie 2024 privind aprobarea Procedurii pentru completarea declaraţiilor de interese de către personalul didactic de predare va intra în vigoare chiar de la 1 februarie. În învăţământul preuniversitar ieşean se discută despre lipsa de încredere în corpul didactic şi despre umilinţa resimţită de profesori.
Deşi noua lege a Educaţiei interzice profesorilor să facă pregătire în particular, contra cost, cu elevii de la clasă, aceştia vor fi obligaţi să depună anual declaraţiile de interese în care vor menţiona asta explicit. Vor declara norma didactică, activităţile de predare la care sunt încadraţi în anul şcolar în curs şi faptul că nu desfăşoară meditaţii cu propriii elevi.
Reporterii „Ziarul de Iaşi” au aflat părerea unor persoane cunoscute din învăţământul preuniversitar ieşean vizavi de această schimbare. Acestea au subliniat umilinţa la care este supus, din nou, profesorul şi neîncrederea în personalul didactic.
Laviniu Lăcustă: „Declaraţia de interese este abuzivă”
Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, Laviniu Adrian Lăcustă, consideră această declaraţie de interese drept abuzivă, subliniind că legea deja interzice meditaţiile la clasă şi că introducerea declaraţiei presupune o lipsă de încredere în profesori.
„Această declaraţie este, din punctul nostru de vedere, una abuzivă, care pleacă de la nişte premise false. Sunt persoane care consideră că este o nedreptate, un abuz care pleacă de la prezumţia de rea-credinţă a cadrelor didactice şi nu de la prezumţia de bună-credinţă sau de nevinovăţie, aşa cum ar fi normal”, a declarat Laviniu Lăcustă.
Mihaela Popa, profesor de matematică la Colegiul „Vasile Alecsandri” din IaşI, fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei, susţine că interzicerea meditaţiilor contra cost este un lucru pozitiv. Însă, la rândul ei, crede că declaraţia de interese adaugă o umilinţă inutilă, generată de lipsa de încredere a Ministerului Educaţiei în corpul didactic.
„Faptul că profesorii nu trebuie să predea în particular elevilor de la clasă este un lucru foarte bun. Din păcate, atât de joasă este încrederea în cadrul didactic, pe care o transmite şi Ministerul Educaţiei părinţilor. Mie mi se pare o umilinţă, însă şi profesorii probabil că au o oarecare vină, pentru că au acceptat să facă meditaţi cu elevii de la clasă”, a transmis Mihaela Popa.
Fără meditaţii contra cost pentru elevii de la clasă
Alţi profesori au susţinut că această declaraţie de interese nu este o surpriză, întrucât oricum era interzis ca un cadru didactic să mediteze contra cost elevii de la clasă. „Consider că fiecare cadru alege să nu pregătească contra cost copiii de la clasă. Nu mă surprinde şi nu mă deranjează acest ordin. Nu cred că este ceva surprinzător pentru colegii cadre didactice. Noi facem foarte multe pregătiri cu copii, în principal cei care au discipline de examen, dar fără bani. Deondologic este bine să nu pregăteşti copiii de la clasă, deoarece cred că o doză de subiectivism ar putea apărea”, a spus şI Raluca Mariana Cozma, directoarea Şcolii Gimnaziale „Ion Ghica” din IaşI, Directorul Anului 2023 în cadrul Galei Directorul Anului 2023.
Deşi e văzută ca o neîncredere în cadrul didactic, unii consideră că s-a ajuns în acest punct din cauza profesorilor care au acceptat să îşi pregătească în particular elevii. „Un cadru didactic nu trebuie să ia bani de la copil pentru a-l pregăti separat, atât timp cât el este la şcoală profesorul lui. Adică, tu reuşeşti să îl faci să ştie acasă ceea ce nu vrei să îl înveţi la şcoală, ceea ce mi se pare incorect, şi de aceea cred că pentru liniştea părinţilor e foarte bine. Pentru integritatea unui profesor nu este atât de bine, dar s-a ajuns aici şi din greşeala profesorilor. Însă, e o umilinţă clară pentru cei care nu fac acest lucru”, a adăugat profesoara de matematică de la Colegiul “Alecsandri”.
Fără ore de canto sau sport în particular?
Mihaela Popa spune că acest ordin nu vizează doar matematica şi limba română, declaraţia de interese fiind o problemă şi pentru profesorii de muzică sau de sport, de exemplu.
„Toată lumea se gândeşte doar la matematică şi limba română, dar există ore de pian sau de canto, iar într-o localitate cum e Negreştiul, de exemplu, nu există decât un profesor de pian, care dă şi ore în privat. Ce înseamnă când un elev se pregăteşte cu profesorul lui la sport, la un club plătit? Există profesori care au platforme de pregătire, în care vin şi se înscriu tot felul de elevi, adică nu ai cum să vezi cine se înscrie. Dacă legea este valabilă pentru orice profesor, sigur vor mai apărea probleme. Legea nu e bine scrisă, nu e clară şi nici nu explică ce se înţelege prin meditaţii”, a precizat aceasta.
Drepturi prorogate, obligaţii de actualitate
În plus, preşedintele USLIP Iaşi vorbeşte despre inechitate în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile profesorilor. „Nu înţelegem de ce o parte dintre drepturile prevăzute de legea Educaţiei, în special cele care se referă la anumite aspecte financiare, au fost prorogate, în timp ce obligaţiile sunt de actualitate. Dacă tot facem prorogări, atunci să facem nu doar pe ceea ce se cheamă drepturi ale cadrelor didactice, ci şi pe ceea ce se cheamă obligaţii ale acestora. Mă gândesc aici la degrevarea de două ore pentru cei care au 15 ani vechime şi grad didactic I sau prima pentru cei care se pensionează din învăţământul preuniversitar românesc”, a precizat Laviniu Lăcustă.
Ce este „declaraţia de interese”?
Procedura din 11 ianuarie 2024 clarifică scopul acestei declaraţii de interese şi subliniează interzicerea meditaţiilor contra const pentru copiii de la clasă. Astfel, art. 2, alin 1. arată că declaraţia de interese este „documentul scris, redactat pe propria răspundere, prin depunerea căruia cadrul didactic de predare confirmă că asigură echitate şi obiectivitate în activitatea de predare-învăţare-evaluare şi că nu desfăşoară activităţi de pregătire suplimentară contra cost pentru elevii de la clasa/clasele la care este încadrat în anul şcolar în curs”.
Conform art. 5, alin. 2 din Procedura pentru completarea declaraţiilor de interese de către personalul didactic de predare, „declaraţia de interese cuprinde norma didactică şi activităţile de predare la clasa/clasele la care personalul didactic de predare este încadrat în anul şcolar în curs”. Este precizat că personalul didactic are obligaţia să completeze declaraţia de interese „până la data de 31 decembrie a fiecărui an”. În cazul în care personalul didactic de predare este angajat după 31 decembrie, acesta va completa şi va depune declaraţia „în termen de 5 zile de la angajare”.
Declaraţiile de interese vor fi verificate de către responsabili desemnaţi de conducerea unităţii de învăţământ, iar neconcordanţele vor duce la notificarea profesorilor pentru a rectifica declaraţia în termen de 30 de zile. Nerespectarea termenelor sau nedeclararea activităţilor de pregătire cu elevii poate atrage sancţiuni disciplinare, inclusiv desfacerea contractului de muncă.
Publicitate și alte recomandări video