Academician prof. dr. ing. Valeriu D.COTEA
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

In memoriam

Academician prof. dr. ing. Valeriu D.COTEA

GALERIE
Foto-cotea-unu
  • Foto-cotea-unu
- +

De astăzi învăţământul horticol şi comunitatea academică ieşeană au devenit mai sărace prin plecarea într-o "lume fără de dor" a unui OM care până mai ieri era în mijlocul nostru, un om care ne era drag şi pe care toţi îl apreciam.

    Oricât de firesc deznodământul, mai ales la această vârstă, moartea neaşteptată a domnnului Academician Valeriu D. Cotea ne-a zguduit pe toţi, făcându-ne să simţim şi mai amarnică despărţirea acum, când cu toţii ne pregăteam să îl omagiem pentru îndelungata sa carieră, o viaţă dedicată muncii şi dragostei pentru profesia aleasă. Din păcate Dumnezeu a hotărât că are nevoie în casa vieţii de dincolo de un adevărat exponent al elitei culturale umane, de un om a cărui filosofie de viaţă a fost bunătatea şi dărnicia, ale cărui realizări se poate spune că l-au veşnicit în elita culturii neamului românesc.

    Academicianul Valeriu D. Cotea este fiu al plaiurilor vrâncene. S-a născut la 11 mai 1926, în localitatea Vidra, al cincilea copil, din cei şapte ai unor răzeşi înstăriţi şi luminaţi, cu drag de carte, care şi-au purtat copii la şcoli şi i-au educat cu frica de Dumnezeu şi înţelegere faţă de oameni. Spaţiul natal şi familia şi-au pus amprenta asupra formării sale definitorii, astfel încât, tradiţia satului, dragostea faţă de neam şi ţară l-au însoţit perpetuu în existenţa Domniei Sale.
    Stima şi respectul faţă de actul educaţional le-a dobândit încă din copilărie, apoi în liceu şi facultate, având şansa unor profesori de excepţie, a căror personalitate nu a ezitat să le-o omagieze şi să le arate profundul său respect.

    Crezul existenţei sale a fost acela al lucrului bine făcut, cu temeinicie şi trăinicie în timp. În cartea sa, "Fragmente de viaţă", scria: "Am avut întotdeauna convingerea pozitivă, normală, că menirea omului este de a construi, de a crea, de a lăsa pe pământ semnele bune ale trecerii sale."
    Printr-o muncă cinstită, desfăşurată cu dragoste şi pasiune, a parcurs întreaga ierarhie universitară, a urcat una câte una, totdeauna cu legimitate şi răspundere, trepte importante ale cunoaşterii, ale catedrei, ale activităţiii creatoare, ale notorietăţii profesionale şi sociale, asumându-şi, în două mandate, responsabilităţile de şef de catedră şi decan al Facultăţii de Horticultură din Iaşi. În această perioadă, Catedra de Horticultură şi Facultatea de Horticultură au beneficiat de un conducător stimat, influent şi competent, al cărui cuvânt era apreciat în multitudinea deciziilor ce trebuiau luate. Exigenţa, corectitudinea, echilibrul, dar şi omenia au fost constante ale demersurilor şi hotărârilor sale.

    Omul de catedră profesorul Valeriu D. Cotea a ştiut, generaţii de-a rândul, să transmită cu eleganţă intelectuală şi modestie superioară valori necontestate de integritate, de cinste şi profesionalism tinerilor ce îmbrăţisau cariera de oenolog. Deşi complexe şi permanent actualizate, cursurile Domniei Sale erau prezentate într-o formă atractivă, plină de vervă, cu digresiuni date de cultura sa generală, care captivau auditoriul şi făceau neîncăpătoare amfiteatrele.

    S-a remarcat, de asemenea, prin vocaţia sa pentru construcţie instituţională, prin disponibilitatea de a se dărui ideii de edificare şi zidire durabilă în sensul iniţierii, organizării şi consolidării de instituţii, centre de cercetare, laboratoare şi reţele ştiinţifice, mărturie stând în acest sens crearea Centrului de Cercetări Oenologice de la Iaşi, instituţie binecunoscută pe plan mondial, prin rezultatele obţinute aici.

    Ca urmare a vocaţiei sale pentru ştiinţă, fiind şi beneficiarul unei culturi profesionale deosebite, academicianul Valeriu D. Cotea lasă în urma sa o vastă operă în domeniul viticulturii şi oenologiei româneşti. Pe parcursul prodigioasei sale activităţi didactice şi ştiinţifice a publicat în ţară şi străinătate peste 500 de lucrări, cercetări originale, studii, cărţi, monografii apreciate de specialiştii de pretutindeni. Prin publicaţiile sale ştiinţifice a dovedit pe deplin pregătirea sa teoretică complex, atestând că este şi rămâne o personalitate exponenţială, emblematică, indubitabilă pentru horticultura românească.

    Academicianul Valeriu D. Cotea este autorul "Tratatului de oenologie" (în 2 volume: 1985, 1989), ca şi al altor importante lucrări, precum "Oenologie"(1982), "Podgoriile şi vinurile României" (2000, lucrare publicată în română, franceză şi engleză, distinsă cu Premiul Academiei Române), "Podgoria Cotnari" (2006, volum de asemenea distins cu Premiul Academiei Române), "Tehnologii de producere a vinurilor" (2006), "Tratat de oenochimie" (2009).

    Personalitate marcantă a ştiinţei oenologice, activitatea sa de peste 25 de ani în cadrul Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV), în calitate de expert al României la acest for internaţional de renume, a dus la numirea sa ca preşedinte al grupului de experţi "Tehnologia vinului", preşedinte al Comisiei de Oenologie şi vicepreşedinte al OIV. A fost membru în comitetul ştiinţific al mai multor reviste internaţionale de specialitate, precum "Bulletin de OIV" (Franţa), "Rivista di Viticultura e di Enologia" (Italia), "Ciencia e Technica Viti-Vinicola" (Portugalia).

    Ca semn al recunoaşterii prestigioasei sale activităţi profesionale şi ştiinţifice a fost ales membru corespondent sau membru de onoare al numeroase societăţi şi academii de specialitate din ţară şi din străinătate: Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, American Society for Enology and Viticulture, Group International Polyphenols, Academie Suisse du Vin, Accademia Italiana delle Vite e del Vino, Academie Internationale du Vin.
    Profesorul Valeriu D. Cotea a fost ales membru corespondent al Academiei Române în noiembrie 1990 şi membru titular în septembrie 1993, susţinând Discursul de recepţie cu tema "Vinul în existenţa umană". În perioada 1996-2008 a fost Preşedintele Secţiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice a Academiei Române, iar din 2008 a fost ales preşedinte de onoare al acestei secţii.

    Preşedinţia României i-a acordat două distincţii naţionale: Steaua României în Grad de Cavaler (2000) şi Ordinul Naţional Serviciu Credincios în Grad de Cavaler (2003). La nivel mondial a fost distins de patru ori cu premiul Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului din Paris (1982, 1989, 2000, 2008), cu Medaille de la Ville d'Arbois (Franţa), Pionero de la Viticultura Mundial (Argentina), Confrade de Merito (Spania), Croix de Chevallier de l'Ordre du Merit Agricole (Franţa).

    A primit titlul de "Doctor Honoris Causa" al Universităţii din Oradea, al Universităţii Bioterra din Bucureşti şi Universităţilor de Ştiinţe Agronomice şi de Medicină Veterinară din Bucureşti şi Cluj.
    Stimate Domnule Academician, acum, la implacabila despărţire, nu ne rãmâne decât sã ne exprimãm regretul pentru graba cu care aţi plecat dintre noi, să vă fie uşoară marea şi ultima trecere, să fie luminat locul ce vă va fi hărăzit şi să ne rugãm ca sufletului dumneavoastră bun să-i dea Dumnezeu odihnă vesnică!


Consiliul Profesoral al Facultăţii de Horticultură din Iaşi

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Abrogare ordin

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.