anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 13.08.2022

Academicianul Cristofor Simionescu, celebrat la 100 de ani de la naştere

GALERIE
cristofor_simionescu
 • cristofor_simionescu
- +

Iaşul va cinsti numele şi amintirea academicianului Cristofor Simionescu în această vineri, 19 iunie, la ora 12:00, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea sa, prin dezvelirea unui bust în fața sediului Filialei din Iași a Academiei Române.

Creatorul şcolii româneşti de chimie macromoleculară va fi omagiat şi printr-o scurtă ceremonie ţinută la dezvelirea bustului, care este amplasat în fața sediului Filialei din Iași a Academiei Române, Bulevardul Carol I, nr. 8.

Academicianul Cristofor Simionescu (1920 – 2007) a fost rector al Institutului Politehnic Iaşi (1953 – 1976), a devenit membru al Academiei Române la doar 35 de ani (1955), a fost director al Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” (1970 – 2000), preşedinte al Filialei Iaşi a Academiei Române (1963 – 1974, 1989 – 2001), vicepreşedinte (1974 – 1990) şi preşedinte (cu delegaţie) al Academiei Române (1977 – 1980).

„A fost un om al cetăţii, Iaşul datorându-i primul campus universitar din ţară (Tudor Vladimirescu), mare parte din clădirile facultăţilor Universităţii Tehnice «Gh. Asachi», finalizarea construcţiei Institutului de Chimie Macromoleculară «Petru Poni», sediul Filialei Iaşi a Academiei Române şi multe altele. A construit enorm încă de la începutul vieţii, a fost autorul a peste 800 de lucrări ştiinţifice, 70 brevete, 23 cărţi, numeroase capitole în cărţi”, au transmis reprezentanţii Academiei Române.

Participarea la eveniment este deschisă tuturor celor interesaţi, cu respectarea regulilor de distanţare socială şi restul măsurilor preventive în perioada pandemiei COVID-19.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.