Academicianul ieşean Bogdan Simionescu, ales președinte al Societății de Chimie din România
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 20.10.2021

Academicianul ieşean Bogdan Simionescu, ales președinte al Societății de Chimie din România

GALERIE
bogdan_simionescu
  • bogdan_simionescu
- +

Acad. Bogdan Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române, a fost ales vineri, 9 iulie, la Bucureşti, președinte al Societății de Chimie din Români. Alegerile au avut loc, ȋn Adunarea Generală – formată din delegaţi ai tuturor filialelor şi secţiilor din ţară.

În urma propunerilor filialelor/secţiilor, discuţiilor şi a votului secret, s-au ales consiliul de conducere şi preşedintele, ȋn persoana acad. Bogdan C. Simionescu, vicepreşedinte al Academiei Române. Echipa de conducere mai este alcătuită din cadre didactice de la Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea Bucureşti, Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie – ICECHIM București şi Institutul de Chimie Macromoleculară "Petru Poni" din Iaşi.

Societatea de Chimie din România a luat naştere ȋn anul 1919, când un grup de chimişti români entuziaşti se ȋntruneau la Bucureşti pentru a fonda o societate ştiinţifică, profesională. Pe de altă parte, la Iaşi fusese ȋnfiinţată de către un eminent chimist, savantul Petru Poni, "Societatea de Ştiinţe", ȋncă de la ȋnceputul secolului XX. Percepând avantajele oferite de faptul că noua societate avea să conţină ȋn mod explicit cuvântul "chimie" ȋn denumirea sa, profesorul Petru Poni a aderat la Societatea de Chimie din România devenind Preşedinte de Onoare al acesteia. Buna reputaţie de care se bucură chimia şi Societatea de Chimie din România reiese şi din extraordinara serie de membri de onoare pe care aceasta i-a avut de la ȋnfiinţare până astăzi: Berthelot, Kekule, Mendeleev, Friedel, Grignard, Sabatier, von Bayer, Emil Fischer, A.W. von Hofmann, Cannizzaro etc.

Obiectivele principale ale Societăţii de Chimie din România cuprind promovarea chimiei prin toate mijloacele, organizarea de colocvii, seminarii, ateliere, conferinţe sau congrese de interes naţional şi internaţional, acordarea de premii/medalii/titluri onorifice pentru compensarea activităţii ştiinţifice şi/sau profesionale a chimiştilor din ţară şi din străinătate, organizarea de cursuri şi stagii de specializare, promovarea colaborării cu societăţi similare din ȋntreaga lume, cu federaţii, uniuni şi organisme internaţionale din domeiul chimiei şi ştiinţei, ȋn general.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iluzii guvernamentale

Lucian DÎRDALA

Iluzii guvernamentale

Aparent, desemnarea domnului Cioloş a fost un gest politic inutil, de natură a consuma în zadar timp şi energie. În realitate, ea a avut rolul de a oferi partidelor din fostul arc guvernamental ceva mai mult timp de gândire şi, în special pentru PNL, de decantare a opţiunilor pe termen mediu.

Filmuletul zilei

opinii

Un model discret, iradiant...

Florin CÎNTIC

Un model discret, iradiant...

Zilele trecute l-am sărbătorit pe Alexandru Zub la Mănăstirea Văratic, loc de reflecţie şi ospitalitate pentru multe figuri emblematice ale culturii noastre contemporane. Cum Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei, face pentru marele istoric mai mult decât Academia şi autorităţile locale la un loc, aş vrea, ca modestă reverenţă, să readuc în faţa cititorilor un text revelator pentru efigia lui Al. Zub, model cultural şi uman pentru mulţi dintre noi, un partener de dialog exemplar, ieri şi azi.

Serafima

Radu PĂRPĂUȚĂ

Serafima

Serafima nu amintea deloc în înfăţişare de un serafim. Nu ştiu la ce s-o fi gândit maică-sa, când i-a dat acest nume - Serafima, poate originea ei basarabenească s-o fi condus spre acest nume, căci numele se întâlneşte la ruşi. Nu găsesc decât explicaţia că, nu-i aşa, orice gâscă îşi visează puii lebede. 

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Alex VASILIU

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Tinerii participanţi la Concursul de cânt vocal organizat la Paris în paralel cu festivalul Rencontres Internationales Georges Enesco au avut de demonstrat pregătirea în trei domenii muzicale: aria de operă clasică sau romantică, aria sau liedul modern şi liedul compus de George Enescu. Sunt experienţe muzicale ce le-au deschis deja, unora, calea spre scenele de spectacol, de recital, având în vedere cerinţele teatrelor lirice şi oportunităţile înregistrării pe disc a unor programe inedite. 

pulspulspuls

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Vorbeam ieri aicea despre cum de s-a făcut şi s-au aranjat cărţile politicii încât dipotata Monika de la Iaşi a luat faţa în partid, la nominalizarea ca menistru al digitalizării, unora mai bine înfipţi ca ea pe lângă şefi. 

Caricatura zilei

Suspiciune...

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.