Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Academicianul ieşean Radu Miron încă primeşte scrisori de la studenţii din Vietnam

Numeroşi vietnamezi au studiat la Iaşi în perioada comunistă, în anii '70.

GALERIE
academician radu miron
  • academician radu miron
- +

Academicianul Radu Miron, care a împlinit la începutul lunii octombrie 91 de ani, încă mai primeşte scrisori de la foştii studenţi din Vietnam care au studiat în perioada comunismului sub îndrumarea acestuia, la Universitatea din Iaşi. 

Scrisoarea următoare i-a fost trimisă academicianului cu ocazia zilei sale de naştere, la începutul lunii octombrie, de Dinh Hong Viet, fost student al Facultăţii de Matematică-Mecanică în promoţia 1972, care a condus şi o delegaţie de studenţi vietnamezi ce au vizitat Iaşul şi UAIC în 2015, despre întâlnirea lor relatând, pe larg, „Ziarul de Iaşi“. Redăm în continuare scrisoarea acestuia, în limba română, editată doar pentru a ajuta lectura, în care povesteşte cum s-a întâlnit la peste 30 de ani de la plecarea din Iaşi cu textele mentorului său.

„Sunt Profesorul Dvs. şi Dvs. sunteţi profesorii mei

Era o zi frumoasă de primăvară din anul 2005; lucram la Catedra de matematică şi informatică a Universităţii Hanoi, când uşa s-a deschis şi un tânăr imbrăcat elegant a intrat în încăpere. El a venit mai aproape de mine şi m-a întrebat:

- Dumnevoastră sunteţi profesorul de matematică Dinh Hong Viet?

- Da, eu sunt. Vreţi să vă ajut cu ceva?

După ce a luat loc, tânărul a continuat:

- Mă bucur mult să mă întâlnesc cu dumneavoastră. Am aflat că aţi absolvit Facultatea de Matematică în România. Am nişte capitole de matematică cu titlul «Omologia lui Rham» în limba română şi vă rog să mă ajutaţi să le traduceţi în vietnameză. Am nevoie de aceste informaţii deoarece, după indicaţiile conducătorului meu ştiinţific, trebuie să folosesc nişte teoreme din aceste capitole pentru teza mea de doctorat.

- Adică sunteţi aspirant de matematică? Cum vă cheamă şi de la ce universitate veniţi?

- Mă numesc Le Thanh Tung. Sunt aspirant de matematică al Institutului Pedagogic din Hanoi.

- Să ştiţi că «Omologia lui Rham» e un domeniu foarte greu din algebra topologică.

- Da, e foarte greu, mai ales în ţara noastră foarte puţini matematiciani studiază «Omologia lui Rham», şi din cauza aceasta n-am informaţii în vietnameză“.

Am fost de acord să-l ajut. Timp de două săptămâni am tradus trei capitole despre «Omologia lui Rham» pentru aspirantul Le Thanh Tung. În procesul traducerii am observat imediat că modul de scriere al autorului acestor capitole parcă era cunoscut de mine din studenţie. Deşi au trecut mai mult de 40 de ani, eu mai ţin minte bine modul în care au scris cărţi profesorii mei de matematică de la Iaşi. I-am cerut lui Le Thanh Tung să-mi aducă coperta acestor capitole. Ceea ce m-am gândit era adevărat. Le Thanh Tung a scos aceste capitole din cartea «Omologia lui Rham» a profesorului meu Radu Miron, care a devenit acum academician al Academiei Române. Cartea lui a fost publicată în SUA şi, bineînţeles, în limba engleză.

Am reuşit să traduc trei capitole pentru aspirantul Le Thanh Tung, dar el mi-a cerut din nou să-i traduc şi următoarele patru capitole din cartea respectivă. Pentru a traduce cu succes, am citit aceste materiale de mai multe ori şi am înteles bine ce este «Omologia lui Rham». Am lucrat cu mare entuziasm, chiar cu ocazia sărbătorii de 1 Mai anul 2005, când nu m-am odihnit.

Timpul a trecut foarte repede. În luna septembrie a anului 2006, tot într-o zi când am lucrat la Catedra de matematică a Universitaţii Hanoi, Le Thanh Tung a venit din nou. Mi-a dăruit un buchet de flori foarte frumos şi a exprimat sentimente de recunoştinţă. Mi-a spus că datorită ajutorului din partea mea a susţinut bine teza de doctorat şi a devenit doctor în matematică şi mai ales a devenit un specialist în domeniul „Omologia lui Rham“.

Le Thanh Tung mi-a spus: - Vă rog să fiţi profesorul meu. Am refuzat, spunându-i: - Nu, nu pot să fiu profesorul dumneavoastră. Numai profesorul meu Radu Miron de la Iaşi, din România, este profesorul vostru. Dar Le Thanh Tung a răspuns: - Profesorul dumneavoastră Radu Miron de la Iaşi şi dumneavoastră, amândoi sunteţi profesorii mei“.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri