anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Academicianul ieșean Viorel Barbu va fi cel care îi va pune la colț pe plagiatori

GALERIE
viorel barbu
 • viorel barbu
- +

Academicianul Viorel Barbu a fost ales ieri preşedinte al CNATDCU. Instituţie controversată în ultimii ani, după încercarea de muşamalizare a plagiatului lui Victor Ponta, aceasta a fost reformată de noul ministru al Educaţiei. Este de aşteptat ca anvergura ştiinţifică şi rigurozitatea academică a matematicianului ieşean să aducă acestui for renumele de care are nevoie.

Academicianul Viorel Barbu a fost ales preşedintele Consiliului Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, la patru ani de când aceeaşi comisie, din care făcea parte şi el, s-a autosesizat şi a analizat ca fiind plagiat doctoratul premierului de la acea vreme, Victor Ponta. Consiliul General al CNATDCU din 2012 a fost dizolvat înainte să se pronunţe oficial cu privire la un posibil plagiat în cazul Ponta de către interimarul de la Educaţie, Liviu Pop, membru PSD.

Astăzi, pe masa CNATDCU există mai multe sesizări pentru plagiat ce aşteaptă să fie analizate, printre ele fiind şi doctoratul lui Victor Ponta, dar şi al ministrului de Interne, Petru Tobă, sau al fostului ministru Gabriel Oprea.

Acad. Viorel Barbu spune că funcţia în care a fost ales este una foarte grea, mai ales în climatul actual, fiind nevoie de o organizare şi de o restructurare puternică a instituţiei.

„Sunt dosare care trebuie analizate. Am discutat doar în principiu, trebuie să ne organizam, există mai multă întârziere la unele sesizări care trebuiau rezolvate şi, prin urmare, urmează o perioadă destul de anevoioasă. Acest consiliu şi-a luat o răspundere foarte mare, pentru că sunt multe nereguli în sistemul academic, nu doar legate de plagiate, ci şi de modul în care se obţin aceste titluri de doctor. Trebuie stabilite o serie de reguli foarte clare şi exigente care trebuie aplicate, pe cât se poate, în limita atribuţiilor pe care le are Consiliul“, ne-a declarat acad. Viorel Barbu.

Acesta a mai spus că fiecare membru din CNATDCU îşi asumă o responsabilitate benevolă şi că îşi vor da întreaga silinţă pentru a vedea „dacă se mai poate ceva pentru însănătoşirea sistemului academic românesc. Eu cred că se poate“, a adăugat acesta.

Acad. Viorel Barbu a fost rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“, decan al Facultăţii de Matematică şi preşedinte al Filialei din Iaşi a Academiei Române.

Alături de acesta au fost aleşi ca vicepreşedinţi ai CNATDCU prof.dr. Marius Andruh, de la Universitatea din Bucureşti, prof.dr. Mircea Dan Bob, de la Universitatea „Babeş - Bolyai“ din Cluj-Napoca, şi prof.dr. Dan Floricău, de la Universitatea Politehnica din Bucureşti. Prof.dr. Valentina Sandu-Dediu, de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, a fost aleasă secretar general al CNATDCU.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Asupritori, paraziţi şi ipocriţi

Cătălin ONOFREI

Asupritori, paraziţi şi ipocriţi

Cât de bine îi cunoaştem pe cei din jurul nostru?

opinii

Agua!

Briscan ZARA

Agua!

Dacă nu ar fi fost lumea aceasta modernă în care transportul dintr-un loc în altul să fie foarte facil, iar alimentele şi apa să poată fi aduse repede dintr-o regiune în alta, cu siguranţă am fi intrat într-o perioadă de foamete cruntă. Război, boală şi foamete, triada care a urmărit întreaga istorie omul precum lupii. Şi trebuiau mereu să fie trei ca să devină mortale, de nesuportat. Şi dacă ultimele două apar din motive naturale, primul ni se datorează în totalitate.

Nu căuta cheile sub veioză

Cristina DANILOV

Nu căuta cheile sub veioză

Am atât de mulţi cunoscuţi care spun cu toată convingerea că obiceiurile lor alimentare - a mânca prăjituri noaptea, de pildă - se datorează faptului că părinţii lor nu i-au hrănit aşa cum trebuia şi nu le-au insuflat obiceiuri alimentare sănătoase. Şi stau şi sortează, ca pe nişte boabe de fasole, amintirile din copilărie, cum nu aveau voie să se ridice de la masă până nu terminau de mâncat grişul cu lapte sau cum erau alergaţi cu papucul prin curte când aruncau sub masă carnea din ciorbă la pisici. A devenit un fel de sport, mulţi caută cauzele dependenţei de alimente, de alcool, de ţigări, de dragoste, de droguri, în copilărie şi, după un search profund concluzionează: „mama e de vină că sunt supraponderală”, „tata e de vină că eu beau”.

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

pulspulspuls

Care este strategia PSD la locale şi ce învârte Maricel Popa la manivela partidoiului

Care este strategia PSD la locale şi ce învârte Maricel Popa la manivela partidoiului

Gata, astăzi am ajuns la antepenultimul episod din seria „Ce s-a discutat la Şcoala politică de vară de pe Bahlui”, o relatare fidelă a discuţiilor care au avut loc timp de o săptămână în târgul nostru pe teme politice locale. 

Caricatura zilei

Suspensii speciale

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.