anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 28.05.2022

Academicianul Valeriu Cotea, înmormântat cu gardă de onoare

GALERIE
v cotea
 • v cotea
- +

Numeroase personalităţi ale lumii academice locale şi naţionle au fost prezente la ceremonia de înmormântare. Au ţinut discursuri inclusiv vicepreşedintele Academiei Române, dar şi poeta Ana Blandiana.

Familia, numeroşi colegi, studenţi sau simpli oameni care l-au admirat pe renumitul academician şi oenolog Valeriu Cotea s-au adunat sâmbătă, 23 aprilie, pentru a-l conduce pe utimul drum. La Biserica „Sfântul Nicolae“ din Dealul Copoului, unde a avut loc slujba înmormântării, zeci de oameni cu chipuri posomorâte au împărtăşit amintiri cu „Patriarhul vinului“, aşa cum l-a numit chiar Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Timp de câteva ore, oameni care au interacţionat cu Valeriu Cotea au transmis condoleanţe familiei şi au conturat imaginea celui ce a fost preşedinte de onoare al Secţiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice. Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a dat citire mesajului Patriarhului Daniel, apoi, pe rând, Înaltpreasfinţitul Ioan Robu - Arhiepiscop şi Mitropolit Romano-Catolic de Bucureşti, academicianul Bogdan C. Simionescu, vicepreşedintele Academiei Române acad. Mihail Voicu, în acelaşi timp preşedintele Academiei Române filiala Iaşi, dar şi prof. dr. Vasile Vîntu, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“, poeta Ana Blandiana şi primarul interimar Mihai Chirica au ţinut să spună câteva cuvinte despre una dintre personalităţile Iaşului de talie internaţională.

În curtea lăcaşului sfânt, Garda de onoare, formată din două rânduri de militari care stau cu feţele în bătaia soarelui, aşteaptă să îl ducă către cimitir. Unul dintre ei ţine pe o pernuţă roşie de catifea două medalii, iar altul o fotografie cu chipul zâmbitor şi blând al academicianului. Privind lung spre portret, un bărbat din spatele meu şopteşte printre dinţi, cu amărăciune: „Ce moarte bizară!“. O doamnă în negru îl invită apoi la o discuţie simplă despre Valeriu Cotea, despre omul de dincolo de catedră şi dincolo de apariţiile publice. „Era o persoană care nu stătea prea mult într-un loc, mereu ieşea pe afară. De la ora 17 începeau plimbările lui zilnice, nu erau la fel de lungi ca altădată, dar mereu ieşea să facă mişcare“, spune bărbatul cu admiraţie, fiind un fost apropiat. 

Vorbitorii care l-au cunoscut îl descriu ca pe un om bun, care nu avea povara de a purta pică altora. „Avea supărările lui, dar nu cred că era supărat pe cineva“. Credinţa bărbatului este întărită de vorbele Anei Blandiana, care se răspândesc timid din difuzoare: „Reuşea să fie prieten cu toată lumea, fără să se molipsească de rău şi îmbogăţindu-se cu binele“.

Soarele a strălucit pentru ultima dată peste trupul firav, purtat pe braţe de militari către ultimul drum. Pe 11 mai, Valeriu Cotea ar fi împlinit 90 de ani, însă soarta a decis ca de acum să toarne vin numai în cupele sfinţilor. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.