anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

vineri, 20.05.2022

Accident în depăşirea unei căruţe. „Am semnalizat cu biciul”

GALERIE
caruta, semnalizare, bici
 • caruta, semnalizare, bici
- +

Luptă inegală pentru căruţaş, care a pierdut: a avut de înfruntat în instanţă avocaţii asiguratorului maşinii

 

Un căruţaş va avea de plătit de mai bine de 10 ori preţul atelajului său, după ce s-a făcut vinovat de producerea unui accident. O Dacie aflată în depăşire a acroşat căruţa, în apropierea ocolului silvic Răducăneni, pe drumul naţional. Deşi căruţaşul susţine că vina accidentului a aparţinut în întregime şoferului, poliţia şi judecătorii văd lucrurile altfel.

În decembrie 2019, Vasile O. se deplasa cu căruţa sa pe raza comunei Răducăneni. La aproximativ 100 de metri de ocolul silvic, trebuia să intre pe un drum lăturalnic, la stânga. A semnalizat cu biciul schimbarea direcţiei de mers, s-a asigurat că nu vine nicio maşină şi a trecut axul şoselei într-o zonă cu marcaj longitudinal discontinuu. Conform declaraţiilor sale, se afla deja la câţiva metri de drumul naţional, când a fost izbit în lateral de către un autoturism care circula cu o viteză foarte mare şi intrase pe acostament. Poliţiştii veniţi la faţa locului l-ar fi trimis acasă, fără să-l întrebe nimic. Totuşi, în aprilie 2020, a primit o notificare din partea Gothaer Asigurări Reasigurări SA, prin care i se solicita plata a 17.650 lei, reprezentând contravaloarea despăgubirii achitate de firmă pentru reparaţiile maşinii.

Procesul-verbal întocmit de poliţişti prezenta însă un alt film al evenimentelor. Conform acestuia, căruţa nu ar fi acordat prioritate de trecere unei Dacii Dokker angajate în depăşire, responsabilitatea pentru producerea accidentului aparţinând în exclusiv căruţaşului. „Aspectele invocate de pârât nu pot constitui apărări. Toate aspectele invocate cu privire la procesul-verbal încheiat ar fi putut face obiectul unei plângeri contravenţionale. Or, pârâtul nu a făcut dovada formulării unei astfel de plângeri chiar şi peste termenul legal prevăzut de lege, cu posibilitatea repunerii în termen, în condiţiile în care acesta susţine că a luat cunoştinţă despre existenţa procesului verbal în momentul primirii prezentei cererii de chemare în judecată formulată de către reclamant. Astfel, în cauza de faţă, procesul verbal face dovada deplină a existenţei faptei şi vinovăţiei pârâtului”, au conchis magistraţii Judecătoriei Răducăneni.

Vasile O. a fost condamnat la plata celor 17.650 lei, ca şi a sumei de 1.940 lei, reprezentând cheltuieli de judecată. Sentinţa a fost atacată de căruţaş cu apel, Tribunalul stabilind termen de pronunţare a sentinţei pe 27 ianuarie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

NATO în faţa unei noi extinderi

Lucian DÎRDALA

NATO în faţa unei noi extinderi

Pentru Alianţă, cererile de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt uşor de gestionat din perspectiva compatibilităţii. Există însă unele presiuni şi constrângeri de cu totul altă natură.  

opinii

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

Politica monetară şi inflaţia

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară şi inflaţia

În ultima perioadă se discută foarte mult despre creşterea preţurilor şi reducerea puterii de cumpărare, dar mai puţin despre soluţii şi măsurile ce ar trebui adoptate de autorităţi. Preţurile de consum au crescut în România şîn aprilie?ţ cu 3,7% comparativ cu luna martie 2022, astfel rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 a atins nivelul de 13,8% cel mai ridicat din 2004 când rata inflaţiei a fost 11,9%ş1ţ. 

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Mircea MORARIU

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Nu trebuie să fii un observator din cale afară de atent al vieţii politice interne pentru a băga de seamă că dl. prof.dr. Sorin Cîmpeanu este unul dintre cei mai activi miniştri din guvernul Ciucă. Apare aproape zilnic la câte un post de televiziune cu acoperire naţională (şi, slavă Domnului!avem multe), face mereu anunţuri legate de schimbări în sistemul de învăţământ, în procedurile de evaluare,vrea să se renunţe la teze, schimbă pe nepusă masă structura anului şcolar, cheamă pe neaşteptate studenţii din online în sălile de curs, anunţă că profesorilor le va fi prin lege interzis să îşi mediteze propriii elevi. 

pulspulspuls

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

PULS

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

Pentru că tot am adus ieri vorba de postări lugubre, pomenind-o pe aia a conţilierului premarelui Chirica, musiu fost vice Botez, care făcea apologia rublei ruseşti, iacătă că unii cetitori mai atenţi ca noi ne-au şi probozit olecuţă, pe motiv că nu vedem şi pe alţii, mai importanţi, care bat câmpii prin bălăriile cu ciulini ale facebook-ului cu şi mai multă graţie.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.