anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 30.11.2022

Accident mortal: au cerut un milion de euro, dar au rămas cu 100.000

GALERIE
judecator
 • judecator
- +

Rudele mortului în accidentul de la Ungheni au cerut asiguratorului RCA al maşinii un milion de euro, însă Judecătoria le-a dat doar o treime din sumă. Nemulţumite de banii prea puţini, rudele au atacat sentinţa, iar Curtea de Apel le-a împărţit suma de la Judecătorie iarăşi la trei: au rămas cu doar 100.000 de euro.

Instanţa a redus de 10 ori sumele solicitate ca despăgubiri de rudele unui ieşean decedat într-un accident rutier. Acestea ceruseră în total aproximativ un milion de euro pentru suferinţa provocată de moartea rudei lor, dar magistraţii Curţii de Apel au apreciat că 100.000 de euro sunt suficienţi. Suma acordată este cu o treime mai mică decât cea stabilită iniţial prin sentinţa dată la Judecătorie, şi care fusese atacată în apel de rudele mortului.

Accidentul ajuns în faţa judecătorilor ieşeni s-a petrecut pe 1 noiembrie 2014. În seara acelei zile, Constantin Câşleanu s-a deplasat la discoteca organizată în Golăieşti, unde a consumat, după propriile declaraţii, aproximativ un litru de vin şi vodcă, alcoolemia estimată ulterior fiind de 1,85‰. Deşi băut, Câşleanu a plecat spre casă cu maşina, luând şi doi prieteni cu el. Pe fondul vitezei şi al alcoolului, tânărul a pierdut controlul volanului în satul Coada Stâncii din comuna Ungheni. Automobilul a ieşit de pe carosabil, a acroşat capul unui podeţ şi s-a răsturnat, înfigându-se în gardul unei curţi. Ocupantul locului din dreapta, care nu purta centura de siguranţă, a decedat, iar pasagerul din spate a suferit o fractură de braţ. Câşleanu şi-a recunoscut fapta, aşa că a fost judecat în procedură simplificată, fiind condamnat la 2 ani şi o lună de închisoare, cu suspendare.

Procesul însă s-a prelungit din cauza dezbaterilor privind cuantumul despăgubirilor materiale şi civile. Pe lista celor care au cerut despăgubiri s-au înscris pasagerul rănit, soţia şi cele două fiice minore ale victimei, dar şi mama, fraţii, cumnaţii şi socrii celui decedat. În total, au fost solicitate despăgubiri civile de peste un milion de euro. Pentru individualizarea lor, judecătorii au analizat în amănunt relaţiile pe care le avea victima cu fiecare dintre rudele sale. Magistraţii au apreciat că victima avea o relaţie apropiată cu mama sa, dar cu fraţii se vedea foarte rar, întrucât aceştia erau plecaţi din localitate. Instanţa nu a putut aprecia că socrii sau cumnata au suferit un prejudiciu moral cuantificabil. Soacra precizase în instanţă că suferise un prejudiciu material de 8.250 euro. Suma reprezenta însă un credit de nevoi personale, folosit de soacră pentru a-şi cumpăra un teren, neputându-se spune astfel că în urma decesului ginerelui ar fi suferit vreun prejudiciu.

Despăgubirile solicitate de cel rănit în accident au fost şi ele drastic reduse, de la 55.000 de euro la 2.800 de lei, echivalentul salariului minim pe două luni, cât persoana în cauză nu mai putuse lucra din cauza mâinii rupte. Magistraţii Judecătoriei au apreciat că un nivel total al despăgubirilor de 790.000 de lei ar fi suficient, decizie care a nemulţumit însă pe rudele victimei, acestea declarând apel.

Decizia judecătorilor Curţii de Apel, dată ieri, a fost însă şi mai drastică. Astfel, rănitul nu va mai primi ca despăgubiri materiale decât 2.170 de lei, magistraţii apreciind că o parte din vină pentru producerea accidentului îi revine şi lui. Faţă de 40.000 de lei cât i se acordaseră la Judecătorie ca despăgubiri morale, rănitul nu va mai primi decât 31.500 lei.

Dacă iniţial soţia victimei urma să primească 150.000 de lei ca daune morale, Curtea de Apel a apreciat că 80.000 de lei sunt suficienţi, acordându-se şi 24.630 lei ca daune materiale. Au fost înjumătăţite şi despăgubirile morale pentru cele două fiice ale victimei, de la 250.000 lei fiecare, la câte 125.000 lei. Mama defunctului va primi 80.000 lei, în loc de 100.000 lei, iar cei patru fraţi, câte 20.000 de lei. Doi dintre aceştia ceruseră în primă instanţă câte 500.000 de lei, iar ceilalţi, câte 50.000 de euro. Cuantumul total al despăgubirilor, materiale şi morale, se va ridica astfel la doar 546.000 lei, o zecime din suma cerută iniţial. Sentinţa Curţii de Apel este definitivă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Upgrade pe flancul estic al NATO

Lucian DÎRDALA

Upgrade pe flancul estic al NATO

Agenda miniştrilor de externe nu se putea limita la situaţia din estul Europei, dată fiind anvergura geopolitică globală a Alianţei. Vom vedea, probabil, un efort de consolidare a unei poziţii unitare faţă de China, principalul competitor strategic al Occidentului.

opinii

Mândru că sunt

Florin CÎNTIC

Mândru că sunt

De Ziua Naţională, pe lângă pocnetele sticlelor de şampanie şi exploziile artificiilor, mai stăruie un zgomot de fond: concertul înfundat al pumnilor bătuţi în piept de compatrioţii care, asemenea popcornului în tigaia încinsă, se înfoaie bombastic, „mândri că sunt români”.

Să nu-i jignim pe ruşi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Să nu-i jignim pe ruşi

Aşa spunea preşedintele Macron cu ceva timp în urmă: Vai, vai, să nu-i jignim pe ruşi!

Muzicieni români în lume

Alex VASILIU

Muzicieni români în lume

Este titlul potrivit unei rubrici săptămânale de ziar, al unei emisiuni radiofonice cu acelaşi ritm de difuzare pentru că, fără intenţia părtinirii Eutherpei faţă de alte muze artistice, în limbajul sonor cult se exprimă pe înţelesul auditorilor de pretutindeni cei mai mulţi autori şi interpreţi români. Aleg numai câteva exemple:

pulspulspuls

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Multă lume îl sună pe amicul nostru Archibald Tănasă ca să pună o vorbă bună în dreptul părintelui Calistrat, căruia după moliftelnic i s-ar mai putea spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”, în engleză „Master of monk’x boxing”, sau „Ninja de la Vlădiceni”, după ce a pocnit şi a trântit la pământ una sau două enoriaşe la intrarea în mănăstirea unde slujea. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.