anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

sambata, 04.02.2023

Accidentele vasculare cerebrale şi bolile coronariene, cele mai frecvente cauze ale deceselor la români

GALERIE
ACV
 • ACV
- +

Accidentele vasculare cerebrale (AVC) şi bolile coronariene sunt cele mai frecvente cauze ale deceselor la români. AVC este, totodată, cea mai frecventă cauză a handicapului fizic şi mintal, cu pierderea totală sau parţială a autonomiei personale, în contextul în care după un prim accident vascular cerebral, supravieţuitorii dezvoltă în următorii cinci ani, în în proporţie de cel puţin 25 la sută, o formă de demenţă, afirmă prof dr. Ovidiu Băjenaru, citat în cadrul campaniei "Asumă-ţi să fii sănătos!" a Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila” din Bucureşti.

Prof. Dr. Ovidiu-Alexandru Băjenaru, şeful Departamentului de Neuroştiinte Clinice al Facultăţii de Medicină şi şeful Clinicii Neurologie - Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti U.M.F. “Carol Davila” Bucureşti spune, într-un comunicat al UMF "Carol Davila", că foarte adesea vorbim despre bolile cardiovasculare, dar în general populaţia uită că, în egală măsură cel puţin, principalul ucigaş al populaţiei adulte în ţara noastră şi în ţările din această zonă geografică în care se găseşte şi România sunt bolile cerebro-vasculare având drept consecinţă accidentele vasculare cerebrale.

"Este important deci să nu uităm că nu numai mortalitatea este un parametru care ne dă o măsură a severităţii şi importanţei unor afecţiuni, dar cel puţin în egală măsură trebuie sa ne gândim şi la alterarea calităţii vieţii la supravieţuitorii acelor afecţiuni, ceea ce antrenează nu doar pierderea autonomiei funcţionale a individului, dar şi crearea unor poveri suplimentare psihologice şi materiale pentru familie, pentru societate, pierderea stimei de sine, depresie importantă, deteriorare intelectuală, riscul crescut al îmbolnăvirii prin alte complicaţii medicale care pot să apară pe acest fond deteriorativ", a precizat medicul neurolog Ovidiu Băjenaru.

Datele epidemiologice istorice arată că o situaţie asemănătoare celei din România în domeniul bolilor cerebrovasculare exista până prin anii ’60 ai secolului trecut, şi în ţările cu un nivel economic dezvoltat precum ţările Europei Occidentale şi SUA, dar în aceste ţări s-a produs o reducere dramatică a incidenţei acestor afecţiuni şi a consecinţelor lor în ultimii 50 ani, deşi speranţa de viaţă a populaţiei generale a crescut semnificativ mai mult decât în ţara noastră.

"Care este explicaţia ? Răspunsul are două componente: în primul rând dezvoltarea unor strategii populaţionale de prevenţie a bolilor cerebrovasculare şi cardiovasculare, la care s-au asociat înfiinţarea pe întreg teritoriul acestor ţări a unităţilor specializate de terapie a accidentelor vasculare cerebrale acute în care terapia promptă şi complexă şi monitorizarea medicală cât mai precoce, de la apariţia primelor semne de suferinţă vasculară cerebrală acută, au scăzut semnificativ mortalitatea şi au crescut mult capacitatea de neurorecuperare a acestor pacienţi", mai spune Şeful Clinicii Neurologie - Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Potrivit neurologului, prevenţia este cea mai importantă cale de reducere semnificativă a numărului de accidente vasculare cerebrale şi a consecinţelor acestora.

"Astfel, oamenii trebuie, în primul rând,  să-şi  modifice stilul de viaţă, în care activitatea fizică sănătoasă, plimbarea în aer liber, activităţile sportive, dar nu de sport extrem sau cu risc traumatic,  să aibă o pondere semnificativ mai mare în mod constant Activitatea fizică trebuie dublată de o activitate intelectuală adecvată preferinţelor fiecărui individ, constantă şi cât mai puţin însoţită de stres psihosocial. O altă modalitate de prevenţie este alimentaţia echilibrată şi care să ne menţină la o greutate corporală optimă, cu evitarea supragreutăţii şi mai ales a obezităţii; alimentaţia trebuie să conţină toate principiile alimentare necesare vieţii biologice normale, cu evitarea grăsimilor saturate, a dulciurilor concentrate, a aditivilor alimentari şi conservanţilor, dar cu o pondere crescută a vegetalelor proaspete care conţin şi o cantitate crescută de fibre vegetale. Este important să se respecte un orar cât mai constant al meselor", a mai spus profesorul Ovidiu Băjenaru. Totodată, o altă condiţie pentru prevenirea AVC este evitarea fumatului sau renunţarea la fumat, după caz.

"Somnul de noapte trebuie să fie cât mai constant respectat, întrucât un somn fiziologic este o condiţie esenţială a sănătăţii noastre biologice şi mintale. De asemenea, identificarea şi tratarea promptă şi constantă a tuturor factorilor de risc vasculari şi metabolici: în primul rând, tensiunea arterială crescută, care trebuie controlată periodic începând chiar din anii adolescenţei şi până la vârstele cele mai înaintate; la orice vârstă, atunci cand valorile acesteia depăşesc chiar şi cu puţin limitele normale, ea trebuie scăzută prompt şi constant la valori normale prin regim alimentar adecvat şi terapie corespunzătoare; depistarea dislipidemiilor şi corectarea promptă şi constantă a acestora (prin regimul alimentar şi de viaţă menţionat mai sus) şi, dacă este cazul, prin terapie medicamentoasă adecvată; depistarea valorilor glicemice crescute şi corectarea controlată a acestora; dacă se depistează prezenţa diabetului zaharat, acesta presupune o terapie adecvată complexă, în care stilul de viaţă recomandat mai sus este esenţial; depistarea şi tratarea bolilor cardiace care pot evolua independent, deoarece accidentele vasculare cerebrale prin embolii cardiace reprezintă aproximativ o cincime din totalul bolilor cerebrovasculare;depistarea şi terapia adecvată a oricăror altor anomalii biologice care pot creşte riscul vascular, mai ales la persoanele care au în familie şi alţi membri cu boli cerebro- si cardiovasculare", a mai spus Ovidiu Băjenaru. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Viaţa publică românească în derivă

Alexandru CĂLINESCU

Viaţa publică românească în derivă

Au trecut doar câţiva ani de la marile demonstraţii de protest împotriva unor legi care urmăreau exonerarea unor infractori sus-puşi; astăzi, miile, zecile de mii de protestatari de odinioară par complet apatici, deşi ar avea nu o dată motive să iasă în stradă. Blazare? Resemnare? Indiferenţă? Evident că această lipsă de reacţie le dă guvernanţilor sentimentul impunităţii, ceea ce nu anulează însă teama că s-ar putea confrunta cu mişcări de protest.

opinii

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

George PLEȘU

Amfiteatrul Emil Brumaru la Colegiul Naţional

Ar fi păcat ca cel mai iubit poet specializat în îngeri, întâmplător absolvent al liceului, să nu fie omagiat în spaţiul care marchează atât de multe momente importante din viaţa fiecărui adolescent care are privilegiul de a-i trece pragul. Măcar pentru următorii 75 de ani.

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

pr. Constantin STURZU

Iată de ce a fost Mitropolitul pe scenă

La recenta aniversare, pe 24 ianuarie 2023, a Unirii Principatelor Române, s-au trezit (în deja „buna” tradiţie woke!) unii să pună sub semnul întrebării prezenţa Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei pe scena din Piaţa Unirii, la momentul discursurilor festive. Motivul? „Biserica Ortodoxă s-a opus Unirii Principatelor”. 

În contra direcției noii legi a învățământului

Lucia-Gabriela MUNTEANU

În contra direcției noii legi a învățământului

Actuala variantă a proiectului de lege a învățământului prevede desființarea specializării învățătoare/ învățător din statutul de funcționare a liceelor și colegiilor pedagogice, școli din domeniul vocațional. Am afirmat argumentat în repetate rânduri, în spațiul public, ca profesoară de patru decenii la Școala Normală „Vasile Lupuˮ din Iași, că ar fi o greșeală, o nedreptate, o discriminare în raport cu celelalte tipuri de licee vocaționale, o lipsă de viziune în politica educațională, o intervenție brutală și lipsită de beneficii în continuarea unei tradiții educaționale vii și nu moarte, tradiția normalistă, în stare să slujească cea mai stringentă modernitate.

pulspulspuls

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Săriţi, oameni buni: nea Măricel i-a şterpelit lui dom’ Costel marfa electorală de sub nas!

Chiar aşa s-a întâmplat, dragi telespectatori: nea Măricel, şeful de la partidoiul ieşean, a profitat se pare de faptul că menistrul Sănătăţii e pe tarlaua lui la Bucureşti şi i-a şterpelit lui dom’ Costel, şeful liberalilor ieşeni, o marfa electorală toată numai macră, bună de chiftele în campanie, chiar de sub nas!

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.