Accidentele vasculare cerebrale şi bolile coronariene, cele mai frecvente cauze ale deceselor la români
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Accidentele vasculare cerebrale şi bolile coronariene, cele mai frecvente cauze ale deceselor la români

GALERIE
ACV
  • ACV
- +

Accidentele vasculare cerebrale (AVC) şi bolile coronariene sunt cele mai frecvente cauze ale deceselor la români. AVC este, totodată, cea mai frecventă cauză a handicapului fizic şi mintal, cu pierderea totală sau parţială a autonomiei personale, în contextul în care după un prim accident vascular cerebral, supravieţuitorii dezvoltă în următorii cinci ani, în în proporţie de cel puţin 25 la sută, o formă de demenţă, afirmă prof dr. Ovidiu Băjenaru, citat în cadrul campaniei "Asumă-ţi să fii sănătos!" a Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila” din Bucureşti.

Prof. Dr. Ovidiu-Alexandru Băjenaru, şeful Departamentului de Neuroştiinte Clinice al Facultăţii de Medicină şi şeful Clinicii Neurologie - Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti U.M.F. “Carol Davila” Bucureşti spune, într-un comunicat al UMF "Carol Davila", că foarte adesea vorbim despre bolile cardiovasculare, dar în general populaţia uită că, în egală măsură cel puţin, principalul ucigaş al populaţiei adulte în ţara noastră şi în ţările din această zonă geografică în care se găseşte şi România sunt bolile cerebro-vasculare având drept consecinţă accidentele vasculare cerebrale.

"Este important deci să nu uităm că nu numai mortalitatea este un parametru care ne dă o măsură a severităţii şi importanţei unor afecţiuni, dar cel puţin în egală măsură trebuie sa ne gândim şi la alterarea calităţii vieţii la supravieţuitorii acelor afecţiuni, ceea ce antrenează nu doar pierderea autonomiei funcţionale a individului, dar şi crearea unor poveri suplimentare psihologice şi materiale pentru familie, pentru societate, pierderea stimei de sine, depresie importantă, deteriorare intelectuală, riscul crescut al îmbolnăvirii prin alte complicaţii medicale care pot să apară pe acest fond deteriorativ", a precizat medicul neurolog Ovidiu Băjenaru.

Datele epidemiologice istorice arată că o situaţie asemănătoare celei din România în domeniul bolilor cerebrovasculare exista până prin anii ’60 ai secolului trecut, şi în ţările cu un nivel economic dezvoltat precum ţările Europei Occidentale şi SUA, dar în aceste ţări s-a produs o reducere dramatică a incidenţei acestor afecţiuni şi a consecinţelor lor în ultimii 50 ani, deşi speranţa de viaţă a populaţiei generale a crescut semnificativ mai mult decât în ţara noastră.

"Care este explicaţia ? Răspunsul are două componente: în primul rând dezvoltarea unor strategii populaţionale de prevenţie a bolilor cerebrovasculare şi cardiovasculare, la care s-au asociat înfiinţarea pe întreg teritoriul acestor ţări a unităţilor specializate de terapie a accidentelor vasculare cerebrale acute în care terapia promptă şi complexă şi monitorizarea medicală cât mai precoce, de la apariţia primelor semne de suferinţă vasculară cerebrală acută, au scăzut semnificativ mortalitatea şi au crescut mult capacitatea de neurorecuperare a acestor pacienţi", mai spune Şeful Clinicii Neurologie - Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Potrivit neurologului, prevenţia este cea mai importantă cale de reducere semnificativă a numărului de accidente vasculare cerebrale şi a consecinţelor acestora.

"Astfel, oamenii trebuie, în primul rând,  să-şi  modifice stilul de viaţă, în care activitatea fizică sănătoasă, plimbarea în aer liber, activităţile sportive, dar nu de sport extrem sau cu risc traumatic,  să aibă o pondere semnificativ mai mare în mod constant Activitatea fizică trebuie dublată de o activitate intelectuală adecvată preferinţelor fiecărui individ, constantă şi cât mai puţin însoţită de stres psihosocial. O altă modalitate de prevenţie este alimentaţia echilibrată şi care să ne menţină la o greutate corporală optimă, cu evitarea supragreutăţii şi mai ales a obezităţii; alimentaţia trebuie să conţină toate principiile alimentare necesare vieţii biologice normale, cu evitarea grăsimilor saturate, a dulciurilor concentrate, a aditivilor alimentari şi conservanţilor, dar cu o pondere crescută a vegetalelor proaspete care conţin şi o cantitate crescută de fibre vegetale. Este important să se respecte un orar cât mai constant al meselor", a mai spus profesorul Ovidiu Băjenaru. Totodată, o altă condiţie pentru prevenirea AVC este evitarea fumatului sau renunţarea la fumat, după caz.

"Somnul de noapte trebuie să fie cât mai constant respectat, întrucât un somn fiziologic este o condiţie esenţială a sănătăţii noastre biologice şi mintale. De asemenea, identificarea şi tratarea promptă şi constantă a tuturor factorilor de risc vasculari şi metabolici: în primul rând, tensiunea arterială crescută, care trebuie controlată periodic începând chiar din anii adolescenţei şi până la vârstele cele mai înaintate; la orice vârstă, atunci cand valorile acesteia depăşesc chiar şi cu puţin limitele normale, ea trebuie scăzută prompt şi constant la valori normale prin regim alimentar adecvat şi terapie corespunzătoare; depistarea dislipidemiilor şi corectarea promptă şi constantă a acestora (prin regimul alimentar şi de viaţă menţionat mai sus) şi, dacă este cazul, prin terapie medicamentoasă adecvată; depistarea valorilor glicemice crescute şi corectarea controlată a acestora; dacă se depistează prezenţa diabetului zaharat, acesta presupune o terapie adecvată complexă, în care stilul de viaţă recomandat mai sus este esenţial; depistarea şi tratarea bolilor cardiace care pot evolua independent, deoarece accidentele vasculare cerebrale prin embolii cardiace reprezintă aproximativ o cincime din totalul bolilor cerebrovasculare;depistarea şi terapia adecvată a oricăror altor anomalii biologice care pot creşte riscul vascular, mai ales la persoanele care au în familie şi alţi membri cu boli cerebro- si cardiovasculare", a mai spus Ovidiu Băjenaru. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Încercând să revină la formulele tradiţionale de abordare în chestiunea conflictului israeliano-palestinian, formule care au eşuat de fiecare dată în trecut, şi la negocierile cu Iranul, administraţia Biden nu a făcut decât să destabilizeze şi mai mult situaţia din regiune facilitând probabil ascensiunea grupării teroriste Hamas.

Filmuletul zilei

opinii

Eu, El, Supremul

Nichita DANILOV

Eu, El, Supremul

În ciuda dansului diplomatic mai mult sau mai puţin impus din afară, fiecare parte stă la cotitură şi aşteaptă ca partea adversă să facă un pas greşit şi să clacheze.

Plugarul şi moartea

Dana ȚABREA

Plugarul şi moartea

Nu e foarte evident ce se petrece în Plugarul şi moartea deoarece, dincolo de revolta protagonistului faţă de fenomenul morţii - o revoltă deopotrivă disperată şi sfidătoare - sau de justificările aduse de personajul Moartea, nu avem o poveste aşa cum poate ne-am fi aşteptat. Cu toate acestea, datorită proiecţiilor şi a filmărilor, unele realizate de sus, a modului în care se jonglează cu decorul din scenă şi cu cel proiectat, deşi oarecum static, luând forma unei meditaţii de scenă, spectacolul are un ritm al său, chiar dacă unul mai mult interior, la care contribuie culorile, formele, hiperbolele artistice (imagini supradimensionate) şi sunetele.

Cale bătută de la ţară la oraş

Michael ASTNER

Cale bătută de la ţară la oraş

Gata. Bagajele-s făcute.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.