anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 14.08.2022

Accidentul mortal de la Hălceni: logodnica primeşte daune mărite, familia însă, nu

GALERIE
accident-halceni
 • accident-halceni
- +

Inflaţia a început să conteze în sentinţele date de judecători. Situată la un nivel de aproape 8% anul trecut şi ajunsă deja, în luna mai a acestui an, la 14,5%, rata inflaţiei a fost inclusă de magistraţii Judecătoriei Hârlău în sentinţa dată în cazul despăgubirilor solicitate de familia victimei unui accident rutier petrecut în 2021. Dacă sentinţa va rămâne definitivă, va fi una dintre rarele ocazii în care judecătorii se raportează nu la dobânda legală, ci la inflaţie ca factor de actualizare a daunelor.

Pe 2 august anul trecut, un şofer băut, care-şi conducea automobilul cu 125 km/h, a pierdut controlul volanului şi a acroşat o autoutilitară care circula regulamentar pe celălalt sens. În urma accidentului, şoferul autoutilitarei şi pasagerul din Volvo-ul lui Petru Ciornei au fost grav răniţi, ultimul decedând 12 zile mai târziu în spital.

Şoferul a fost condamnat definitiv în aprilie la 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. Cauza civilă a fost disjunsă, procesul privind despăgubirile începând la Judecătoria Hârlău.

Şoferul rănit în accident, C.O.C., a solicitat acordarea unei sume de 50.000 de euro ca daune morale şi 17.000 de euro reprezentând daune materiale. În cazul pasagerului decedat, s-au constituit părţi civile mama, tatăl, fratele, cele două bunici şi logodnica, fiind solicitată plata unei sume totale de 2,3 milioane lei ca daune morale şi 100.000 lei ca daune materiale.

Familia victimei a apreciat că a cheltuit aproximativ 25-30.000 lei la înmormântare, 20.000 lei cu medicii, 10.000 lei cavoul, diferenţa până la 100.000 lei constând în cheltuielile de pomenire. În instanţă au fost depuse însă acte doar pentru 6.691,5 lei. Ca urmare, cea mai mare parte a despăgubirilor materiale solicitate a fost respinsă.

„Instanţa nu poate stabili realitatea cheltuielilor efectuate de părinţii defunctului, ţinând cont de faptul că martorul a declarat că s-ar fi cheltuit 25.000 – 30.000 lei la înmormântare, însă, din facturile depuse la dosar rezultă cheltuieli în cuantum de 5.340 lei. Deşi instanţa este convinsă că, pe lângă aceste cheltuieli, au fost efectuate şi altele, conform tradiţiilor, diferenţa de la 5.340 lei la 30.000 lei este disproporţionată. Mai constată instanţa că acelaşi martor a declarat că partea civilă ar fi efectuat cheltuieli de 20.000 lei la medicii din spital, în condiţiile în care nu doar că serviciile medicale sunt gratuite, dar este greu de crezut că în serviciile de urgenţe ale unităţilor spitaliceşti se mai pot solicita şi oferi sume de bani pentru a se acorda prioritate îngrijirii pacientului. Oricum, chiar şi dacă astfel de cheltuieli ar fi fost, în mod real, efectuate de mama victimei, instanţa nu poate obliga partea responsabilă civilmente la plata acestora, apreciind astfel de cheltuieli ca fiind şi nelegale”, au explicat magistraţii.

În privinţa daunelor morale, judecătorii au apreciat că 150.000 lei reprezintă o despăgubire justă pentru suferinţele lui C.O.C. Din despăgubirile solicitate de familia victimei, magistraţii au admis în totalitate doar pretenţiile de 300.000 lei ale logodnicei, cenzurând însă solicitările făcute de restul familiei. În total, familia pasagerului decedat în accident va primi 1,15 milioane lei.

Pentru toate despăgubirile, judecătorii au precizat că suma va fi actualizată cu rata inflaţiei corespunzătoare intervalului dintre data rămânerii definitive a hotărârii şi cea a plăţii efective. Sentinţa nu este definitivă, contestaţiile înaintate de firma de asigurări, de şoferul vinovat şi de părţile civile intrând ieri pe rolul Curţii de Apel. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.