De Sănătate

Punem punctul pe știi

Accidentul vascular ar putea fi tratat cu un medicament pentru epilepsie

vineri, 01 iulie 2022, 07:49
2 MIN
 Accidentul vascular ar putea fi tratat cu un medicament pentru epilepsie

Accidentul vascular cerebral ar putea fi vindecat printr-un medicament care tratează creierul, notează Medical News Today. Accidentul vascular cerebral reprezintă o urgență medicală iar tratamentul imediat este extrem de important.

Progresele înregistrate în ultimii ani privind tratamentul AVC ischemic permit ca, atunci când se intervine în timp util, să se poată reduce afectarea cerebrală și implicit, apariția complicațiilor. Cu alte cuvinte, se poate împiedica decesul ori instalarea unor sechele grave.

Studii pentru testarea medicamentului

Un nou studiu efectuat pe șoareci constată că administrarea unui medicament la scurt timp după un eveniment neurologic poate ajuta creierul să se reconecteze cu succes. Dr. Andrea Tedeschi, profesor în cadrul Departamentului de Neuroștiințe de la Ohio State University Medical Center, a explicat pentru Medical News Today de ce conceptul de "plasticitate a creierului" este atât de important atunci când vine vorba de înțelegerea sănătății creierului.

”Plasticitatea creierului se referă la capacitatea înnăscută sau intrinsecă de a compensa lipsa zonelor funcționale prin refacerea zonelor de rezervă ale sistemului nervos. Și este ceva cu adevărat uimitor dacă vă gândiți la asta, deoarece ne permite să reparăm sistemul nervos în anumite condiții”, explică medicul.

Studiul a constatat că administrarea gabapentinei, un medicament anticonvulsiv, la scurt timp după un accident vascular cerebral, ajută creierul să lucreze mai eficient în jurul zonelor afectate. Gabapentina este un medicament folosit în crizele de epilepsie.

Cât de grav este un AVC

Accidentul vascular cerebral este o afecțiune extrem de severă. Un procent semnificativ de pacienți care suferă un AVC mor în primele 30 de zile după AVC iar cei care supraviețuiesc pot rămâne cu sechele neurologice grave (paralizia membrelor, tulburări de vorbire, tulburări de echilibru, tulburări de vedere etc.).

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii