„Acel țipăt pe care nu o să-l uit niciodată”. Cazul Felecanu: îngrozitoarea noapte a crimei, pas cu pas

marți, 25 iunie 2024, 03:00
10 MIN
 „Acel țipăt pe care nu o să-l uit niciodată”. Cazul Felecanu: îngrozitoarea noapte a crimei, pas cu pas

Patru avocați nu au reușit să-l scoată basma curată pe avocatul acuzat că și-a ucis iubita însărcinată. Apărarea a încercat să acrediteze ipoteza unei sinucideri, punând sub semnul întrebării, punct cu punct, concluziile anchetatorilor. Strategia nu a funcționat, iar inculpatul mai mult și-a încurcat apărătorii decât să-i ajute.

Caracterul avocatului avea să cântărească greu în decizia finală a judecătorilor, care au subliniat în mai multe rânduri cinismul manifestat de acesta. Puțin a lipsit ca magistrații Curții de Apel să nu aplice pedeapsa maximă. Au renunțat totuși să se pronunțe pentru închisoarea pe viață, date fiind circumstanțele crimei. Concluzia amară a judecătorilor a fost că moartea Monicăi Cioată ar fi putut să nu aibă loc.

S-a înscris la el ca stagiară

Monica Cioată și Sebastian Felecanu se cunoscuseră în 2019, când tânăra de 24 de ani a apelat la avocatul mult mai experimentat pentru a se înscrie la el ca stagiară. Felecanu, pe atunci în vîrstă de 37 de ani, a acceptat. În primăvara anului următor, relația profesională se transformase într-una personală. Felecanu, care era căsătorit din 2008 și avea și un copil de 10 ani, divorțase de soția sa. Inițial, fusese un divorț formal, pentru ca soția să poată contracta un credit, dar în februarie 2020 despărțirea celor doi devenise efectivă. La scurt timp, a început relația dintre Felecanu și Cioată.

Tânăra și-a ascuns relația față de familie, probabil pentru a nu i se reproșa faptul că se „încurcase” cu un bărbat mult mai în vârstă, divorțat și cu un copil. Natura relației dintre avocat și stagiara sa era cunoscută doar de apropiați. De la bun început, relația dintre Felecanu și Cioată a fost una tumultoasă. Femeia avea un temperament vulcanic, după cum aveau să noteze ulterior judecătorii, și se temea de posibila infidelitate a bărbatului. La rândul său, Felecanu avea o fire colerică. În timpul procesului, fosta sa soție avea să spună că fusese bătută inclusiv în timpul sarcinii. Certurile dintre cei doi erau violente și așa aveau să fie și cele dintre Felecanu și Cioată.

O seară care a început frumos

În seara de vineri, 18 iunie 2021, Felecanu și Cioată au mers împreună la o nuntă. Fotografiile făcute de cei doi peste zi ca și cele din timpul petrecerii îi arată zâmbitori și relaxați. Au plecat de la restaurant la ora 3.23, ținându-se de mână. Pe drumul spre casă însă, între cei doi s-au iscat discuții contradictorii, care au continuat și în parcarea blocului în care locuiau. Când bărbatul a dat să intre în bloc, în urma femeii, aceasta i-a trântit ușa în față, gest care nu a avut darul de a aplana tensiunea. Nu o bănuia, dar din acel moment Monica Cioată mai avea 25 de minute de trăit.

În casă, cearta dintre cei doi a continuat, însoțită de acte de violență reciproce, în care bărbatul avea ascendentul forței. La ora 4.13, femeia a făcut o înregistrare cu telefonul, probabil temându-se că bărbatul ar putea-o lovi din nou. Cioată se descălțase de pantofii purtați la nuntă, dar nu se și dezbrăcase. Își pusese o pereche de adidași, probabil pentru a putea pleca repede din casă, dacă scandalul ar fi degenerat. La un moment dat, Felecanu pare să fi vrut să părăsească apartamentul. Iubita sa îl întreabă unde pleacă, el răspunzând nervos că nu o interesează. Femeia i-a cerut imperativ să nu plece, insistând să rămână. Îl provoacă să o lovească din nou, ceea ce Felecanu și face. O lovește și o trage de păr, în timp ce femeia îi reproșează că s-a îmbătat ca un porc.

La încercarea avocatului de a pleca, femeia se opune, inclusiv lovindu-l cu palmele și mușcându-l, concomitent trântind lucruri prin casă. „Foarte posibil victima i-a făcut unele observații inculpatului pe care acesta din urmă, pe fondul consumului excesiv de alcool, nu le-a gestionat cu calm și de aceea s-a și creat conflictul dintre ei. Dacă reacțiile victimei sunt virulente, nu trebuie uitat totuși că motivația era una simplă: în pofida a tot, își dorea ca inculpatul să nu părăsească apartamentul, încăpățânare care, din nefericire, i-a fost fatală”, aveau să noteze ulterior judecătorii.

Monica rămăsese însărcinată și dorea să păstreze copilul

Din lectura ulterioară a mesajelor schimbate între cei doi, magistrații au remarcat tensiunile constante din cuplu, dar și dorința femeii de a continua relația. Au pus-o și pe seama faptului că Monica Cioată rămăsese însărcinată și dorea să păstreze copilul. În noaptea fatală, fătul avea două luni.

Înregistrarea s-a întrerupt la 4.21, fără să se fi putut stabili dacă Cioată a închis-o sau a fost obligată să o facă. Femeia mai avea șase minute de trăit, care au trecut într-o ceartă continuă, auzită de vecini. „Spre dimineață, nu pot preciza ora, m-am trezit întrucât auzeam gălăgie în apartamentul inculpatului, țipete, «dupăituri», zgomote de scaune împinse, precum și țipătul acela groaznic când victima a spus un «nu» disperat, țipăt pe care nu o să-l uit niciodată”, a relatat ulterior una dintre martore, care înnoptase la fiul său.

Pentru cele întâmplate între 4.21 și 4.27, când Felecanu a sunat la Serviciul 112, există două variante. Una, cea prezentată de Felecanu, și pe care judecătorii aveau să o respingă. A doua, cea rezultată din cercetările de la fața locului, patru expertize efectuate în cauză și cercetarea judecătorească. În fața instanței, Felecanu a afirmat că, în acea seară, iubita sa încercase de trei ori să se arunce pe geam. O dată din dormitorul mic, o dată din sufragerie și, în final, din bucătărie. De două ori, o împiedicase. A treia oară însă, ea se așezase pe pervaz, rezemată cu spatele de cerceveaua ferestrei. De această dată, Felecanu nu se mai dusese spre ea, ci se retrăsese în spatele ușii, în speranța că ea va coborî. În schimb, spune el, se aruncase.

Expertizele îl contrazic

Expertizele făcute în cauză au exclus acest scenariu. În acea seară plouase. Dacă Monica Cioată s-ar fi așezat pe pervaz, ar fi șters apa de pe jumătate din pervaz, ceea ce nu se întâmplase. Apoi, pe piciorul stâng al victimei au fost găsite zgârieturi și excoriații explicabile prin frecarea de peretele blocului. Dacă ar fi sărit pe geam, aceste urme nu ar fi existat. Au fost găsite urme de tencuială și pe bombeul și marginea tălpii adidașilor, urme care nu ar fi existat dacă femeia se arunca de pe pervazul de tablă. Victima căzuse pe spate, ceea ce însemna că stătuse cu fața spre interior. Sinucigașii tind să sară cu fața înainte, nu să se lase să cadă pe spate.

Concluzia judecătorilor a fost că femeia fusese scoasă pe geam, cu spatele și picioarele înainte, iar apoi i se dăduse drumul sau fusese împinsă în jos. Femeia fusese strânsă de gât în timpul certei. Nu foarte puternic, încât să fie strangulată, dar suficient, în aprecierea unuia dintre experți pentru ca ea să-și fi pierdut cunoștința. Se trezise, probabil, pe când atârna pe fereastră, sub pervaz, și încercase disperată să urce, moment în care i se dăduse drumul sau fusese împinsă în gol.

Experții au calculat și durata căderii. Trupul avusese nevoie de 2,286 secunde pentru a lovi betonul parcării, cu spatele. Elasticitatea îl făcuse să ricoșeze apoi spre mașina avocatului, parcurgând încă 2,48 metri înainte de a se opri, în aceeași poziție.

În parcare se strângeau deja vecinii, dar Felecanu nu a coborât

La ora 4.27, la 25 de secunde după căderea victimei, Felecanu a sunat la Serviciul 112, anunțând că „s-a aruncat o persoană”. A adăugat că e vorba de o femeie în vârstă de 26 de ani, pe nume Cioată Monica, dar la insistențele operatorului a spus că nu are mai multe informații. La ora 4.34, avocatul a sunat din nou la 112, reproșând faptul că nu ajunsese încă nimeni la fața locului. În parcare, se strângeau deja vecinii, dar Felecanu nu a coborât.

Poliția a ajuns la fața locului la ora 4.43, iar două minute mai târziu, un polițist urcase până la apartamentul lui Felecanu. Ușa era încuiată, iar avocatul a spus că nu găsește cheile, acestea fiind ascunse de iubita sa. Le-a găsit totuși după un minut, iar după zgomotele auzite, polițistul a dedus că se aflaseră pe comoda de lângă ușă. Ajuns în cele din urmăm jos, Felecanu a cerut permisiunea să meargă să-și cumpere țigări. Unul dintre polițiști l-a însoțit până la un magazin din Târgu Cucu. Abia la întoarcere, Felecanu s-a interesat de soarta iubitei sale.

Judecătorii au conchis că avocatul folosise cele aproape 20 de minute în care rămăsese în apartament pentru a șterge urme și a-și construi un alibi. Convingerea magistraților a fost întărită de declarațiile vecinilor, care continuaseră să audă zgomote în apartament și după căderea femeii.

Ipoteza sinuciderii a fost respinsă

În cursul urmăririi penale pentru omor calificat, Felecanu s-a folosit de dreptul la tăcere, drept de care s-a prevalat și în cursul cercetării judecătorești. Pe parcursul procesului, a încercat să arate că victima avea clare tendințe suicidale, pe această ipoteză fiind construită practic întreaga apărare. Dacă sinuciderea putea fi demonstrată sau dacă aceasta măcar rămânea ca o ipoteză valabilă alături de cea a crimei, dubiile ar fi fost suficiente pentru ca avocatul să obțină achitarea, care a și fost cerută de altfel de apărătorii săi.

Ipoteza sinuciderii a fost respinsă de judecători. Fostul prieten al Monicăi Cioată a respins-o ferm. Se mai certase și el cu dânsa, dat fiind temperamentul femeii, dar niciodată Monica Cioată nu amenințase cu sinuciderea. Era instabilă emoțional și depresivă, neavând încredere în ea deși învăța bine în facultate și avea note bune, dar nimic într-atât de grav încât să încerce să se sinucidă. Nici declarațiile altor martori nu l-au ajutat pe Felecanu. Da, femeia spusese la un moment dat, în trecut, „Dacă nu-mi iese, mă sinucid”, dar martorul o luase ca pe o expresie metaforică pronunțată într-un moment de tensiune. Și judecătorii au conchis că pur și simplu femeia exagera verbal. De altfel, însărcinată fiind, având și planuri de carieră, ipoteza unei sinucideri nu stătea în picioare. Nu era prima oară când se certa cu Felecanu și niciodată nu amenințase cu sinuciderea. De ce ar fi făcut-o tocmai acum?

În filmul evenimentelor, așa cum a fost descris de Felecanu, nu avusese loc nicio ceartă între ei până la intrarea în casă. Abia acolo ar fi început să se certe, în timpul scandalului ea încercând de trei ori să se arunce de la etaj. „Dacă ar fi să acceptăm fără rezerve susținerile inculpatului, ar rezulta că victima, cu care nu avusese nicio discuție în contradictoriu până la intrarea în casă, cuprinsă brusc de un acces de gelozie, pentru simplul fapt că inculpatul nu a reacționat la solicitarea ei de a merge împreună în dormitor, a încercat să se arunce de la etaj și de la dormitorul mic, și din sufragerie și din bucătărie, fiind de fiecare dată prinsă de inculpat, care a mers în urma ei, după care, în mod paradoxal, dat fiind faptul că persoana iubită se afla într-o criză și tot încerca să se sinucidă, acesta din urmă a decis să părăsească locuința. Această succesiune a evenimentelor este complet lipsită de logică. Deși personalitatea victimei o predispunea la momente de impulsivitate declanșate uneori din lucruri minore, ceea ce poate face credibilă o ceartă cu inculpatul declanșată aproape fără o motivație, e foarte greu de crezut că doar pe această bază factuală ar fi încercat victima să se sinucidă”, au subliniat judecătorii. Aceștia s-au întrebat și de ce pe tot parcursul înregistrării făcute pe telefon, femeia nu pomenește nimic de dorința de a se sinucide.

Caracterul urât al avocatului l-a tras în jos

Nici caracterul lui Felecanu nu a pledat în favoarea lui. Vecinii audiați în instanță l-au descris drept o persoană agresivă, conflictuală, nepoliticoasă, autoritară, necivilizată, „necioplită”, „o persoană nesimțită, tupeistă”. Violența manifestată în cadrul familial, inclusiv față de fosta sa soție, a creionat un portret al avocatului departe de a-i fi favorabil cauzei sale.

Felecanu și-a îngropat practic cazul în ultimul său cuvânt în fața instanței, în care s-a referit la comportamentul martorilor și medicilor, care fie nu au apelat la 112, fie nu ar fi acordat primul ajutor victimei. Aceasta, în condițiile în care el rămăsese în apartament până la sosirea poliției, iar prima sa preocupare după aceea fusese de a-și cumpăra țigări. Cinismul lui Felecanu a fost subliniat cu linii groase de judecători.

Aceștia aveau posibilitatea de a-l condamna pe Felecanu la închisoare pe un termen cuprins între 15 și 30 de ani sau chiar la închisoarea pe viață. Au exclus această ultimă variantă, invocând faptul că și victima avusese un comportament violent față de avocat. Nu s-au orientat nici spre minimul stabilit de Codul Penal, deși inculpatul nu avea antecedente penale. Ei au arătat că Felecanu nu se afla la prima ieșire violentă. Fusese cea mai gravă, dar nu era de fel o conduită izolată în raport cu partenerele de viață. Nerecunoașterea faptei, ca și faptul că nu și-a exprimat la modul real, regretul și compasiunea pentru victimă și familia acesteia, au dus la condamnarea lui Felecanu la 23 de ani de închisoare. Sentința Curții ieșene de Apel nu este definitivă, ea putând fi contestată în apel.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii