anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Prefectul judeţului Harghita nu are aceleaşi frământări legislative ca prefectul Dan Cârlan

Aceleaşi legi se citesc diferit la Miercurea Ciuc şi la Iaşi. Să fie suspendaţi edilii?

GALERIE
Jean-Adrian-Andrei
 • Jean-Adrian-Andrei
- +

Situaţiile de aici şi de la Iaşi sunt perfect identice din punct de vedere juridic. De ce acolo s-a cerut suspendarea, şi la noi nu?

Aceleaşi legi se citesc diferit la Miercurea Ciuc şi la Iaşi. Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, i-a suspendat ieri din funcţii pe primarul municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán, şi pe unul dintre viceprimari, Szóke Domokos, acuzaţi de către procurorii DNA de abuz în serviciu. Emiterea ordinelor de suspendare din funcţii survine după ce Tribunalul Bucureşti a dispus în privinţa celor doi, pe 30 aprilie, măsura preventivă a arestului la domiciliu, iar Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a comunicat acest fapt Prefecturii Harghita. Într-o situaţie similară, cea a primarului Gheorghe Nichita, prefectul Dan Cârlan a apreciat însă că nu se impune suspendarea din funcţie.

Prefectul judeţului Harghita este jurist de profesie. El nu a putut fi contactat ieri pentru a detalia raţionamentul juridic care a stat la baza deciziei de suspendare a lui Ráduly şi Szóke din funcţii pe o perioadă de 30 de zile. Conform publicaţiei „Informaţia Harghitei“, singurul ziar de limbă română din Miercurea Ciuc, cele două ordine au avut la bază prevederi ale legii administraţiei publice locale, coroborate cu cele ale legii de punere în aplicare a Codului de Procedură Penală.

Concret, conform art. 71 al Legii 215/2001 a administraţiei publice locale, mandatul primarului se suspendă de drept numai în cazul în care acesta a fost arestat preventiv. Ordinul de suspendare din funcţie este emis de prefect după ce instanţa de judecată îi comunică luarea măsurii de arest preventiv. La data ultimei modificări a Legii 215, arestul la domiciliu nu fusese încă introdus în legislaţia penală. O clarificare a situaţiei a fost adusă de Legea 255/2013, de aplicare a codului de procedură penală. Conform art. 22 al acesteia, „ori de câte ori alte acte normative fac referire la măsura arestării preventive, referirea se consideră a fi făcută şi la măsura arestului la domiciliu“. Cele două articole de lege au fost suficiente prefectului din Harghita pentru a dispune suspendarea celor doi demnitari din funcţie.

Contactat telefonic, prefectul Dan Cârlan şi-a exprimat însă dubiile faţă de raţionamentul omologului său ardelean. „Am sunat la Bucureşti imediat ce s-a luat măsura arestului la domiciliu în cazul primarului, pentru a cere precizări cu privire la modul de interpretare a legii, iar răspunsul a fost că decizia ne aparţine. Până la discuţia dacă arestul preventiv este acelaşi lucru cu arestul la domiciliu, există o procedură stabilită de art. 71 al Legii 215. L-am căutat pe prefectul din Harghita, dar nu am reuşit să mă aud cu el. Din câte am înţeles, la Miercurea Ciuc, decizia s-a luat în baza unei comunicări a DNA, nu a instanţei. Or, conform legii, instanţa, nu Parchetul care este parte în proces, informează Instituţia Prefectului, iar prefectul constată prin ordin şi aşa mai departe. Noi de la instanţă nu am primit nimic oficial. Cunoaştem doar minuta Curţii de Apel, care precizează că se casează sentinţa Tribunalului şi menţine celelalte măsuri. Care sunt «celelalte măsuri» se va menţiona în hotărârea propriu-zisă a Curţii, pe care, repet, nu am primit-o. Procedura de suspendare, dacă este cazul, porneşte din momentul comunicării hotărârii către Instituţia Prefectului“, a declarat Cârlan.

Acesta a invocat şi altă prevedere a legii administraţiei publice, cea cuprinsă în art. 69. Conform acesteia, mandatul primarului încetează de drept dacă acesta nu-şi exercită, în mod nejustificat, atribuţiile timp de 45 de zile consecutiv. O astfel de situaţie ar putea apărea în cazul în care suspendarea din funcţie ar dura mai mult de şase săptămâni. „Să presupunem că, după acest interval, măsura arestului la domiciliu este revocată sau este găsit în final nevinovat, dar noi am apucat să constatăm încetarea mandatului. Ce se întâmplă atunci?“, a întrebat prefectul.

VEDEŢI ŞI:

Nichita şi Adomniţei, vecini de „celulă“. Sunt arestaţi pe aceeaşi stradă în Iaşi

Iaşul, într-o postură pe cât de unică pe atât de ridicolă! Şi judeţul şi oraşul vor fi conduse de acasă, până la eventuale suspendări din funcţii. Întâmplarea face ca şi Nichita şi Adomniţei să locuiască pe aceeaşi stradă.


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.