Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Acestor ieșeni le plătim salarii lunare de până la 14.400 de euro. Sunt bugetari de lux

GALERIE
nababii iasului
  • nababii iasului
- +

„Ziarul de Iaşi“ a identificat trei persoane care au venituri uriaşe. Doi sunt judecători la Curtea Constituţională, iar cel de-al treilea a fost membru al aceleiaşi Curţi. Au avut anul trecut venituri lunare de 14.400 euro, 12.400 euro şi respectiv 13.700 euro. Toţi trei au absolvit Facultatea de Drept de la Iaşi şi au fost susţinuţi politic pentru mandatul de judecător la CCR.

Doi ieşeni au înregistrat anul trecut venituri fabuloase de la stat din pensii şi salarii. Ambii sunt acum judecători la Curtea Constituţională, dar trecutul îi leagă pe amândoi de Iaşi. Marian Enache şi-a făcut iniţial o carieră în politică, în timp ce Mona Pivniceru, în magistratură. Fostul deputat ieşean a încasat anul trecut nu mai puţin 812.982 lei (circa 14.400 euro/lună), iar fosta judecătoare a cumulat venituri de 702.542 lei (circa 12.400 euro/lună). Lângă cei doi îl puteam plasa fără probleme şi pe rectorul Tudorel Toader, care a avut anul trecut venituri, aşa cum am relatat recent, de 775.248 lei (circa 13.700 euro/lună). Toţi cei trei au mai multe lucruri în comun: au absolvit Facultatea de Drept de la Iaşi, au fost susţinuţi politic pentru mandatul de judecător la CCR, doi dintre ei au ocupat poziţia de ministru al Justiţiei şi toţi sunt profesori universitari. Enache a ajuns la Curtea Constituţională (CCR) pe filiera PSD-UNPR-ALDE în 2016, iar Pivniceru a fost sprijinită de PNL în 2013. Tot liberalii i-au facilitat şi lui Toader mandatul de judecător al CCR pe care acesta l-a deţinut în perioada 2007 – 2016.

Enache, apropiat al lui Iliescu şi Gabriel Oprea

Marian Enache s-a născut la Iaşi şi a urmat Facultatea de Drept pe care a absolvit-o în 1977, ulterior profesând ca avocat. A avut trei mandate de parlamentar ales în trei judeţe diferite (Vaslui, Iaşi şi Neamţ) şi a reprezentat patru formaţiuni diferite (FSN, PDSR, ApR şi UNPR). În prima legislatura după Revoluţie (1990 – 1992), Enache era ales deputat de Vaslui din partea FSN, formaţiune unde ocupa o funcţie de vicepreşedinte. În această perioadă, face parte din comisia parlamentară de redactare a Constituţiei şi a fost unul dintre cei care a susţinut înfiinţarea CCR. Ulterior, Enache este numit de Iliescu consilier prezidenţial pe probleme juridice şi, după un scurt mandat de ambasador în Republica Moldova, în 1996 ajunge din nou deputat, de data aceasta din partea PDSR Iaşi. Un an mai târziu este „recrutat“ de Teodor Meleşcanu în ApR (Alianţa pentru România, fost partid ce a fuzionat cu PNL în 2002). După încheierea celui de-al doilea mandat de parlamentar devine cadru didactic universitar. În 2008 se întoarce în politică atras de Dan Voiculescu în PC, iar în 2012 va candida din nou la Camera Deputaţilor, dar din partea UNPR-ului lui Gabriel Oprea, pe lista filialei din Neamţ. Ulterior, în 2016, Enache ajunge la CCR fiind susţinut de alianţa PSD-UNPR-ALDE. În prezent, fostul deputat ieşean deţine proprietăţi imobiliare în judeţele Prahova şi Ilfov, are bani cash de 187.000 euro, iar anul trecut a câştigat 812.982 lei: 297.000 lei din salariul CCR, iar restul din pensii şi indemnizaţii de la stat.

Pivniceru încasează o pensie de 7.000 euro/lună

Născută la Huşi, Mona Pivniceru a absolvit Facultatea de Drept de la Iaşi în 1982, iar cariera acesteia în magistratură s-a identificat în cea mai mare parte cu Iaşul. În perioada 1999 – 2012 a fost magistrat la Curtea de Apel Bucureşti, apoi la Curtea Supremă şi, în final, a ajuns în Consiliul Superior al Magistraturii. În acelaşi timp, până în 2010, a predat la Universitatea „Al.I. Cuza“. Timp de şapte luni (august 2012 – martie 2013) a fost ministru al Justiţiei în guvernul condus de Victor Ponta, iar în martie 2013 şi-a început mandatul de 9 ani ca judecător la Curtea Constituţională. În prezent, Mona Pivniceru deţine proprietăţi imobiliare în Bucureşti şi în judeţul Harghita. În conturi bancare a declarat o sumă de circa 350.000 lei, iar veniturile ei în 2018 au fost de 702.542 lei, cea mai mare parte a sumei provenind de la Casa de Pensii Iaşi (384.650 lei) şi din salariul de la CCR (296.652 lei).

Un fost judecător CCR care, la rândul lui, a fost ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, a avut şi el anul trecut venituri consistente, rectorul de la Universitatea „Al.I. Cuza“ cumulând o sumă totală mai mare decât cea a lui Pivniceru, dar mai mică decât a lui Enache, respectiv 775.248 lei din patru surse: pensie (364.621 lei), profesor universitar (150.815 lei), ministru al Justiţiei (140.040 lei) şi indemnizaţii de la CSM (119.772 lei).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri