Acestor ieșeni le plătim salarii lunare de până la 14.400 de euro. Sunt bugetari de lux
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Acestor ieșeni le plătim salarii lunare de până la 14.400 de euro. Sunt bugetari de lux

GALERIE
nababii iasului
  • nababii iasului
- +

„Ziarul de Iaşi“ a identificat trei persoane care au venituri uriaşe. Doi sunt judecători la Curtea Constituţională, iar cel de-al treilea a fost membru al aceleiaşi Curţi. Au avut anul trecut venituri lunare de 14.400 euro, 12.400 euro şi respectiv 13.700 euro. Toţi trei au absolvit Facultatea de Drept de la Iaşi şi au fost susţinuţi politic pentru mandatul de judecător la CCR.

Doi ieşeni au înregistrat anul trecut venituri fabuloase de la stat din pensii şi salarii. Ambii sunt acum judecători la Curtea Constituţională, dar trecutul îi leagă pe amândoi de Iaşi. Marian Enache şi-a făcut iniţial o carieră în politică, în timp ce Mona Pivniceru, în magistratură. Fostul deputat ieşean a încasat anul trecut nu mai puţin 812.982 lei (circa 14.400 euro/lună), iar fosta judecătoare a cumulat venituri de 702.542 lei (circa 12.400 euro/lună). Lângă cei doi îl puteam plasa fără probleme şi pe rectorul Tudorel Toader, care a avut anul trecut venituri, aşa cum am relatat recent, de 775.248 lei (circa 13.700 euro/lună). Toţi cei trei au mai multe lucruri în comun: au absolvit Facultatea de Drept de la Iaşi, au fost susţinuţi politic pentru mandatul de judecător la CCR, doi dintre ei au ocupat poziţia de ministru al Justiţiei şi toţi sunt profesori universitari. Enache a ajuns la Curtea Constituţională (CCR) pe filiera PSD-UNPR-ALDE în 2016, iar Pivniceru a fost sprijinită de PNL în 2013. Tot liberalii i-au facilitat şi lui Toader mandatul de judecător al CCR pe care acesta l-a deţinut în perioada 2007 – 2016.

Enache, apropiat al lui Iliescu şi Gabriel Oprea

Marian Enache s-a născut la Iaşi şi a urmat Facultatea de Drept pe care a absolvit-o în 1977, ulterior profesând ca avocat. A avut trei mandate de parlamentar ales în trei judeţe diferite (Vaslui, Iaşi şi Neamţ) şi a reprezentat patru formaţiuni diferite (FSN, PDSR, ApR şi UNPR). În prima legislatura după Revoluţie (1990 – 1992), Enache era ales deputat de Vaslui din partea FSN, formaţiune unde ocupa o funcţie de vicepreşedinte. În această perioadă, face parte din comisia parlamentară de redactare a Constituţiei şi a fost unul dintre cei care a susţinut înfiinţarea CCR. Ulterior, Enache este numit de Iliescu consilier prezidenţial pe probleme juridice şi, după un scurt mandat de ambasador în Republica Moldova, în 1996 ajunge din nou deputat, de data aceasta din partea PDSR Iaşi. Un an mai târziu este „recrutat“ de Teodor Meleşcanu în ApR (Alianţa pentru România, fost partid ce a fuzionat cu PNL în 2002). După încheierea celui de-al doilea mandat de parlamentar devine cadru didactic universitar. În 2008 se întoarce în politică atras de Dan Voiculescu în PC, iar în 2012 va candida din nou la Camera Deputaţilor, dar din partea UNPR-ului lui Gabriel Oprea, pe lista filialei din Neamţ. Ulterior, în 2016, Enache ajunge la CCR fiind susţinut de alianţa PSD-UNPR-ALDE. În prezent, fostul deputat ieşean deţine proprietăţi imobiliare în judeţele Prahova şi Ilfov, are bani cash de 187.000 euro, iar anul trecut a câştigat 812.982 lei: 297.000 lei din salariul CCR, iar restul din pensii şi indemnizaţii de la stat.

Pivniceru încasează o pensie de 7.000 euro/lună

Născută la Huşi, Mona Pivniceru a absolvit Facultatea de Drept de la Iaşi în 1982, iar cariera acesteia în magistratură s-a identificat în cea mai mare parte cu Iaşul. În perioada 1999 – 2012 a fost magistrat la Curtea de Apel Bucureşti, apoi la Curtea Supremă şi, în final, a ajuns în Consiliul Superior al Magistraturii. În acelaşi timp, până în 2010, a predat la Universitatea „Al.I. Cuza“. Timp de şapte luni (august 2012 – martie 2013) a fost ministru al Justiţiei în guvernul condus de Victor Ponta, iar în martie 2013 şi-a început mandatul de 9 ani ca judecător la Curtea Constituţională. În prezent, Mona Pivniceru deţine proprietăţi imobiliare în Bucureşti şi în judeţul Harghita. În conturi bancare a declarat o sumă de circa 350.000 lei, iar veniturile ei în 2018 au fost de 702.542 lei, cea mai mare parte a sumei provenind de la Casa de Pensii Iaşi (384.650 lei) şi din salariul de la CCR (296.652 lei).

Un fost judecător CCR care, la rândul lui, a fost ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, a avut şi el anul trecut venituri consistente, rectorul de la Universitatea „Al.I. Cuza“ cumulând o sumă totală mai mare decât cea a lui Pivniceru, dar mai mică decât a lui Enache, respectiv 775.248 lei din patru surse: pensie (364.621 lei), profesor universitar (150.815 lei), ministru al Justiţiei (140.040 lei) şi indemnizaţii de la CSM (119.772 lei).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Încercând să revină la formulele tradiţionale de abordare în chestiunea conflictului israeliano-palestinian, formule care au eşuat de fiecare dată în trecut, şi la negocierile cu Iranul, administraţia Biden nu a făcut decât să destabilizeze şi mai mult situaţia din regiune facilitând probabil ascensiunea grupării teroriste Hamas.

Filmuletul zilei

opinii

Eu, El, Supremul

Nichita DANILOV

Eu, El, Supremul

În ciuda dansului diplomatic mai mult sau mai puţin impus din afară, fiecare parte stă la cotitură şi aşteaptă ca partea adversă să facă un pas greşit şi să clacheze.

Plugarul şi moartea

Dana ȚABREA

Plugarul şi moartea

Nu e foarte evident ce se petrece în Plugarul şi moartea deoarece, dincolo de revolta protagonistului faţă de fenomenul morţii - o revoltă deopotrivă disperată şi sfidătoare - sau de justificările aduse de personajul Moartea, nu avem o poveste aşa cum poate ne-am fi aşteptat. Cu toate acestea, datorită proiecţiilor şi a filmărilor, unele realizate de sus, a modului în care se jonglează cu decorul din scenă şi cu cel proiectat, deşi oarecum static, luând forma unei meditaţii de scenă, spectacolul are un ritm al său, chiar dacă unul mai mult interior, la care contribuie culorile, formele, hiperbolele artistice (imagini supradimensionate) şi sunetele.

Cale bătută de la ţară la oraş

Michael ASTNER

Cale bătută de la ţară la oraş

Gata. Bagajele-s făcute.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

Rabla

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.