Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Acoliţilor baronului Arsene nu le mai ajunge Neamţul: au luat potul cel mare și de la Iași

GALERIE
drumuri iasi arsene
  • drumuri iasi arsene
- +

Ziarul de Iaşi publică lista firmelor care şi-au împărţit în acest an "tortul" foarte gros al Direcţiei de drumuri judeţene. Surpriză mare pe această listă: cireaşa de pe acest tort, adică suma cea mai consistentă, nu s-a dus în Iaşi, ci într-un judeţ vecin, la Neamţ. Întâmplător au ajuns la firma unui apropiat al "baronului roşu" de Neamţ Ionel Arsene, aflat în bune relaţii cu fostul şef al Consiliului Judeţean Iaşi Maricel Popa.

Anul 2020 a fost unul prolific pentru companiile ieşene constructoare de drumuri. După cele şapte proiecte finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, Consiliul Judeţean a alocat anul trecut 200 de milioane de lei pentru modernizarea altor segmente de drum. Contractele atribuite în 2020 nu au atins acest nivel, dar suma totală depăşeşte 150 de milioane.

Cel mai mare contract a fost câştigat de o firmă din Neamţ. Danlin XXL are de finalizat într-un an şi jumătate 29 km din DJ 282D, care străbate localităţile Româneşti, Podu Iloaiei, Popeşti şi Mădârjac. Contractul a fost semnat pe 9 septembrie pentru 56,5 milioane de lei (fără TVA).

Pe lângă cea a asocierii condusă de Danlin XXL, încă trei oferte au concurat pentru acest contract: Eky Route - Dimex-2000 Company, Conest-Geprocon-Daroconstruct şi Con Ted Company - Construcţii Gabap. Aşa cum am mai relatat, proiectul dispune momentan de 15 milioane de lei.

Grupul Eky-Sam/ Eky Route şi-a luat revanşa, adjudecându-şi celălalt proiect de anvergură, 28,7 km pe DJ 249D contra 54,5 milioane lei. E vorba de segmentul cuprins între intersecţia cu DJ 249E şi capătul de pe DJ 244F, prin localităţile Moreni-Prisăcani-Măcăreşti-Grozeşti.

O greşeală de translare a acestui segment a făcut ca anunţul că Eky-Sam SRL - Dimex 2000 Company SRL a semnat contractul pe 31 iulie să fie publicat pe platforma de achiziţii publice abia cu o lună în urmă. Contractul prevede un termen mai generos de finalizare a lucrărilor: 3 ani.

Trei proiecte adjudecate într-o lună

Pe 27 iulie, aceeaşi asociere de firme a câştigat din nou în faţa nemţenilor de la Danlin XXL. Pentru modernizarea DJ 282F pe o lungime de aproape 13 km, de la intersecţia cu DJ 282C până la Andrieşeni, asocierea Eky-Sam - Dimex 2000 Company va primi 24,14 milioane de lei.

De notat că subcontractantul Damiena SRL a participat la licitaţie cu ambii licitatori, urmând să execute lucrări de amenajare cale ferată. Termenul de execuţie este de un an şi jumătate.

La începutul aceleiaşi luni, Eky-Sam a încheiat şi contractul de modernizare a 6,5 km din DJ 280D, de la Ruginoasa (DN 28A) până la Heleşteni, contra 13,5 milioane de lei. Concurenţa a fost acerbă: şapte oferte au fost depuse pentru acest contract care trebuie finalizat într-un an şi jumătate.

Nemţenii de la Danlin XXL au mai reuşit să obţină contractul de asfaltare a aproape 18 km pe DJ 246, de la Ţibăneşti la Dagâţa. Pentru cele aproape 11 milioane de lei, contractul încheiat pe 17 august impunea un termen de 45 de zile. Practic, campania de asfaltare a acestei porţiuni de drum ar trebui să fie gata.

Compania ieşeană de drumuri Eky-Sam a mai bifat un contract, luna trecută, de data asta în asociere cu Enviro Construct. Luna trecută, a încheiat cu Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor acordul-cadru de deszăpezire pentru perioada 2020-2022, pentru un preţ cuprins între 10,4 şi 14,2 milioane de lei.

A fost singura ofertă depusă în această procedură.

Prietenii de sute de milioane

Deşi pare surprinzător cum o firmă din alt judeţ a reuşit să îşi adjudece mai mult din banii de drumuri decât firmele locale, deloc puţine şi deloc mici, având în vedere că acestea au un avantaj competitiv fiind cu utilajele şi infrastructura umană şi materială aici, pe loc, lucrurile pot avea o explicaţie.

Pe de o parte, relaţiile dintre şefii consiliilor judeţene din Iaşi şi Neamţ, Maricel Popa şi Ionel Arsene, ambii colegi în PSD, cei doi fiind de altfel «asociaţi», prin instituţiile pe care le conduc (Arsene) sau le-au condus (Popa), la investiţia de la Iaşi în Spitalul Mobil Leţcani.

Şi pe de altă parte, sunt de notat şi relaţiile bune dintre Ionel Arsene şi firma din Neamţ câştigătoare la Iaşi, Danlin XXL, şi patronul acesteia, Dan Amurăriţei.

În decembrie 2019, publicaţiile G4Media şi NewsWeek România scriau despre o afacere scandaloasă în Neamţ, direcţionată de la Bucureşti prin CNAIR, unde Ionel Arsene avea o mare influenţă prin oamenii puşi acolo urmare a relaţiei lui foarte bune cu Liviu Dragnea: cum cumătrul baronului Ionel Arsene, controversatul afacerist local Gheorghe Vlasie, a primit în aprilie 2019 de la bugetul central, în timpul guvernării PSD, un contract pe "situaţii de urgenţă" de peste 253 de milioane de lei, fără licitaţie, pentru reabilitarea drumului naţional Bicaz - Poiana Largului.

Din asocierea câştigătoare a licitaţiei făcea parte, alături de firma cumătrului Gheorghe Vlasie (Aqua Parc SRL), şi firma unui alt apropiat al lui Ionel Arsene, după cum menţionează cele două publicaţii centrale: Danlin XXL, deţinută de Dan Amurăriţei.

Fiind vorba chiar de firma care a câştigat şi la Iaşi cea mai mare sumă destinată reabilitării de drumuri în 2020.

De altfel, potrivit presei locale nemţene, firma lui Vlasie este una abonată la cele mai bănoase contracte ale instituţiilor publice din judeţul Neamţ, iar despre firma patronată de Dan Amurăriţei, precum şi o alta, tot presa locală a menţionat că acestea fac parte dintr-un grup de firme agreat la nivel judeţean şi regional de PSD şi de Ionel Arsene.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri