anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Acolo unde nimeni nu a mai râs vreodată

De veghe în lanul de cultură

GALERIE
download (1)
 • download (1)
- +

Întreaga lume a urmărit cu sufletul la gură lansarea a doi as­tronauți americani cu ajutorul rachetei Space X. După încheierea transmisiunii, au rămas tot cu Netflix în față. Platformele de streaming au simțit și ele momentul, motiv pentru care în prezent pot fi urmărite nu mai puțin de trei seriale de comedie pe tematica spațiului.

„Forța spațială“ este cea mai nouă ramură a Armatei SUA, dar nu și în acte. În documentele oficiale, marca Forța spațială aparține unu­ia dintre cele mai noi seriale de comedie de pe Netflix, cu Steve Carell (cunoscut din The Office) în rolul principal. Arta a luat-o încă o dată înaintea realității. În luna mai, adevărata forță spațială, înființată de Donald Trump la finalul lui 2019, încerca încă să recruteze 8.500 de oameni, dar glumele despre ea deja începuseră.

Noul serial cu Steve Carell are câteva elemente în comun cu alte două seriale de comedie spa­țială: proaspătul Avenue 5, cu Hugh Laurie (Dr. House) în rolul principal și mai vechiul Orville, un serial al lui Seth MacFarlane (realizatorul Family Guy) în care tot el joacă rolul principal. Toate trei sunt parodii spațiale, cu un tip de umor în tușe groase, care adu­ce aminte mai degrabă de Stan și Bran decât de umorul subtil pentru care sunt cunoscuți și apre­ciați fiecare din cei trei prota­goniști. Cele trei creații mai seamănă și prin faptul că sunt seriale „de vedetă“, fiecare dintre ele gândit și scris special pentru actorul în rolul principal.

În Orville, o parodie după Star Trek și mai multe seriale SF, Seth MacFarlane și-a croit singur rolul. Stilul serialului este un amestec nereușit între atmosfera militărească și structurată de navă spațială cu care deja suntem obiș­nuiți și un echipaj ale cărui gafe și nerozii sunt într-un contrast evident cu serialul de care a fost inspirat. Formula este una voit ireverenți­oasă, însă mesajul său seamănă mai degrabă cu o serie de lansări ratate. Deși a fost prost primit de critici, serialul a încheiat două sezoane și urmează să îl demareze pe al treilea.

În Avenue 5, disponibil pe HBO, Hugh Laurie joacă un căpitan de navă spațială de croazieră, care fusese angajat doar de fa­ța­dă, dar care se confruntă cu o criză reală atunci când nava deraiază de la cursul stabilit și întoarcerea pe Pământ se prelungește cu trei ani. Serialul este produs de Armando Iannucci, care colaborase în trecut cu Laurie pentru serialul Veep, produs tot pentru HBO. Personajul căpitanului, la fel de nătărău ca cel din Orville, este și el croit pentru Laurie: e vorba de un britanic angajat să se prefacă a fi un căpitan de navă american. Actorul din Dr. House spune că această premisă l-a pus pe gânduri și l-a încurajat să se gândească la contextul mai larg, în care oamenii din fruntea statelor par mai degrabă să mimeze competența. Din recenziile criticilor, acest mesaj mai larg nu pare să fi ajuns la ei, cel puțin nu în primul sezon.

Space Force este cel mai recent serial din cele trei și este disponibil pe Netflix de la finalul lunii mai, din aceeași săptămână în care a avut loc prima lansare din America a unui echipaj uman în spațiu după o pauză de 9 ani. Probabil că sincronizarea nu a fost o coincidență. Deși publicul pare să-l fi îndrăgit, nici acest serial nu a fost bine primit de critici. Este un semn că umorul are limite și că gravitația îl menține, deo­camdată, pe Pământ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.