Acord controversat, moment controversat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

Acord controversat, moment controversat

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Am avut parte de o dovadă elocventă a modului în care guvernul de la Berlin exercită leadership-ul politic în Uniunea Europeană: atent să inspire acţiunea Comisiei, priceput să creeze coaliţii de sprijin largi, capabil să ofere justificări pragmatice şi, mai ales, mereu atent să nu perturbe liniştea unui cadru instituţional comunitar atât de favorabil pentru companiile germane capabile de expansiune.

După ani buni de negocieri, Uniunea Europeană şi China au anunţat definitivarea aşa-numitului Acord Comprehensiv asupra Investiţiilor (CAI), un document extrem de important şi, totodată, marcat de suficiente aspecte controversate în ceea ce priveşte substanţa înţelegerii. Lor li se adaugă, însă, numeroase semne de întrebare cu caracter politic. Între acestea se numără ignorarea de către UE a încălcărilor drepturilor individuale şi ale minorităţilor în China comunistă, sau a modului cinic în care a fost reprimată mişcarea pro-democraţie din Hong Kong. De asemenea, se discută dacă este bine ca regimul de la Beijing să fie „recompensat” printr-un asemenea acord - pe care a început deja să-l exploateze propagandistic - chiar în anul în care China a fost acuzată de ascunderea unor informaţii esenţiale în faza timpurie a epidemiei COVID-19, şi nu numai atunci.

Apare şi întrebarea dacă nu cumva încheierea oarecum grăbită a CAI, cu implicarea pronunţată a factorilor de nivel înalt (inclusiv a preşedinţiei germane a UE, exercitată în al doilea semestru din 2020), reprezintă un semnal pentru Washington, în sensul că Europa nu se vede obligată să se coordoneze cu americanii în privinţa unor decizii de acest tip. Este o întrebare pe care şi-o pun, pe ambele maluri ale Atlanticului, diverşi lideri de opinie care speră într-o armonizare rapidă a relaţiei SUA-UE şi într-o reconsolidare a NATO. În viziunea lor, chiar dacă nu se pune problema ca America să aibă vreun drept de veto în ceea ce priveşte politicile comerciale ale europenilor, ar fi fost de preferat ca între cele două părţi să fi existat consultări preliminare şi, eventual, o anumită coordonare întemeiată pe parteneriatul neoficial ce guvernează de decenii relaţia Washington - Bruxelles.

Nu s-a întâmplat, însă, astfel. Chiar dacă acordul trebuie ratificat de Parlamentul European şi ar putea apărea anumite blocaje, încheierea negocierilor reprezintă, prin ea însăşi, un eveniment foarte semnificativ. Am asistat la o manifestare puternică a forţei binomului format din Germania, principalul pol de putere din interiorul UE, şi Comisia Europeană, organism executiv al cărui aport tehnocratic a susţinut şi completat această manifestare de forţă. Nu înseamnă că Berlinul a fost singurul promotor al CAI: şi Franţa întrevede beneficii substanţiale pentru investitorii săi, iar Italia este, de multă vreme şi indiferent de compoziţia guvernului naţional, un susţinător înfocat al colaborării cu Beijingul - iar lista este mult mai lungă. Însă, fără perseverenţa preşedinţiei semestriale germane, această înţelegere nu putea fi încheiată atât de repede. Mesajul neoficial transmis taberei Biden este acela că, fiind declanşată în perioada de tranziţie între cele două administraţii americane, această controversă nu trebuie să afecteze aşteptata resetare a relaţiilor bilaterale: ea ar fi o replică târzie la unilateralismul lui Donald Trump, nu o mutare de deschidere ostilă în raport cu anunţatul multialteralism al lui Joe Biden.

Fiind instituţia care a negociat CAI şi, pe cale de consecinţă, o ţintă a criticilor din interiorul şi din exteriorul Parlamentului European, Comisia va putea argumenta, calm şi documentat, că acordul serveşte interesele producătorilor europeni şi, într-un sens mai larg, va avea efecte pozitive asupra economiilor statelor-membre. Nu putem intra, aici, în detaliile de conţinut anunţate de Bruxelles, dar se pare că există progrese semnificative în ceea ce priveşte accesul producătorilor dornici să investească pe piaţa chineză şi că se va pune capăt practicii prin care aceştia erau obligaţi să formeze societăţi mixte cu parteneri chinezi şi, implicit, să ofere ţării-gazdă acces la propriile tehnologii. De asemenea, se pare că nu vor fi prevederi care să modifice linia precaută a europenilor la capitolul investiţii chineze în sectoare sensibile pentru securitatea naţională (cea mai cunoscută controversă este, desigur, participarea companiei Huawei în procesul de dezvoltare a reţelelor 5G). Punctele tari şi cele slabe ale textului vor fi discutate de specialiştii în domeniu, pentru scopurile acestui text fiind suficient să acceptăm că, mai mult ca sigur, Comisia va putea apăra prevederile şi îi va acuza, voalat, de idealism pe cei ce şi-ar dori o abordare etică a relaţiei economice cu Beijingul.

Constrângerile de natură politică şi criza sanitară îi vor face, probabil, pe liderii de la Bruxelles să fie mai puţin vocali în interpretarea acestui acord drept o nouă dovadă a statutului UE de actor global. De asemenea, decenţa ar trebui să-i împiedice să recurgă la cunoscutul discurs despre „UE - o forţă în slujba binelui în afacerile internaţionale”. Am avut parte de o dovadă elocventă a modului în care guvernul de la Berlin exercită leadership-ul politic în Uniunea Europeană: atent să inspire acţiunea Comisiei, priceput să creeze coaliţii de sprijin largi, capabil să ofere justificări pragmatice şi, mai ales, mereu atent să nu perturbe liniştea unui cadru instituţional comunitar atât de favorabil pentru companiile germane capabile de expansiune.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.