Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

"Acord de pace" scris cu litere chirilice

GALERIE
kerry lavrov
  • kerry lavrov
- +

Marile puteri au ajuns la o intelegere privind încetarea temporară a conflictului militar din Siria. Rusia a fost de acord, cu o singură condiţie: să poată continua atacurile. Franţa vorbeşte despre necesitatea trimiterii de trupe la sol în Siria. Moscova reacţionează: Asta înseamnă un nou război mondial.

Marile puteri, printre care SUA şi Rusia, au convenit vineri asupra planului de încetare a conflictului armat în Siria. Planul agreat la Munchen nu asigură însă încetarea completă a conflictului din Siria, şi nici a bombardamentelor efectuate de Rusia. La o conferinţă de presă, secretarul american de Stat John Kerry a precizat că acordul stabilit în urma întâlnirii de la Munchen este doar unul agreat pe hârtie, care trebuie să-şi dovedească valabilitatea pe teren. "În următoarele câteva zile trebuie să vedem ce se va întâmpla la sol, pe câmpul de luptă", a declarat Kerry, adăugând că "fără o tranziţie politică, nu este posibil un acord de pace".
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a precizat că Rusia nu va înceta efectuarea raidurilor aeriene în Siria, explicând că acordul de încheiere a conflictului armat nu se aplică în cazul grupărilor teroriste Stat Islamic şi Al Nusra, afiliată reţelei Al-Qaida. "Forţele noastre aeriene vor continua să lupte împotriva acestor organizaţii", a declarat Lavrov.


Dar SUA şi aliaţii europeni susţin că doar câteva raiduri aeriene efectuate de Rusia au vizat poziţii ale acestor grupări teroriste, în timp ce majoritatea au avut ca ţinte grupările opoziţiei rebele care luptă împotriva regimului Bashar al-Assad pe care Rusia îl sprijină. Lavrov a declarat că negocierile de pace de la Geneva vor fi reluate cât de curând şi că toate grupurile opoziţiei siriene trebuie să participe la discuţii, adăugând că implementarea acordului de încetare a ofensivei militare în Siria va fi o chestiune dificilă.


Dar secretarul britanic de Stat, Philip Hammond, a susţinut că încetarea conflictului armat din Siria ar avea loc doar dacă Rusia ar înceta să mai efectueze raiduri aeriene în sprijinul forţelor guvernamentale.
Planul privind încetarea bombardamentelor în Siria a fost convenit pe fondul solicitărilor reprezentanţilor opoziţiei siriene, care au abandonat negocierile de pace de la Geneva din această cauză. Principalul grup al opoziţiei siriene a salutat planul agreat de marile puteri la Munchen, a precizat purtătorul de cuvânt Salim al-Muslat. Dar a avertizat că acordul trebuie să fie implementat înainte ca negocierile dintre cele două părţi să fie reluate în Geneva. "Dacă vom vedea fapte şi planul va fi implementat, ne vom vedea în curând la Geneva", a declarat al-Muslat.

Franţa vrea trupe la sol, dar să nu fie franceze

Premierul francez, Manuel Valls, a susţinut că o ofensivă terestră a trupelor aflate în baze militare locale din Siria şi eventual provenind din alte ţări arabe ar fi "decisivă" pentru combaterea reţelei teroriste Stat Islamic. "Operaţiunile militare din Irak şi Siria sunt desfăşurate azi de o coaliţie formată din mai multe ţări, care antrenează trupele locale şi le consiliază. Ofensiva terestră a acestor trupe locale - şi a unor ţări arabe care vor să participe la operaţiuni - este decisivă (în cadrul luptei împotriva reţelei teroriste Stat Islamic) şi nu va avea drept scop decât protejarea zonelor recâştigate", a declarat Valls pentru grupul de presă regională Funke din Germania. "Franţa nu are intenţia de a trimite trupe la sol care să lupte împotriva organizaţiei Stat Islamic", a precizat Valls.
Arabia Saudită a lansat recent ideea că ar urma să trimite trupele terestre în Siria, în cadrul luptei declanşate de coaliţia internaţională împotriva reţelei teroriste Stat Islamic.

Medvedev vorbeşte despre un nou război mondial

În replică, premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat vineri că o intervenţie terestră masivă în Siria a coaliţiei internaţionale coordonate de Statele Unite riscă să declanşeze "un nou război mondial".  Întrebat, în cursul unui interviu acordat publicaţiei germane Handelsblatt, despre propunerea Arabiei Saudite privind declanşarea unei operaţiuni terestre masive în Siria, Dmitri Medvedev a răspuns: "Toate părţile ar trebui să se aşeze la masa negocierilor, în loc să declanşeze un nou război mondial..."


"Americanii şi partenerii noştri arabi trebuie să se gândească de două ori asupra acestei iniţiative. Vor un război permanent? O victorie rapidă nu este posibilă, pentru că în lumea arabă sunt mai multe fronturi", a adăugat Medvedev, aflat la Conferinţa de securitate desfăşurată în oraşul german Munchen. "Orice fel de operaţiune terestră, în general, conduce la război permanent. Priviţi ce s-a întâmplat în Afganistan şi în alte ţări, ca să nu mai vorbesc de Libia", a subliniat premierul Rusiei. Libia este în stare de anarhie după ce regimul Muammar Kadhafi a fost înlăturat în anul 2011 printr-o revoltă violentă susţinută de NATO.



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri