Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Acord între partidele din coaliţia de la putere în Italia în vederea realegerii lui Sergio Mattarella

GALERIE
Sergio Mattarella
  • Sergio Mattarella
- +

Partidele din cadrul coaliţiei la putere în Italia au anunţat sâmbătă că au ajuns la acord în vederea unei realegeri a preşedintelui în exerciţiu Sergio Mattarella, de teama unei instabilităţi politice în cazul unui eşec de a-i găsi un succesor, relatează AFP.Preşedintele Mattarella, în vârstă de 80 de ani, a anunţat, cu toate acestea, în mai multe rânduri, că nu vrea să rămână în funcţie.

 

În pofida acestui lucru, el a obţinut 400 de voturi în cel de-al şaptelea tur de scrutin. Cel de-al optulea tur de scrutin a început sâmbătă la ora locală 16.30 (17.30, ora României), iar pentru a fi ales Mattarella are de obţinut 505 voturi. Funcţia de preşedinte al Italiei este larg simbolică, însă şeful statului are un rol important în cazul unei crize politice, într-o ţară al cărei peisaj politic este foarte fragmentat.

Preşedintele poate dizolva Parlamentul, numi premierul şi refuza să acorde un mandat de guvernare unei coaliţii dacă o consideră prea fragilă. Alegerea succesorului lui Mattarella s-a împotmolit la începutul săptămânii, în lipsa unui acord asupra unui nume.

În pofida faptului că partidele parlamentare - cu excepţia Partidului Fratelli d'Italia (extremă dreapta) - fac parte din coaliţia care susţine Guvernul premierului Mario Draghi, dreapta, stânga şi Mişcarea Cinci Stele (M5S, populişti) nu reuşesc să ajungă la un consens.

Mario Draghi, fostul şef al Băncii Centrale Europene (BCE), era favorit, înaintea alegerilor, la postul de preşedinte, însă numeroşi parlamentari nu vor să-l voteze, de teamă că plecarea sa de la şefia Guvernului ar destabiliza Executivul atât de mult încât ar putea provoca alegeri anticipate înainte de încheierea actualei legislaturi, în 2023.

”Îi cerem lui Mattarella să rămână pentru a continua cu aceeaşi echipă, cu Draghi” la şefia Guvernului, a declarat sâmbătă Matteo Salvini, liderul Partidului Liga (extremă dreapta), în urma eşecului unei candidate pe care acesta a propus-o vineri. Fostul premier Silvio Berlusconi, care şi-a anunţat canddatura la preşedinţie, a eşuat. El a anunţat că partidul său este pregătit să-l voteze pe Mattarella.

”Ştim că îi cerem un mare sacrificiu, dar ştim că putem să i-l cerem în interesul ţării”, a declarat Berlusconi. Mattarella, care a efectuat un mandat de şapte ani deosebit de agitat - între crize politice şi pandemia covid-19 -, pare însă puţin hotărât să rămână.

Presa italiană scrie sâmbătă că Draghi s-a întâlnit cu Mattarella într-o reuniune îndelungată, pentru a-l convnge să accepte al doilea mandat. Un judecător sicilian puţin cunoscut înainte să devină preşedinte în 2015, Sergio Mattarella a gestionat cu dplomaţie o criză politică dificilă, un rol apreciat de către toate partidele italiene.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri