Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Acord între Poli și Paraschiv! Fostul căpitan își va încasa drepturile în rate și va mai fi președinte șase luni. Cine plătește paguba de 290 000 de euro?

GALERIE
paraschiv-chirica
  • paraschiv-chirica
- +

Politehnica Iași și Ciprian Paraschiv au ajuns la un acord în privința stingerii litigiului de muncă apărut în urmă cu doi ani.

Reamintim, Paraschiv, care a plecat în ianuarie 2020 de la Federația Română de Fotbal, unde era director de dezvoltare, pentru a prelua funcția de președinte executiv al clubului la care a jucat, a fost concediat de fostul Consiliu Director al grupării din Copou în 2021, prin desființarea postului. Fostul căpitan de echipă ieșean a reclamat cazul în justiție, atât Tribunalul București cât și Curtea de Apel București dându-i dreptate.

Astfel, Politehnica a fost obligată în ianuarie acest an să-l reangajeze pe Paraschiv și să-i plătească acestuia toate salariile și primele cuvenite perioadei scurse de la concediere și până în prezent, plus dobânzi, cheltuieli de judecată etc. Cu tot cu taxele la stat și cheltuielile de judecată, Poli va trebui să achite aproximativ 290 000 de euro. Managerul Florin Briaur a anunțat deja că va încerca să recupereze banii de la fostul Consiliu Director.

Pentru că gruparea din Copou intra în colaps dacă Paraschiv solicita imediat banii, s-a ajuns la o eșalonare a plății până la finalul anului. În plus, fostul oficial FRF a renunțat la contractul individual de muncă care îi garanta, pe o perioadă nedeterminată, un salariu net de 6 500 de euro pe lună. Ciprian Paraschiv va mai fi președinte executiv la Poli, cu atribuții în zona cercetării sportive, șase luni, perioadă în care va avea salariul redus și nu va mai încasa alte beneficii.

Informațiile au fost prezentate de actuala conducere a grupării ieșene.

UPDATE: Ciprian Paraschiv a reacționat pe pagina lui de Facebook

“Dragi suporteri ai Politehnicii Iași,

Din motive obiective, nu am avut nicio ieșire publică după ce Curtea de Apel București a stabilit că tot ceea ce am pățit în prima jumătate a anului 2021 a fost nedrept, nelegal.

Vă asigur însă că imediat cum am aflat sentința am avut tot felul de iniţiative pentru ca Poli, clubul inimii mele, să nu sufere. Chiar dacă personal pierdeam, din nou, mult. Am făcut-o discret, nu cu discursuri găunoase sau declarații pompieristice precum cele ale unora care “mor” de dragul suporterilor Iașului și echipei, dar care nu au habar de trăirile fanilor sau de ceea ce s-a întâmplat cu adevărat la Politehnica.

Pentru ca adevărul să nu fie uitat, le reamintesc “samaritenilor” care nu știu că o persoană nu poate renunța la drepturile stabilite de justiție, lucru stipulat clar de Codul Muncii, ce am făcut ca președinte la clubul care mi-a dat totul și căruia i-am oferit, ca jucător și conducător, sânge, inimă, suflet, bani.

În 2020 am renunțat la unul dintre cele mai importante posturi din fotbalul românesc pentru a mă întoarce acasă și a face din Poli un club 2.0, care să funcționeze pe principii moderne, europene. În ciuda piedicilor, mai bine zis faulturilor grosolane, și a promisiunilor neonorate, am făcut primii pași spre a clădi echipa frumoasă, dorită de toți fanii care m-au copleșit cu dragostea lor. Am tăiat sinecurile, am pus bazele reformei, am adus sponsori, am evitat falimentul și am încheiat anul 2020 cu profit, după cum reiese din raportul de audit! Asta în plină pandemie, când mai toate cluburile din lume s-au prăbușit economic. Totul s-a întâmplat în condițiile în care Primăria a dat Politehnicii în 2020, în liga I, de două ori și jumătate mai puțini bani decât dă la Liga a II-a!

Din punct de vedere sportiv, am avut un rol determinant în evitarea retrogradării.

Din păcate, când echipa avea cel mai mare nevoie de ajutor, am fost lăsat al nimănui și lovit din toate părțile de persoane hulite de ieșeni. Chiar și așa, sunt convins că puteam salva corabia, din fruntea căreia am fost îndepărtat, practic, în martie 2021.

Să nu se uite niciodată! Retrogradarea a apărut după ce Poli nu a câștigat niciun punct acasă în patru meciuri jucate în play-out, într-o perioadă în care nu mai aveam nicio putere în club, nefiind ascultat, de pildă, când m-am opus îndepărtării golgheterilor Andrei Cristea și Andreias Calcan, o greșeală capitală! Cu doar două victorii din patru meciuri în Copou, cu adversari modești, Politehnica se putea salva atunci!

În ceea ce privește deschiderea litigiului de muncă, aceasta a apărut abia după ce o altă inițiativă a mea, despartirea amiabila, care ar fi costat clubul circa o zecime din suma actuală, a fost refuzata!

Și din această cauză, apreciez faptul că actuala conducere a anunțat că vrea să recupereze pagubele produse Politehnicii de la persoanele vinovate. Ieşenii şi Poli nu trebuie să plătească prejudiciile generate de incompetenţă şi răutate!

Întorcându-mă la prezent, sunt bucuros că una dintre variantele pe care le-am propus pentru ca Politehnica să nu intre în colaps a fost agreată de conducere, stingerea litigiului de muncă urmând a fi făcută în mai multe etape, pe parcursul unui an.

Deși aveam dreptul legal de a primi toate drepturile într-o singură tranșă, nu puteam să fiu eu cel care să sufoce clubul și să-i pună piedică în cursa pentru promovare.

În plus, tot pentru ca Poli să nu sufere, am renunţat la contractul individual de muncă, care avea o perioad nedeterminată. Am acceptat să mai lucrez doar șase luni ca președinte executiv, perioadă în care, la iniţiativa mea, voi avea un salariu redus. Totodată, am renunţat la toate celelalte beneficii contractuale la care aveam dreptul.

În următoarea jumătate de an, voi fi, ca și până acum, trup și suflet pentru oraș, pentru culori, voi fi dedicat și-i voi sprijini total pe cei care au dus Politehnica foarte aproape de promovare.

Indiferent de ce se va întâmpla după cele șase luni în care voi continua să activez oficial la cel mai frumos club din lume, îi asigur pe toți cei care simt și respiră “alb-albastru” că voi rămâne, toată viața, un slujitor necondiționat al fotbalului ieșean.

Am putut pentru Poli, voi putea mereu!”

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri