anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

AVOCATUL POPORULUI

Acordarea concediului pentru formare profesională

GALERIE
dosare
 • dosare
- +

O altă problemă asupra căreia Biroul Teritorial Iaşi al instituţiei Avocatul Poporului îşi propune să se oprească şi să ofere unele lămuriri, este cea legată de acordarea concediului pentru formarea profesională de către angajator. 
Precizăm că salariaţii au dreptul de a beneficia, la cerere, de concediu pentru formare profesională, care li se acordă în condiţiile prevăzute de art. 154-158 Codul muncii, republicat şi poate fi acordat de către angajator cu plată sau fără plată.
Dincolo de formarea profesională, pe care angajatorul are obligaţia de a o efectua la nivelul propriilor salariaţi, fiecare persoană are dreptul de a urma o formă de pregătire profesională, drept ce nu este condiţionat de specificul activităţii desfăşurate la nivelul angajatorului.  
Astfel, concediile fără plată pentru formare profesională se pot acorda numai la solicitarea salariatului, pe perioada formării profesionale pe care salariatul o urmează din propria sa iniţiativă. În conformitate cu prevederile art.155 alin. 2 din Codul muncii, republicat, angajatorul poate respinge solicitarea, numai dacă în absenţa salariatului s-ar prejudicia grav desfăşurarea activităţii.
Cererea de acordare a concediului fără plată pentru formare profesională trebuie înaintată angajatorului cu cel puţin o lună înainte de efectuarea acestuia şi trebuie să se precizeze exact data de începere a stagiului de formare, domeniul şi durata acestuia, precum şi denumirea insituţiei de formare profesională.
Acordarea concediului fără plată este rezultatul convenţiei părţilor, cererea salariatului cu privire la concediul fără plată apare ca o ofertă, iar aprobarea angajatorului constituie acceptarea, ambele ducând la realizarea unui acord de voinţă şi implicit la încheierea convenţiei. Astfel, contractul de muncă este suspendat într-un asemenea caz în principalele sale efecte - prestarea muncii şi respectiv plata salariului.
În doctrina de specialitate s-a reţinut faptul că, pe durata concediului fără plată, persoanele încadrate îşi păstrează calitatea de angajat.
Noţiunea de formare profesională utilizată de legiuitor cuprinde şi cea realizată prin sistemul de învăţământ şi aşa cum prevede art. 156 alin 2 din Codul muncii republicat, concediul fără plată se poate efectua şi fracţionat pe parcursul unui an calendaristic pentru:
- susţinerea examenelor de absolvire a unor forme de învăţământ;
- susţinerea examenelor de promovare în anul următor în cadrul instituţiilor de învăţământ superior.
În ceea ce priveşte durata concediului fără plată pentru studii, acesta se poate stabili prin contractul colectiv de muncă sau prin regulament intern.
Prin urmare, subliniem că legiuitorul nu stabileşte ca şi condiţii de acordare a concediului fără plată pentru formare profesională obligativitatea ca acesta să se realizeze în domeniul în care salariatul îşi desfăşoară activitatea, conform contractului individual de muncă încheiat cu angajatorul. Astfel, salariatul poate urma una din formele de pregătire profesională într-un alt domeniu decât cel în care este angajat, având dreptul la acordarea unui concediu fără plată.
În situaţia în care angajatorul nu şi-a respectat obligaţia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesională în condiţiile prevăzute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesională, plătit de angajator, de până la 10 zile lucrătoare sau până la 80 de ore, aşa cum reglementează art.157 alin.1 din Codul muncii, republicat. Această perioadă în care salariatul beneficiază de concediu plătit se stabileşte de comun acord cu angajatorul.
În cazul în care participarea la cursuri sau stagii de formare profesională este iniţiată de angajator, potrivit art. 197 din Codul muncii, republicat, toate cheltuielile ocazionate de această participare sunt suportate de către acesta.
Totodată, conform alin. 2 al aceluiaşi articol, pe perioada participării la concursuri sau stagii de formare profesională salariatul va beneficia, pe toată durata formării profesionale, de toate drepturile salariale deţinute.
 
 
Expert Paula Iekel - Biroul teritorial Iaşi, Instituţia Avocatul Poporului

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.