Acordul pentru Brexit al lui Boris Johnson este mai dezavantajos decât precedent
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 31.07.2021

Acordul pentru Brexit al lui Boris Johnson este mai dezavantajos decât precedent

GALERIE
Boris Johnson and Theresa May
  • Boris Johnson and Theresa May
- +

Acordul pentru Brexit convenit de premierul Boris Johnson cu Uniunea Europeană îi va face mai săraci pe britanici decât acordul negociat de predecesoarea sa Theresa May, dacă va fi aprobat de Parlamentul de la Londra, potrivit unor analişti citaţi de Reuters.

Comparativ cu acordul convenit de May cu UE anul trecut, pe care Parlamentul l-a respins de trei ori, acordul lui Johnson prevede o alimiere mai restrânsă la reglementările UE şi bariere comerciale mai mari între Marea Britanie şi cel mai mare partener comercial al său. Johnson are în faţă acum o confruntare pentru convingerea Parlamentului, unde Partidul Conservator nu are majoritatea, pentru a obţine aprobarea acordului într-un vot care va avea loc sâmbătă.

”Chiar dacă Boris Johnson va reuşi să încheie acordul, celebrarea acestuia de către investitori va fi limitată de recunoaşterea că acesta va fi un Brexit destul de dur”, a declarat Paul O’Connor, manager de fonduri la Janus Henderson. Ministrul britanic de Finanţe şi majoritatea analiştilor externi au anticipat că barierele comerciale mai mari vor face ca economia britanică să crească mai lent decât în cazul în care Marea Britanie ar fi rămas în UE, iar daunele cresc cu cât barierele comerciale sunt mai ridicate.

Pe baza planurilor lui Johnson cunoscute săptâmâna trecută, firma de cercetări UK in a Changing Europe estimează că acestea îi vor face pe britanici mai săraci cu 6% pe cap de locuitor, comparativ cu rămânerea în UE, echivalent cu 2.000 de lire terline pe an, pe termen mediu.

Acordul lui May ar fi redus veniturile britanicilor cu aproape 5% pe cap de locuitor, în timp ce un Brexit fără acord, care ar lăsa Marea Britanie să realizeze tranzacţii comerciale pe baza reglementărilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului, ar reduce veniturile populaţiei cu puţin peste 8%.

”Este mai dăunător decât termenii Brexitului Theresi May, în funcţie de impactul economic”, a declarat Anand Menon, director al UK in a Changing Europe. Menon a spus că nu crede că aceste estimări trebuie să fie modificate semnificativ, pe baza acordului convenit joi. Acesta anticipează că Johnson va da înapoi de la cerinţele de a asigura ”condiţii egale” referitoare la alinierea reglementărilor, pe care UE le doreşte ca o condiţie pentru o relaţie comercială apropiată viitoare.

În schimb, Partidul Laburist, aflat în opoziţie, a spus că va căuta o relaţie comercială mai apropiată, cu reglementări mai aliniate la cele ale UE în domeniul mediului şi al protecţiei angajaţilor, dacă ar răspunde de negocierile cu UE după Brexit. Dacă Marea Britanie va ieşi din UE la 31 octombrie, aşa cum este planificat, acordul lui Johnson asigură o perioadă de tranziţie care va dura cel puţin până la sfârşitul anului 2020, timp în care nu vor avea loc schimbări economice majore.

Această perioadă va putea fi prelungită până la sfârşitul lui 2022, pe parcursul negocierilor Marii Britanii cu UE pentru un nou acord comercial, cu mai puţine reguli comune şi noi restricţii referitoare la comerţul transfrontalier cu bunuri şi servicii. Pieţele financiare au reacţionat pozitiv la acord, care reduce riscul unui Brexit fără acord.

Dean Turner, economist la UBS Wealth Management, a spus că deşi acordul ar putea da un uşor impuls creşterii economice, incertitudinile referitoare la perspectivele comerciale pe termen lung sunt prea mari pentru o relansare a investiţiilor. Centre for European Reform a estimat că economia britanică este deja cu 3% mai mică decât ar fi fost dacă britanicii ar fi votat pentru rămânerea în UE la referendumul din iunie 2016. Acordul Theresei May stipula o relaţie comercială cât mai strânsă cu UE, în timp ce acordul lui Boris Johnson prevede o relaţie comercială ambiţioasă.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

pr. Constantin STURZU

Dezvoltare şi dezvoltatori

pulspulspuls

Domn premare a plecat în concediu în străinătăţuri fără să spună lumii

PULS

Domn premare a plecat în concediu în străinătăţuri fără să spună lumii

Ieri dimineaţă, când se îngâna ziua cu noaptea, ghici cine se îndrepta spre aeroport, stimaţi telespectatori? Da, aţi ghicit, era dom’ premare în persoană. Nu, nu, nu era în drum spre vreo Brazilie, vreun Madagascar sau alt stat cu care nu avem acord de extrădare, nu, nu… Omul cică s-a îmbarcat efectiv ca tot omul, într-o cursă de Antalya, unde a plecat cu famiglia pentru relaxare timp de zece zile, din ce am înţeles. După cum ştiţi, chiar cu o zi înainte de plecare în zona Antalyei au izbucnit masive incendii de vegetaţie şi păduri din cauza caniculei ucigătoare, şi zic unii că premarele a stat niţel la îndoială din cauza asta, a urmărit cu mare atenţie ştirile tematice, apoi a decis că musai să plece, ca să nu piadă banii pe bilete. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.