ACTELE DE STARE CIVILĂ ALE CET|ŢENILOR ROMÂNI ÎNTOCMITE ÎN STRĂINĂTATE (I)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

ADVERTORIAL

ACTELE DE STARE CIVILĂ ALE CET|ŢENILOR ROMÂNI ÎNTOCMITE ÎN STRĂINĂTATE (I)

GALERIE
sigla ANBCC
  • sigla ANBCC
- +

Unde se pot întocmi acte de stare civilă în străinătate?

Legea prevede că aceste acte se pot încheia la misiunile diplomatice şi oficiile consulare de carieră ale României sau la autorităţile locale competente.

Dacă un act a fost încheiat la o autoritate locală dintr-un alt stat, persoana îndreptăţită poate solicita înscrierea certificatului de stare civilă în registrele aflate la misiunile diplomatice sau consulare de carieră ale României, pe baza unei aprobări, date în prealabil de către şeful instituţiei (ambassador sau consul).

Obligativitatea transcrierii actelor de stare civilă

Cetăţenii români care au încheiat acte de stare civilă în faţa unor autorităţi străine se pot bucura de recunoaşterea lor numai după ce aceste documente au fost înscrise sau transcrise în registrele de stare civilă române.

Cine şi unde poate solicita transcrierea actelor de stare civilă?

Cererea se poate face personal ori prin împuternicit cu procură specială, autentificată de un notar public român sau străin (în acest caz fiind necesar ca documentul să fie apostilat sau supralegalizat).

Cetăţenii români care nu au avut niciodată domiciliul în România, se vor adresa nimai Primăriei sectorului 1 Bucureşti şi Direcţiei Publice de Evidenţă a Persoanelor şi Stare Civilă a Sectorului 1 Bucuresti. Termenul de soluţionare a cererii este de 60 de zile de la data depunerii acesteia.

Minorii, dacă au împlinit vîrsta de 14 ani, pot solicita transcrierea, în nume propriu, cu condiţia să fie asistaţi de unul din părinţi, tutore sau un împuternicit cu o procură specială.

Autoritatea competent în cazul certificatelor de căsătorie este primarul de la domiciliul comun al soţilor, iar dacă au domicilii separate, oricare dintre cele două primării pe a căror rază teritorială domiciliază soţii.

În cazul certificatului de deces, competenţa revine primarului locului de domiciliu al solicitantului sau al celui de la ultimul domiciliu avut în ţară de persoana decedată.

Persoanele care au dobândit cetăţenia română şi sunt deţinătoare ale unui permis de şedere permanentă în România pot depune cererea la primăria de domiciliu, indicată în permisul de şedere.   

Tel./Fax: 0232.272.065  E-mail: bcciasi@yahoo.com

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

Dan CONSTANTIN

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

După cum se poate observa din cele trei cazuri, atât intervenţia, cât şi neintervenţia Poliţiei provoacă pierderi de vieţi omeneşti.

Filmuletul zilei

opinii

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Nichita DANILOV

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Consider că nu e simplu să scrii un reportaj contemplându-ţi de pe marginea prăpastiei propriul tău abis existenţial în care simţi că luneci fără să găseşti un punct de echilibru.

Noii infractori

Dana ȚABREA

Noii infractori

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Michael ASTNER

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.