anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

ADVERTORIAL

ACTELE DE STARE CIVILĂ (I)

GALERIE
acte casatorie
  • acte casatorie
- +

Informaţii generale

Conform art. 1 din Legea  nr. 119 din 1996 “Actele de stare civilă sunt înscrisuri autentice prin care se dovedeşte naşterea, căsătoria sau decesul unei persoane. Acestea se întocmesc în interesul statului şi al persoanei şi servesc la cunoaşterea numărului şi structurii populaţiei, a situaţiei demografice, la apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor”.

În art. 3 şi 4 din lege se arată că actele de stare civilă se îndeplinesc de consiliile judeţene, de serviciile publice comunitare locale de evidenţă a persoanelor, în localităţile unde există asemenea structuri, precum şi de ofiţerii de stare civilă din cadrul primăriilor unităţilor administrativ-teritoriale, iar cetăţenii străini care au domiciliul sau se află temporar în România pot cere înregistrarea actelor şi faptelor de stare civilă în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români.

Starea civilă a unei persoane se dovedeşte cu actele întocmite în registrele de stare civilă, precum şi cu certificatele de stare civilă (de naştere, căsătorie, deces) eliberate pe baza actelor de stare civilă.

Persoanele îndreptăţite să ridice aceste documente sunt “titularii sau reprezentanţii legali ai acestora” în cazul naşterii sau căsătoriei şi “membrii familiei sau alte persoane îndreptăţite” în cazul decesului. Certificatele de stare civila pot fi ridicate şi de alte persoane care sunt împuternicite printr-o procură specială. (art. 10 din lege).

În cazul pierderii, sustrageri, distrugerii sau deteriorării certificatelor de naştere, căsătorie sau deces se aplică anumite proceduri, despre care vom vorbi în articolele următoare.

Considerăm util să vă informăm că “este interzisă reţinerea certificatelor de stare civilă de către orice persoană, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege” (art. 11 din lege).

Întrucât acest domeniu este vast sub aspectul volumului de informaţii şi având în vedere că ne priveşte direct, pe noi toţi, în  viitoarele numere ale ziarului vom oferi informaţii, pe larg, despre certificatele de stare civilă precum şi despre alte documente de interes public eliberate de către autorităţile  locale.

Tel./Fax: 0232.272.065 E-mail: bcciasi@yahoo.com

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Gazoductul Nord Stream 2 şi securitatea Europei

Alexandru LĂZESCU

Gazoductul Nord Stream 2 şi securitatea Europei

Pentru Germania gazoductul şi relaţiile cu Rusia par să aibă prioritate în faţa intereselor de securitate ale Europei de Est şi legăturilor transatlantice.

Filmuletul zilei

opinii

Pe faţă şi pe dos

Nichita DANILOV

Pe faţă şi pe dos

Dincolo de ieşirea în aparenţă viscerală şi acuzaţiile halucinante ale preşedintelui Iohannis la adresa PSD-ului, ghicim un calcul politic rece. Atacând PSD-ul, dar şi UDMR-ul, preşedintele Iohannis a făcut o mişcare neaşteptată pe tabla de şah a spectrului politic românesc.

Patru pastile de vară covidată

Michael ASTNER

Patru pastile de vară covidată

Of de feisbuchist răzvrătit

Cum e posibil un stat minimal? (1)

Sorin CUCERAI

Cum e posibil un stat minimal? (1)

Fiindcă suntem deja în august şi ca să mai uităm de pandemie, le propun cititorilor mei un joc intelectual: cum ar fi posibil un stat minimal? Nu pentru că aş milita în favoarea unui astfel de stat, ci mai degrabă ca un joc cu mărgelele de sticlă.

pulspulspuls

Hopaa: ce avem noi aicea?

PULS

Hopaa: ce avem noi aicea?

Iacătă, stimaţi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe, ce a putut surprinde pe una din străduţele lăturalnice din zona domiţilului, alaltăseară, în timpul preumblărilor de după cină recomandate de medic pentru digestie, amicul nostru Archibald Tănase! 

Caricatura zilei

LetsKanya

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.