anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

ADVERTORIAL

ACTELE DE STARE CIVILĂ (II) -

GALERIE
act
  • act
- +

Despre actele şi certificatele de stare civilă

În limbajul curent, nu se face întotdeauna, o distincţie între actele de stare civilă (de naştere, căsătorie sau deces) şi certificatele de stare civilă.

Actele de stare civilă sunt acele înscrisuri autentice prin care se dovedeşte naşterea, căsătoria sau decesul unei persoane. Aceste acte se întocmesc şi se păstrează în registre de stare civilă, în două exemplare, ambele originale care rămân în arhivele instituţiilor publice. Cu alte cuvinte acestea sunt reprezentate de filele din registrul de stare civilă.

Certificatele de stare civilă sunt înscrisurile care preiau informaţiile esenţIale din actele de stare civilă şi care sunt înmânate persoanelor cu drept de a le solicita. Certifiucatele de stare civilă permit deţinătorilor să dovedească, în orice împrejurare, un anume statut civil.

Întrucât diversitatea cazurilor în care se întocmesc acte de stare civilă este sufficient de mare, am ales în articolele noastre pe cele reprezentative. În toate celelalte cazuri, recomandăm persoanelor interesate, să se adreseze autorităţilor publice competente pentru a obţine răspunsuri la întrebările lor sau să viziteze site-urile instituţiilor în cauză.

ÎNREGISTRAREA NAŞTERII (I)

Cazul în care ambi părinţi sunt cetăţeni români

Stabilirea numelui

Articolul 84 din Codul Civil se prevede că Numele de familie se dobândeşte prin efectul filiaţiei şi poate fi modificat prin efectul schimbării stării civile, în condiţiile prevăzute de lege iar prenumele se stabileşte la data înregistrării naşterii, pe baza declaraţiei de naştere. Este interzisă înregistrarea de către ofiţerul de stare civilă a prenumelor indecente, ridicole şi a altora asemenea, de natură a afecta ordinea publică şi bunele moravuri ori interesele copilului, dupa caz”.

Obţinerea certificatului constatator al naşterii

Certificatul constatator al naşterii se eliberează de la unitatea medicală unde copilul a fost născut sau, dacă copilul a fost născut la domiciliu, de către dispensarul medical teritorial pe baza a două documente şi anume actului de identitate în original al unuia dintre părinţi şi când este cazul, certificatul de căsătorie. Va urma...

Tel./Fax: 0232.272.065 E-mail: bcciasi@yahoo.com

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Gazoductul Nord Stream 2 şi securitatea Europei

Alexandru LĂZESCU

Gazoductul Nord Stream 2 şi securitatea Europei

Pentru Germania gazoductul şi relaţiile cu Rusia par să aibă prioritate în faţa intereselor de securitate ale Europei de Est şi legăturilor transatlantice.

Filmuletul zilei

opinii

Pe faţă şi pe dos

Nichita DANILOV

Pe faţă şi pe dos

Dincolo de ieşirea în aparenţă viscerală şi acuzaţiile halucinante ale preşedintelui Iohannis la adresa PSD-ului, ghicim un calcul politic rece. Atacând PSD-ul, dar şi UDMR-ul, preşedintele Iohannis a făcut o mişcare neaşteptată pe tabla de şah a spectrului politic românesc.

Patru pastile de vară covidată

Michael ASTNER

Patru pastile de vară covidată

Of de feisbuchist răzvrătit

Cum e posibil un stat minimal? (1)

Sorin CUCERAI

Cum e posibil un stat minimal? (1)

Fiindcă suntem deja în august şi ca să mai uităm de pandemie, le propun cititorilor mei un joc intelectual: cum ar fi posibil un stat minimal? Nu pentru că aş milita în favoarea unui astfel de stat, ci mai degrabă ca un joc cu mărgelele de sticlă.

pulspulspuls

Hopaa: ce avem noi aicea?

PULS

Hopaa: ce avem noi aicea?

Iacătă, stimaţi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe, ce a putut surprinde pe una din străduţele lăturalnice din zona domiţilului, alaltăseară, în timpul preumblărilor de după cină recomandate de medic pentru digestie, amicul nostru Archibald Tănase! 

Caricatura zilei

LetsKanya

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.