Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Acțiunea ”Jecmănirea” pe litoralul românesc. Prețuri uriașe față de cele din Grecia sau Bulgaria

GALERIE
plaja, marea neagra
  • plaja, marea neagra
- +

În acest an preţurile sejururilor pe litoralul românesc se anunţă explozive, clar mai scumpe faţă de cele care pot fi cumpărate în staţiuni din Bulgaria sau Grecia. Experţii în turism spun că totul se întâmplă după ce, mai ales în contextul epidemiei cu noul coronavirus, hotelierii români au decis să încaseze în două-trei luni cât într-un an, potrivit adevarul.ro

Ioan Băsea, expert în turism şi proprietar al agenţiei de turism croaziere.net, susţine că, prin tradiţie, hotelierii de pe litoralul românesc ţin preţurile sus. „Au un fel de a lucra care funcţionează după strategia: «Luăm cât mai mult de la cât mai puţini clienţi». Nu vreau să-mi supăr colegii, dar ei gândesc după logica: «Hai să mai dam un tun!». Cam aşa a fost situaţia în fiecare an dacă stăm să comparăm tarifele de cazare din România, Grecia şi Bulgaria”, susţine Ioan Băsea. 

Expertul afirmă că, mai ales în contextul pandemiei cu noul coronavirus, lucrurile nu se vor schimba în acest an. „Au toate argumentele să ţină preţurile mari pe litoral. Oamenii se tem să plece la distanţă mare, şi atunci vor merge prin România, iar litoralul va fi full. Văd aşa, chiar şi la autorităţi, o tendinţă de a ţine în acest sezon românii acasă, de a ţine banii turiştilor în ţară. Şi decizia de ridicare a restricţiilor de zbor a fost amânată... În plus, mai este şi chestiunea tichetelor de vacanţă a căror valabilitate a fost prelungită în timpul stării de urgenţă. Acestea pot fi utilizate numai în România. Repet, preţurile nu se vor diminua. Mai ales că hotelierii vor spune că, din cauza condiţiilor de distanţare socială, pot vinde mai puţine locuri. Un alt argument al lor va fi şi faptul că sunt obligaţi să facă o serie de investiţii legate de păstrarea igienei în hoteluri. Numai că uită că acelaşi lucru îl fac şi hotelierii din Bulgaria sau Grecia”, a subliniat Ioan Băsea.   

Reprezentare simbolică a şmecheriei La rândul lui, sociologul Gelu Duminică spune că hotelierii de pe litoral au un model de business prin care încearcă să facă în două luni cât trebuie realizat într-un an şi că de vină sunt şi clienţii care acceptă respectivele tarife. „Hotelierii fac un fel de haiducie, dar trebuie spus că nu-i de vină şi nici prost cel care cere. Prost este cel care dă! Aşa că, de ce ar micşora hotelierii tarifele dacă oricum au un grad mare de ocupare? Şi clienţi se găsesc.

Să nu uităm de Mamaia, cu fiţele ei cu tot, care pentru noii ciocoi, noii îmbogăţiţi, este terenul perfect pentru etalarea maşinilor, hainelor, ceasurilor sau prietenelor. Este o reprezentare simbolică a şmecheriei. Şi fenomenul creşte în intensitate pentru că fiţele de acum zece ani erau nimic faţă de cele de azi. Oamenii vor să demonstreze că sunt «jupâni», că au cu ce, şi pentru asta sunt gata să cheltuiască sume exorbitante pe cazări. Chiar şi bacşişurile pe care le dau sunt aiuritoare pentru oamenii cu scaun la cap”, a precizat sociologul.

Un turoperator a făcut o analiză a preţurilor cazărilor din hotelurile de 3, 4 şi 5 stele din principalele staţiuni din România, Bulgaria şi Grecia. Astfel, o simplă consultare a tarifelor reliefate de IRI Travel ne arată că staţiunile din România sunt în mod evident mai scumpe în comparaţie cu cele din Bulgaria sau Grecia. Şi nu vorbim numai despre preţurile din Mamaia, ci despre tarifele practicate pe aproape întreg litoralul românesc.    Astfel, preţurile prentru cazarea într-un hotel de trei stele din Mamaia ajung la o medie de 30-50 de euro de persoană pe noapte, dar se pot ridica şi la 70 de euro pe noapte dacă regimul ales este de all inclusive. În Eforie Nord şi Costineşti, cazarea vă poate costa între 20 şi 25 de euro pe noapte. În tot acest timp, în Bulgaria, la 3 stele, preţurile se ridică la numai 20-22 de euro pe noapte, iar pentru regimul all inclusive se achită 5 euro în plus. În fine, în Grecia, preţurile se situează la 22-25 de euro. De precizat că toate aceste tarife sunt cele anunţate pentru luna iunie. 

Continuarea, pe adevarul.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri