Acţiuni pentru încurajarea alimentaţiei sănătoase şi promovarea unui stil de viaţă echilibrat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

duminica, 09.05.2021

Eveniment

Acţiuni pentru încurajarea alimentaţiei sănătoase şi promovarea unui stil de viaţă echilibrat

GALERIE
Spitalul Providenta 3
  • Spitalul Providenta 3
- +

Ministerul Educaţiei Naţionale desfăşoară anual programul „Şcoala Altfel: să ştii mai multe, să fii mai bun“, activităţi care în 2016 se derulează în perioada 18-22 aprilie. Spitalul „Providenţa“ s-a alăturat acestui program şi, pe lângă activităţile dedicate elevilor, unitatea medicală a extins conceptul de „Săptămâna Altfel“ în rândul cadrelor medicale. Astfel, echipa medicală a renunţat pentru câteva ore la halate şi a acceptat provocarea lansată de Alina Stoica: două ateliere interactive de gătit.

Prima acţiune a avut loc vineri, 15 aprilie, când angajaţii au pregătit alături de invitată reţete de post sănătoase, delicioase şi uşor de făcut.  Ingredientele de bază au fost cerealele integrale (hrişca, ovăzul), năutul şi lintea, alimente care se află la baza piramidei alimentare şi care ar trebui consumate frecvent, deoarece reprezintă o sursă importantă de substanţe nutritive.

Fructele şi legumele nu au lipsit din meniul zilei, participanţii bucurându-se de diversitatea combinaţiilor multicolore de salate. De asemenea, Alina Stoica a reamintit că zilnic avem nevoie de 4 porţii de legume şi fructe proaspete (o porţie este echivalentul unei mingi de tenis).

În cadrul atelierului s-au pregătit câteva variante de desert, soluţii sănătoase pentru a satisface pofta de dulciuri. Cei prezenţi au pregătit bomboane sănătoase (din curmale, fulgi de ovăz, miere, fructe deshidratate, seminţe şi pudră de roşcove), dar şi alte două reţete din hrişcă şi ovăz cu stafide, miere, fructe deshidratate şi seminţe.

Partea în care bunătăţile gătite împreună au fost degustate a fost cea mai distractivă: s-au savurat mâncărurile, s-au notat preferinţele şi participanţii au descoperit mâncarea cu gust, gătită simplu şi rapid cu ajutorul unor ingrediente care ne hrănesc nu doar trupul, ci şi creierul: „De multe ori consumăm alimente care ne hrănesc de la trunchi în jos. Uităm că pentru a ne asigura energia zilnică trebuie să consumăm alimente care să ne hrănească şi creierul:  cereale integrale, fructe şi legumele proaspete, oleaginoasele“, a precizat Alina Stoica.

Sâmbătă dimineaţă a avut loc o altă activitate inedită: angajaţii, care în mod curent sunt specialiştii ce oferă servicii medicale, au schimbat acest rol cu cel de ajutor de bucătar. Medicii, asistentele şi alţi colegi s-au mobilizat şi au pregătit masa pentru cei 60 de pacienţi internaţi. Sub supravegherea personalului de la bucătărie şi beneficiind de îndrumarea Alinei Stoica, echipa a gătit un meniu de post, sănătos şi hrănitor.

Sunt profund impresionat de ospitalitatea şi profesionalismul culinar al echipei «Providenţa». Prânzul de sâmbătă a fost cu totul aparte, mai ales datorită atmosferei şi bunei dispoziţii, ingredinte care au contribuit la deliciul meniului“, a subliniat unul dintre pacienţii internaţi la secţia de Medicină Internă.

Spitalul „Providenţa“ a iniţiat la începutul anului 2016 un proiect împreună cu nutriţionistul Alina Stoica cu scopul de a contura o educaţie privind alimentaţia sănătoasă (fizică, emoţională şi intelectuală) care să se transpună într-un stil de viaţă echilibrat. În cadrul acest proiect sunt organizate acţiuni precum: ateliere de nutriţie, ateliere de gătit, consultaţii pentru stabilirea unor programe de nutriţie personalizată, anchetă alimentară, campanii de informare şi conştientizare a importanţei nutriţiei în procesul de terapie şi vindecare a pacientului şi altele.

Alina Stoica este fondatoarea conceptului NUTRIBALANCE (www.nutribalance.ro) și unul din colaboratorii cunoscutului doctor Pavel Chirilă, fondatorul Clinicii Nera. Este absolventă a Facultăţii de Chimie din cadrul Universităţii Bucureşti, specializarea Biochimie, calificată şi specializată în Nutriţie şi Stil de viaţă și membră a Ordinului Practicienilor de Medicină Complementară din România. 


  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.