anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 04.07.2020

Eveniment

Acţiuni pentru încurajarea alimentaţiei sănătoase şi promovarea unui stil de viaţă echilibrat

GALERIE
Spitalul Providenta 3
  • Spitalul Providenta 3
- +

Ministerul Educaţiei Naţionale desfăşoară anual programul „Şcoala Altfel: să ştii mai multe, să fii mai bun“, activităţi care în 2016 se derulează în perioada 18-22 aprilie. Spitalul „Providenţa“ s-a alăturat acestui program şi, pe lângă activităţile dedicate elevilor, unitatea medicală a extins conceptul de „Săptămâna Altfel“ în rândul cadrelor medicale. Astfel, echipa medicală a renunţat pentru câteva ore la halate şi a acceptat provocarea lansată de Alina Stoica: două ateliere interactive de gătit.

Prima acţiune a avut loc vineri, 15 aprilie, când angajaţii au pregătit alături de invitată reţete de post sănătoase, delicioase şi uşor de făcut.  Ingredientele de bază au fost cerealele integrale (hrişca, ovăzul), năutul şi lintea, alimente care se află la baza piramidei alimentare şi care ar trebui consumate frecvent, deoarece reprezintă o sursă importantă de substanţe nutritive.

Fructele şi legumele nu au lipsit din meniul zilei, participanţii bucurându-se de diversitatea combinaţiilor multicolore de salate. De asemenea, Alina Stoica a reamintit că zilnic avem nevoie de 4 porţii de legume şi fructe proaspete (o porţie este echivalentul unei mingi de tenis).

În cadrul atelierului s-au pregătit câteva variante de desert, soluţii sănătoase pentru a satisface pofta de dulciuri. Cei prezenţi au pregătit bomboane sănătoase (din curmale, fulgi de ovăz, miere, fructe deshidratate, seminţe şi pudră de roşcove), dar şi alte două reţete din hrişcă şi ovăz cu stafide, miere, fructe deshidratate şi seminţe.

Partea în care bunătăţile gătite împreună au fost degustate a fost cea mai distractivă: s-au savurat mâncărurile, s-au notat preferinţele şi participanţii au descoperit mâncarea cu gust, gătită simplu şi rapid cu ajutorul unor ingrediente care ne hrănesc nu doar trupul, ci şi creierul: „De multe ori consumăm alimente care ne hrănesc de la trunchi în jos. Uităm că pentru a ne asigura energia zilnică trebuie să consumăm alimente care să ne hrănească şi creierul:  cereale integrale, fructe şi legumele proaspete, oleaginoasele“, a precizat Alina Stoica.

Sâmbătă dimineaţă a avut loc o altă activitate inedită: angajaţii, care în mod curent sunt specialiştii ce oferă servicii medicale, au schimbat acest rol cu cel de ajutor de bucătar. Medicii, asistentele şi alţi colegi s-au mobilizat şi au pregătit masa pentru cei 60 de pacienţi internaţi. Sub supravegherea personalului de la bucătărie şi beneficiind de îndrumarea Alinei Stoica, echipa a gătit un meniu de post, sănătos şi hrănitor.

Sunt profund impresionat de ospitalitatea şi profesionalismul culinar al echipei «Providenţa». Prânzul de sâmbătă a fost cu totul aparte, mai ales datorită atmosferei şi bunei dispoziţii, ingredinte care au contribuit la deliciul meniului“, a subliniat unul dintre pacienţii internaţi la secţia de Medicină Internă.

Spitalul „Providenţa“ a iniţiat la începutul anului 2016 un proiect împreună cu nutriţionistul Alina Stoica cu scopul de a contura o educaţie privind alimentaţia sănătoasă (fizică, emoţională şi intelectuală) care să se transpună într-un stil de viaţă echilibrat. În cadrul acest proiect sunt organizate acţiuni precum: ateliere de nutriţie, ateliere de gătit, consultaţii pentru stabilirea unor programe de nutriţie personalizată, anchetă alimentară, campanii de informare şi conştientizare a importanţei nutriţiei în procesul de terapie şi vindecare a pacientului şi altele.

Alina Stoica este fondatoarea conceptului NUTRIBALANCE (www.nutribalance.ro) și unul din colaboratorii cunoscutului doctor Pavel Chirilă, fondatorul Clinicii Nera. Este absolventă a Facultăţii de Chimie din cadrul Universităţii Bucureşti, specializarea Biochimie, calificată şi specializată în Nutriţie şi Stil de viaţă și membră a Ordinului Practicienilor de Medicină Complementară din România. 


  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Nicolae GRECU

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Fotbalul nu trebuie să mai suporte umilinţa vasalităţii faţă de vremelnici politruci pe post de suzerani.

Filmuletul zilei

opinii

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Eugen MUNTEANU

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Sunt evenimente sau întâmplări în viaţa fiecăruia dintre noi care ni se imprimă definitiv în memorie datorită semnificaţiei speciale pe care le‑o acordăm. Un asemenea eveniment este, în opinia autorului, cel evocat în rândurile următoare.

Silueta oraşului

arh. Ionel OANCEA

Silueta oraşului

Prima poveste a oraşului, scrisă în secolele XII-X înainte de Hristos, este despre ideea turnului până la cer construit pentru faimă. 

Teologie cu linguriţa (IV)

pr. Constantin STURZU

Teologie cu linguriţa (IV)

Statul are datoria de a veghea la sănătatea cetăţenilor, dar şi de a respecta legi precum cea care vorbeşte despre un "mod autonom" în care se organizează cultele. Nici o reglementare a autorităţilor nu poate aduce atingere unor adevăruri de credinţă, decât dacă se încalcă această "autonomie". Ideea că interesul public poate justifica intervenţia statutului în chestiuni de ordin religios nu este nouă. 

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Paparazzi

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.