anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Acţiunile Erste, proprietarul BCR, au căzut puternic

Titlurile instituţiei bancare s-au diminuat cu aproximativ 14%, după ce a anunţat că anticipează o pierdere netă de până la 1,6 miliarde euro.

GALERIE
Erste
 • Erste
- +

Acţiunile Erste Group, proprietarul BCR, au scăzut cu 14,2% în primele tranzacţii pe bursa de la Viena, după ce a anunţat că anticipează pentru acest an o pierdere netă de 1,4-1,6 miliarde de euro, ca urmare a creşterii costurilor de risc din cauza provizioanelor mai mari din Ungaria şi România.

Preţul acţiunilor băncii austriece se afla în scădere cu 14,2% pe bursa austriacă la 10:30 ora României. Banca a anunţat, joi seara, că anticipează pentru acest an creşterea costurilor de risc de la un nivel estimat anterior la 1,7 miliarde de euro la 2,4 miliarde de euro, din cauza provizioanelor mai mari din Ungaria şi România, ceea ce va alimenta o pierdere netă de 1,4-1,6 miliarde de euro. În România, majorarea provizioanelor de risc reflectă măsurile sporite adoptate recent de Banca Naţională, înaintea unei evaluări a calităţii activelor de către Banca Centrală Europeană (BCE), pentru reducerea creditelor neperformante din sistemul bancar într-o manieră accelerată şi implementarea de către BCR a unor estimări mai scăzute privind recuperarea, luând în considerare preţurile obţinute pentru pachete mari de împrumuturi neperformante, potrivit unui comunicat al Erste Group. Ca urmare a majorării provizioanelor în România, Erste Group (EBS) va efectua un test asupa tuturor activelor intangibile (fondul comercial, brandul, valoarea relaţiilor cu clienţii), de circa 800 de milioane de euro, care ar putea avea ca rezultat revizuirea integrală în scădere a unora dintre acestea. BCR a înregistrat în primul trimestru un profit net de 1 milion lei, de la o pierdere de 10,2 milioane lei din aceeaşi perioadă a anului trecut, iar activele instituţiei de credit s-au redus cu 6,8% faţă de 31 martie 2013, la 65,8 miliarde lei (14,75 mld. euro). Anul trecut, cea mai mare bancă din România a înregistrat un profit net de 598,7 milioane lei, faţă de o pierdere de 1,22 miliarde lei în 2012, la active în scădere cu 8,9%. Rata creditelor neperformante a fost de 29,2% la finele anului. În cazul Ungariei, creşterea provizioanelor are legătură cu măsurile guvernului în cazul creditelor în valută, care vor fi legate de corectarea retroactivă a spread-ului între cerere şi ofertă aplicat împrumuturilor în valută, de eliminarea dobânzilor unilaterale şi de modificarea comisioanelor, care urmează să fie aprobate de Parlament vineri, 4 iulie. Orice costuri suplimentare legate de eliminarea totală a creditelor în valută, anunţată de guvernul ungar pentru a doua jumătate a acestui an, nu sunt incluse în estimările actuale ale Erste. Banca estimează îmbunătăţirea rezultatelor post-provizioane şi a profitului net în 2015, în pofida unui nivel încă disproporţionat al costurilor. Erste va publica o actualizare completă a estimărilor odată cu anunţarea rezultatelor financiare din primul semestru, pe 31 iulie.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.