Activitate transnațională în cadrul Proiectului Erasmus + „Zwischen den Kulturen”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Comunicat de presă

Activitate transnațională în cadrul Proiectului Erasmus + „Zwischen den Kulturen”

GALERIE
62
  • 6
  • 2
- +

În perioada 24 – 30 aprilie 2019 s-a desfășurat la gimnaziul „Yavuz Sultan Selim Fen Lisesi” din localitatea Șereflikoçhisar - Ankara, Turcia, cea de-a doua activitate transnațională a proiectului „Zwischen den Kulturen”, cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Erasmus+, coordonat de prof. dr. Carmen Bulhac de la Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” din Iași.

La întâlnirea transnațională au participat elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” – Iași, România, „Tiscady Secondary School” - Vecružina, Letonia și „Yavuz Sultan Selim Fen Lisesi” – Șereflikoçhisar, Ankara, Turcia. Participanții s-au implicat activ în programul propus de echipa gazdă.

Activitățile desfășurate au avut drept obiective îmbunătățirea competențelor lingvistice, deprinderea de a comunica în limba germană, îmbunătățirea competențelor TIC - prin realizarea unui film în limba germană pe tema „Mein bester Freund”, dezvoltarea competențelor sociale prin interacțiune și abordarea unor teme specifice vîrstei participanților, cum ar fi „Capcanele adolescenței” și „Puterea negativă a prejudecăților”, dezvoltarea spiritului de echipă prin organizarea unor activități de team-building, îmbogățirea bagajului de cunoștințe  interculturale prin abordarea unor teme precum „Mimică și gestică”, „Personaje ale literaturii orientale”, „Destinații UNESCO în țările participante”, recunoașterea activităților și a competențelor dobândite prin certificatul Europass Mobility.

Pentru profesori a fost gândit un schimb de bune practici, ce a avut ca obiective realizarea unui e-book cu titlul „Noi și ceilalți”, însușirea de noi tehnici și procedee didactice de predare, dobândirea unor cunoștințe de bază de limba germană, cunoașterea realităților școlii gazdă, dezvoltarea spiritului civic prin promovarea toleranței religioase, etnice și lingvistice, formarea spiritului de echipă prin activitați de team-building.

Pe parcursul celor șapte zile, elevii din școlile partenere au desfășurat activități specifice proiectului, ce vizează diverse domenii: limba germană, tehnologia informației și a comunicațiilor, educația europeană, interculturalitatea, istoria, geografia, religia, etica și sportul. S-au aplicat metode de învățare nonformale prin dramatizare și prezentări libere în limba germană.

Activitățile desfășurate în proiect au respectat planul de lucru cuprins în cererea de finanțare. Dintre acestea enumerăm: ateliere de lucru – „Destinații UNESCO în țara mea”, „Semnificația mimicii și a gesticii la diferite popoare” (toți participanții); „Dansul, modalitate de interacțiune interculturală” (toți participanții); videomagazinul „Orașe D-A-CH” (toți participanții), teatrul umbrelor „Hacivat și Karagöz” (Turcia), filmul „Prietenul meu cel mai bun” (Letonia), interviuri tematice „Puterea negativă a prejudecăților” și „Capcanele adolescenței” (România), pictură în tehnica Ebru (Turcia coordonator, Letonia și România beneficiari), momentul artistic „Prietenia” – amprente pe perete (toți participanții) și concursul de cultură generală „Recunoașteți personajul?”, realizat pe baza textelor de literatură orientală „Aladdin și lampa fermecată”, „Ali-Baba și cei 40 de hoți”.

A fost acordată atenție și activităților de team-building: „Petrecerea țărilor”, în cadrul căreia au fost prezentate particularități culturale ale țărilor participante, respectiv competițiilor sportive: volei, badminton.

Activitățile  de documentare au vizat localități precum: Konya (au fost vizitate situl arheologic de la Ҫatalhöyük, Biserica Sf. Elena, Muzeul Mevlana, am vizionat spectacolul „Dansul dervișilor”, tema: „Destinații UNESCO”), Ankara (Aktikabir, Muzeul Etnografic, orașul vechi, cetatea Ankara și turnul cetății, tema: „Urme istorice într-o metropolă asiatică: personalități ale țării gazdă – Mustafa Kemal Atatürk”) și Cappadocia (localitatea Avanos, tema: „Meșteșuguri turcești – olăritul”; siturile de la Nevsehir, Göreme, Ürgüp, temele: „Destinații UNESCO”, „Cultură și religie”).

Întâlniri cu oficialități. În cadrul activității transnaționale s-au derulat întâlniri, în vederea schimbului de opinii, între participanții din proiect și guvernatorul provinciei - domnul Sedat Yildirim, respectiv directorul Direcției de Învățământ Preuniversitar - domnul Uğur Atilgan. Din discursurile oficialităților menționate s-a desprins ideea cu privire la dorința acestora de strângere a relațiilor în domeniul educațional cu instituții similare din Uniunea Europeană.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Prognosis: negative

Cătălin ONOFREI

Prognosis: negative

Tratamentul se amână după moartea pacientului.

Filmuletul zilei

opinii

Visuri pietrificate

Briscan ZARA

Visuri pietrificate

Credem fără urmă de îndoială în ceva, chiar dacă nu are nici cea mai mică legătură cu realitatea, pentru că aşa am fost educaţi, pentru că toţi ceilalţi cred, pentru că nu există nimic care să contrazică această credinţă care ne dă confort, încredere, mulţumire, siguranţă, şi chiar dacă adevărul ni se revelează într-un mod logic sau evident, palpabil, implacabil, covârşitor de clar, noi tot nu îl recunoaştem, pentru că nu vrem.

Unirea ca axă a istoriei noastre

Mihai DORIN

Unirea ca axă a istoriei noastre

Unirea este incontestabil axa istoriei noastre moderne, întrucât de realizarea ei depindea existenţa naţională. Ea s-a construit pe existenţa unei premise - unitatea neamului şi a unei realităţi dramatice - risipirea neamului. Din îngemănarea acestora a rezultat metoda la care a recurs generaţia unirii, şi anume aceea de a pune istoria să lucreze astfel încât risipirea să fie înlocuită cu unitatea. 

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

… a fost atras nu de latura angelică, ci de latura demonică a lucrurilor, încercând să scoată la lumină o parte din întunericul ce sălăşluieşte-n om. Pe domnia sa nu l-au obsedat îngerii, ci demonii, creaturile diforme ce populează zi de zi, clipă de clipă, gândurile muritorilor, insuflându-le tot felul de patimi (pofte) şi vicii.

pulspulspuls

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Iată, stimaţi telespectatori, ce ne trimite un cetitor fidel înregimentat politic, pe poşta rubricuţei, cu Archibald Tănase la adrisant: poza de care se face cea mai mare panaramă în interiorul filialei partidoiului ieşean în ultimele zile! 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.