Activitate transnațională în cadrul Proiectului Erasmus + „Zwischen den Kulturen”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

Comunicat de presă

Activitate transnațională în cadrul Proiectului Erasmus + „Zwischen den Kulturen”

GALERIE
62
  • 6
  • 2
- +

În perioada 24 – 30 aprilie 2019 s-a desfășurat la gimnaziul „Yavuz Sultan Selim Fen Lisesi” din localitatea Șereflikoçhisar - Ankara, Turcia, cea de-a doua activitate transnațională a proiectului „Zwischen den Kulturen”, cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Erasmus+, coordonat de prof. dr. Carmen Bulhac de la Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” din Iași.

La întâlnirea transnațională au participat elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” – Iași, România, „Tiscady Secondary School” - Vecružina, Letonia și „Yavuz Sultan Selim Fen Lisesi” – Șereflikoçhisar, Ankara, Turcia. Participanții s-au implicat activ în programul propus de echipa gazdă.

Activitățile desfășurate au avut drept obiective îmbunătățirea competențelor lingvistice, deprinderea de a comunica în limba germană, îmbunătățirea competențelor TIC - prin realizarea unui film în limba germană pe tema „Mein bester Freund”, dezvoltarea competențelor sociale prin interacțiune și abordarea unor teme specifice vîrstei participanților, cum ar fi „Capcanele adolescenței” și „Puterea negativă a prejudecăților”, dezvoltarea spiritului de echipă prin organizarea unor activități de team-building, îmbogățirea bagajului de cunoștințe  interculturale prin abordarea unor teme precum „Mimică și gestică”, „Personaje ale literaturii orientale”, „Destinații UNESCO în țările participante”, recunoașterea activităților și a competențelor dobândite prin certificatul Europass Mobility.

Pentru profesori a fost gândit un schimb de bune practici, ce a avut ca obiective realizarea unui e-book cu titlul „Noi și ceilalți”, însușirea de noi tehnici și procedee didactice de predare, dobândirea unor cunoștințe de bază de limba germană, cunoașterea realităților școlii gazdă, dezvoltarea spiritului civic prin promovarea toleranței religioase, etnice și lingvistice, formarea spiritului de echipă prin activitați de team-building.

Pe parcursul celor șapte zile, elevii din școlile partenere au desfășurat activități specifice proiectului, ce vizează diverse domenii: limba germană, tehnologia informației și a comunicațiilor, educația europeană, interculturalitatea, istoria, geografia, religia, etica și sportul. S-au aplicat metode de învățare nonformale prin dramatizare și prezentări libere în limba germană.

Activitățile desfășurate în proiect au respectat planul de lucru cuprins în cererea de finanțare. Dintre acestea enumerăm: ateliere de lucru – „Destinații UNESCO în țara mea”, „Semnificația mimicii și a gesticii la diferite popoare” (toți participanții); „Dansul, modalitate de interacțiune interculturală” (toți participanții); videomagazinul „Orașe D-A-CH” (toți participanții), teatrul umbrelor „Hacivat și Karagöz” (Turcia), filmul „Prietenul meu cel mai bun” (Letonia), interviuri tematice „Puterea negativă a prejudecăților” și „Capcanele adolescenței” (România), pictură în tehnica Ebru (Turcia coordonator, Letonia și România beneficiari), momentul artistic „Prietenia” – amprente pe perete (toți participanții) și concursul de cultură generală „Recunoașteți personajul?”, realizat pe baza textelor de literatură orientală „Aladdin și lampa fermecată”, „Ali-Baba și cei 40 de hoți”.

A fost acordată atenție și activităților de team-building: „Petrecerea țărilor”, în cadrul căreia au fost prezentate particularități culturale ale țărilor participante, respectiv competițiilor sportive: volei, badminton.

Activitățile  de documentare au vizat localități precum: Konya (au fost vizitate situl arheologic de la Ҫatalhöyük, Biserica Sf. Elena, Muzeul Mevlana, am vizionat spectacolul „Dansul dervișilor”, tema: „Destinații UNESCO”), Ankara (Aktikabir, Muzeul Etnografic, orașul vechi, cetatea Ankara și turnul cetății, tema: „Urme istorice într-o metropolă asiatică: personalități ale țării gazdă – Mustafa Kemal Atatürk”) și Cappadocia (localitatea Avanos, tema: „Meșteșuguri turcești – olăritul”; siturile de la Nevsehir, Göreme, Ürgüp, temele: „Destinații UNESCO”, „Cultură și religie”).

Întâlniri cu oficialități. În cadrul activității transnaționale s-au derulat întâlniri, în vederea schimbului de opinii, între participanții din proiect și guvernatorul provinciei - domnul Sedat Yildirim, respectiv directorul Direcției de Învățământ Preuniversitar - domnul Uğur Atilgan. Din discursurile oficialităților menționate s-a desprins ideea cu privire la dorința acestora de strângere a relațiilor în domeniul educațional cu instituții similare din Uniunea Europeană.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.