Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Activitatea vulcanică din Siberia a stat la baza celei mai mari extincţii în masă din istorie

GALERIE
extincii in masa
  • extincii in masa
- +

Acum aproximativ 225 de milioane de ani, la sfârşitul perioadei geologice a Permianului şi începutul Triasicului, trei sferturi din fauna terestră şi 95% din viaţa din ocean au dispărut în doar câteva mii de ani.

Gigantica activitate vulcanică din Siberia de azi şi eliberarea de mari cantităţi de metan din adâncul oceanelor au fost mult timp văzute drept cauze ale extincţiei Permian-Triasic. Dar cauza exactă şi secvenţa evenimentelor care au provocat extincţia au rămas puternic controversate. Acum, savanţi din Germania, Italia şi Canada, în cadrul proiectului BASE-LiNE Earth finanţat de UE şi condus de prof. dr. Anton Eisenhauer de la Centrul GEOMAR Helmholtz pentru Cercetări Oceanice din Kiel, în cooperare cu Centrul Helmholtz pentru Cercetări Geoştiinţifice din Potsdam, au reuşit să reconstruiască convingător întreaga cascadă de evenimente de la vremea aceea, utilizând tehnici analitice utramoderne şi modelare geochimică inovatoare. Studiul a fost publicat în revista internaţională Nature Geoscience.

Pentru studiu, echipa BASE-LiNE Earth a utilizat o arhivă adesea neglijată: cochiliile fosilelor de brahiopode. „Acestea erau organisme asemănătoare scoicilor care au existat pe Pământ mai bine de 500 de milioane de ani. Am folosit fosile de brahiopode bine conservate din Alpii sudici. Cochiliile erau depozitate la fundul apelor puţin adânci de la malul oceanului Tethys acum 252 de milioane de ani şi au înregistrat condiţiile de mediu puţin înaintea şi la începutul extincţiei în masă”, explică dr. Hana Jurikova. Ea este principalul autor al studiului, pe care l-a efectuat în proiectul BASE-LiNE Earth şi ca teză de doctorat la GEOMAR.

Măsurând diferiţi izotopi ai elementului boron în cochiliile fosile, echipa a măsurat valorile pH-ului din oceanul de acum 252 de milioane de ani. Deoarece pH-ul apei de mare este strâns legat de concentraţia de CO2 din atmosferă, a fost posibilă şi reconstrucţia valorilor dioxidului de carbon.

„Cu această tehnică, putem nu numai să reconstruim evoluţia concentraţiei de CO2 din atmosferă, ci şi s-o putem lega evident de activitatea vulcanică. Hidraţii de metan, care fuseseră un presupus factor potenţial, au fost consideraţi a fi o cauză improbabilă de datele noastre”, explică dr. Marcus Gutjahr de la GEOMAR, coautor al studiului.

Pasul următor a fost încărcarea datelor privind boronul şi izotopii de carbon într-un model geochimic pe calculator care a simulat procesele care au avut loc atunci pe Pământ. Rezultatele au arătat că încălzirea şi acidifierea oceanului, asociate cu imensa injecţie vulcanică de CO2 în atmosferă, au fost fatale şi au dus la extincţia prin calcifiere a organismelor marine chiar la începutul extincţiei. Dar, cum emisiile de CO2 au avut consecinţe în continuare în creşterea temperaturilor globale provocată de efectul de seră, a crescut şi măcinarea chimică a rocilor terestre.

Timp de mii de ani, fluviile şi ţărmurile au deversat cantităţi tot mai mari de nutrienţi în oceane, care au devenit supra-fertilizate. Rezultatul a fost o sărăcire la scară mare în oxigen şi modificarea unor întregi cicluri de viaţă. „Această prăbuşire de domino a ciclurilor şi proceselor interconectate de susţinere a vieţii a dus în cele din urmă la dimensiunea catastrofală a extincţiei de masă de la hotarul Permian-Triasic”, conchide dr. Jurikova.

În acest studiu, brahiopodele au fost pentru prima oară utilizate ca arhivă a condiţiilor de mediu, iar metode analitice relevante au fost îmbunătăţite şi dezvoltate. „Fără aceste noi tehnici ar fi fost dificil să reconstruim procese de mediu de acum 250 de milioane de ani în asemenea detalii”, spune prof. Anton Eisenhauer. „Mai mult: aceste metode pot fi aplicate în alte cercetări ştiinţifice”. (Phys Org)

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri