Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Comunicat de presă (P)

Activități educative la Colegiul Tehnic "Mihail Sturdza" din Iași în proiectului "Școala pentru valori autentice - Școala comunităţii" promovat de I.Ș.J.Iași

GALERIE
sturdza-unu
  • sturdza-unu
- +

La sfârșit de octombrie, ne bucurăm de o efervescență a activităților educative la Colegiul Tehnic "Mihail Sturdza" din Iași, ce se integrează în proiectul promovat de Inspectoratul Școlar Județean, Iași - ȘCOALA PENTRU VALORI AUTENTICE – ȘCOALA COMUNITĂȚII.

Parteneriatul semnat cu Facultatea de Drept din cadrul Universității "Al. I. Cuza" este un prilej de bucurie pentru noi, mai ales că am primit vizita doamnei lector universitar doctor Andra Iftimiei și a domnului lector universitar doctor Mihai Dunea, ce au încântat elevii colegiului nostru, transformați, pentru o clipă, în studenții în anul I, la seminarele de Drept Constituțional, respectiv Drept Penal. Elevii claselor a IX-a și a X-a s-au întrecut în a pune întrebări, iar cel mai activ dintre ei a primit premiul cel mare – Constituția României, într-o ediție îngrijită de specialiștii de la Iași.

Prezența unor cadre didactice din mediul universitar este o adevărată onoare pentru noi, cei de la Colegiul Tehnic "Mihail Sturdza". În cadrul celor două ateliere, specialiștii din învățământul superior ne-au demonstrat încă o dată că avem nevoie de clarificări cu privire la lege, în caz contrar putem avea surprize neplăcute. Eleganța și pasiunea domnului profesor Dunea, energia debordantă și grația doamnei profesor Iftimiei au captivat atenția învățăceilor, ce au participat, în felul lor simplu și spontan, la discuție, demonstrându-și cunoștințele în acest domeniu. Respectul față de lege a fost una dintre temele discutate în cadrul ambelor ateliere de lucru, temă ce a generat dezbateri aprinse, pe principiul străvechi Unde-i lege, nu-i tocmeală.

Atelierul de Drept Constituțional, condus de doamna lector univ. dr. Andra Iftimiei, cu titlul Constituția pe înțelesul tuturor – Povestea unui specialist în Drept Constituțional, a atras atenția în mod special. Elevi și profesori deopotrivă au purtat un dialog degajat despre rolul Constituției într-un stat cum este România, iar discuțiile cele mai încinse au fost provocate de drepturile fundamentale ale fiecărui cetățean român. Elevii au demonstrat încă o dată că își cunosc drepturile, dar clarificările doamnei lector univ. dr. au completat lacunele, în ceea ce privește educația juridică. În plus, informațiile ce vin de la un specialist au o mai mare credibilitate pentru adolescenți.

Atelierul coordonat de domnul lector universitar doctor Mihai Dunea, Lege și Justiție – educație pentru respectul față de lege, a avut aspectul unui dialog dinamic între elevi surprinzător de interesați de chestiunile juridice, de ordin penal și care au pus întrebări numeroase cu privire la chestiuni ce îi interesează cu adevărat – fals și uz de fals, pedepsele penale, faptele considerate a fi din sfera infracțiunii de corupție. Deliciul auditoriului a atins apogeul în momentul în care domnul lector a început să prezinte cazuri reale, în care erau imlicați adolescenți. Elevii au aflat lucruri interesante - cea mai mare pedeapsă cu închisoarea în România este de 30 de ani, diferența între pedeapsă penală și amendă penală, între infracțiune și contravenție. Cred că mulți dintre elevii implicați în activitate au descoperit cât este de important să păstrezi mereu calea dreaptă și să respecți legile în vigoare.

Activitatea realizată în colaborare cu reprezentanți ai Facultății de Drept a fost un succes, pe măsura eforturilor noastre, ale tuturor celor implicați, ce își doresc din tot sufletul ca fiecare copil care ne trece pragul să învețe tot ce are nevoie pentru a avea o existență frumoasă, condusă după legile morale, cunoscând riscurile unor încălcări ostentative ale legii. Egalitatea în fața legii este unul dintre drepturile discutate în detaliu de elevii care au înțeles cât este de important să îți construiești viața în sfera legalității și a corectitudinii.

Proiectul Vreau să știu Legea. Ajutați-mă! ajunge la final odată cu luna octombrie. Mulțumim tuturor invitaților noștri cu care vom continua colaborarea pentru a implementa și alte proiecte, dar și elevilor care au devenit parteneri ai profesorilor în cadrul activităților educative.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale

Dan CONSTANTIN

Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale

În ambele cazuri este vorba despre sentimentul de dreptate şi echitate socială.

opinii

Je suis Buzatu!

Briscan ZARA

Je suis Buzatu!

Avem drepturi! E o ţară liberă, sunt şi ei oameni, mai greşesc, că nimeni nu-i perfect! Toţi avem dreptul să trăim bine! Jos dictatura!

Dinastia beizadelelor

Cristina DANILOV

Dinastia beizadelelor

Întrebarea noastră de azi este: nu ar trebui să ne gândim serios la problema relației copii-bani? Ar trebui să-i ofer copilului meu tot ce-și dorește și oricât își dorește? De la ce vârstă, câți bani și în ce condiții?

Dom’ Mitică şi Eminescu

Mihai DORIN

Dom’ Mitică şi Eminescu

Atât de mult îl iubea pe Eminescu Nea Mitică Buzatu, baronul neclintit de electoratul vegetal, dar în fine strămutat de către DNA, încât l-a înghesuit de-a valma în portbagajul maşinii, chinuindu-l să încapă în spaţiul obscur ce va fi tăinuind atâtea secrete, că nu vom avea noi niciodată destui procurori cinstiţi care să îi dezlege misterele. 

pulspulspuls

Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt

Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt

Ehehei, dragi justiţiabili ieşeni, iacătă căci tocmai ce am scris noi aicea la rubricuţă, pe la finele săptămânii trecute, despre evlavia prea-cucernică ce pare să-l fi cuprins în ultima vreme pe prococurorul ieşean Bulăceanu, cel scăpat de colegi basma curată după ce ar fi nenorocit două copchile ale unui cumătru, căci, iote, unii cunoscători ai chestiunii au şi ieşit cică la interval cu noutăţi care de care mai interesante despre aceste personagiu dubios şi sinistru, ba chiar de altfel numai bun de dus acolo unde îi e locul celor ce fac asemenea năzdrăvănii pentru care alţii stau ani grei prin puşcării. 

Caricatura zilei

Rugăciune pentru Autostrada A8

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Era necesar ca Guvernul sa faca taieri mai mari in sectorul public pentru a face ca masurile de redresare fiscale sa fie mai eficiente?

vezi raspunsuri