Comunicat de presă (P)

Activități educative la Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza” din Iași în proiectului „Școala pentru valori autentice – Școala comunităţii” promovat de I.Ș.J.Iași

joi, 31 octombrie 2019, 13:20
3 MIN
 Activități educative la Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza” din Iași în proiectului „Școala pentru valori autentice – Școala comunităţii” promovat de I.Ș.J.Iași

La sfârșit de octombrie, ne bucurăm de o efervescență a activităților educative la Colegiul Tehnic "Mihail Sturdza" din Iași, ce se integrează în proiectul promovat de Inspectoratul Școlar Județean, Iași – ȘCOALA PENTRU VALORI AUTENTICE – ȘCOALA COMUNITĂȚII.

Parteneriatul semnat cu Facultatea de Drept din cadrul Universității "Al. I. Cuza" este un prilej de bucurie pentru noi, mai ales că am primit vizita doamnei lector universitar doctor Andra Iftimiei și a domnului lector universitar doctor Mihai Dunea, ce au încântat elevii colegiului nostru, transformați, pentru o clipă, în studenții în anul I, la seminarele de Drept Constituțional, respectiv Drept Penal. Elevii claselor a IX-a și a X-a s-au întrecut în a pune întrebări, iar cel mai activ dintre ei a primit premiul cel mare – Constituția României, într-o ediție îngrijită de specialiștii de la Iași.

Prezența unor cadre didactice din mediul universitar este o adevărată onoare pentru noi, cei de la Colegiul Tehnic "Mihail Sturdza". În cadrul celor două ateliere, specialiștii din învățământul superior ne-au demonstrat încă o dată că avem nevoie de clarificări cu privire la lege, în caz contrar putem avea surprize neplăcute. Eleganța și pasiunea domnului profesor Dunea, energia debordantă și grația doamnei profesor Iftimiei au captivat atenția învățăceilor, ce au participat, în felul lor simplu și spontan, la discuție, demonstrându-și cunoștințele în acest domeniu. Respectul față de lege a fost una dintre temele discutate în cadrul ambelor ateliere de lucru, temă ce a generat dezbateri aprinse, pe principiul străvechi Unde-i lege, nu-i tocmeală.

Atelierul de Drept Constituțional, condus de doamna lector univ. dr. Andra Iftimiei, cu titlul Constituția pe înțelesul tuturor – Povestea unui specialist în Drept Constituțional, a atras atenția în mod special. Elevi și profesori deopotrivă au purtat un dialog degajat despre rolul Constituției într-un stat cum este România, iar discuțiile cele mai încinse au fost provocate de drepturile fundamentale ale fiecărui cetățean român. Elevii au demonstrat încă o dată că își cunosc drepturile, dar clarificările doamnei lector univ. dr. au completat lacunele, în ceea ce privește educația juridică. În plus, informațiile ce vin de la un specialist au o mai mare credibilitate pentru adolescenți.

Atelierul coordonat de domnul lector universitar doctor Mihai Dunea, Lege și Justiție – educație pentru respectul față de lege, a avut aspectul unui dialog dinamic între elevi surprinzător de interesați de chestiunile juridice, de ordin penal și care au pus întrebări numeroase cu privire la chestiuni ce îi interesează cu adevărat – fals și uz de fals, pedepsele penale, faptele considerate a fi din sfera infracțiunii de corupție. Deliciul auditoriului a atins apogeul în momentul în care domnul lector a început să prezinte cazuri reale, în care erau imlicați adolescenți. Elevii au aflat lucruri interesante – cea mai mare pedeapsă cu închisoarea în România este de 30 de ani, diferența între pedeapsă penală și amendă penală, între infracțiune și contravenție. Cred că mulți dintre elevii implicați în activitate au descoperit cât este de important să păstrezi mereu calea dreaptă și să respecți legile în vigoare.

Activitatea realizată în colaborare cu reprezentanți ai Facultății de Drept a fost un succes, pe măsura eforturilor noastre, ale tuturor celor implicați, ce își doresc din tot sufletul ca fiecare copil care ne trece pragul să învețe tot ce are nevoie pentru a avea o existență frumoasă, condusă după legile morale, cunoscând riscurile unor încălcări ostentative ale legii. Egalitatea în fața legii este unul dintre drepturile discutate în detaliu de elevii care au înțeles cât este de important să îți construiești viața în sfera legalității și a corectitudinii.

Proiectul Vreau să știu Legea. Ajutați-mă! ajunge la final odată cu luna octombrie. Mulțumim tuturor invitaților noștri cu care vom continua colaborarea pentru a implementa și alte proiecte, dar și elevilor care au devenit parteneri ai profesorilor în cadrul activităților educative.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii