Activităţi speciale la Iaşi, de Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Comunicat de presă:

Activităţi speciale la Iaşi, de Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului

GALERIE
ISJ activitate copii disabilitati
  • ISJ activitate copii disabilitati
- +

Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi marchează prin activităţi specifice Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, 2 aprilie.

Comunitatea educaţională ieşeană este invitată să participe la Proiectul Albastru pentru solidaritate, iniţiat de Şcoala Gimnazială Specială Paşcani, o campanie de conştientizare şi sensibilizare a comunităţii care, în acest an a devenit oficial o manifestare la nivel judeţean. Facem precizarea că multe şcoli din ţară au aderat la acestă campanie, încă de la prima ediţie din 2013.

An de an, pe 2 aprilie, de Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, culoarea albastră capătă conotaţii deosebite pentru Specialii de Paşcani şi pentru comunitatea ieşeană: este asociată cu zâmbete, cu baloane albastre, cu flori de „nu mă uita”, cu flash-mob, cu funda umană, cu marşul solidarităţii.  Acest proiect a plecat de la importanţa prezentării, în comunitatea locală, a specialiştilor care lucrează cu preşcolarii şi elevii cu tulburări de spectru autist, precum şi a aspectelor educative, medicale, psihopedagogice şi terapeutice, ce ţin de această problematică.          Totodată, incidenţa tulburărilor de spectru autist în rândul elevilor care sunt înscrişi în şcolile din judeţul Iaşi este din ce în ce mai mare, iar nevoile acestor copii precum şi ale familiior acestora nu sunt înţelese pe deplin de către comunitate.

Prin Proiectul educativ Albastru pentru solidaritate organizatorii propun creşterea gradului de conştientizare, atât în rândul specialiştilor din domeniu, al factorilor de decizie, al părinţilor, cât şi al publicului larg în ceea ce priveşte problematica elevilor diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist, a caracteristicilor şi a nevoilor specifice pentru acceptarea şi integrarea lor în societate.

Aflat la a VIII a ediţie, acest proiect a crescut an de an, activităţile diversificându-se şi adaptându-se nevoilor comunităţii, având impact în comunitatea locală, judeţeană şi chiar, în plan naţional. Un eveniment memorabil a fost Marşul solidarităţii ce reunea an de an toate şcolile din municipiul Paşcani, din suburbii, din alte localităţi din judeţul Iaşi, cât şi din alte 10 judeţe de la nivel naţional. Ca un prim rezultat vizibil al acestui proiect s-a înregistrat, la nivelul şcolii din Paşcani, disponibilitatea celor din jur de a fi voluntari şi de a se implica în activităţi alături de copilul cu autism.

Ediţia din acest an propune activităţi care se vor desfăşura online şi care vor respecta normele de siguranţă sanitară ale acestui moment. Proiectul oferă diverse modalităţi de participare: „Lumea văzută prin ochii copilului cu autism” (expoziţii şcolare şi/sau în mediul online care să valorifice şi să valorizeze creaţiile artistice ale elevilor cu autism), Puzzle „Suntem unici la fel ca tine” (lucrare colectivă realizată de elevii şcolilor speciale sau incluzive din judeţul Iaşi), Funda umană (realizată în instituţiile şcolare partenere, de către elevi, cadre didactice şi părinţi, purtând în mână câte un balon albastru sau desfăşurând o pânză albastră– recomandare - ora 11.00), Solidari online (realizarea de către fiecare instituţie parteneră a unui banner cu mesaje de solidaritate şi afişarea bannerului într-un loc vizibil în comunitate).

În acelaşi sens, al marcării Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi continuă, prin proiectul Erasmus+ Autism They are On Of Us (2019-1-TR01-KA201-077188), sprijinul pentru formarea profesorilor specialişti în educaţie specială, care în zilele de 30 şi 31 martie, la invitaţia Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, au participat la webinarul Communication Disorders in Autism, organizat de instituţia parteneră Magenta Consultoria Projects Sl- Gijon - Spania.

În cadrul proiectului Erasmus+ Job CoACh, SuporTing School Students with Autism Spectrum Disorder to Acquire Independency (ACTIvE), echipa transnaţională de implementare a proiectului s-a reunit online marţi, 31 martie, marcând evenimentul internaţional prin analiza comună a modulelor de formare elaborate- un curriculum personalizat în sprijinul celor ce doresc să devină Job Coach- educatori şi psihologi care lucrează într-un context şcolar cu tineri cu ASD (15-18 ani).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Abrogare ordin

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.