Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Actriţa de teatru Oana Ştefănescu a murit la vârsta de 60 de ani

GALERIE
oana-stefanescu
  • oana-stefanescu
- +

Oana Ştefănescu, actriţă a Teatrului Odeon mai bine de trei decenii, a murit la vârsta de 60 de ani, a anunţat instituţia într-un comunicat.

Actriţa a murit în seara de 23 ianuarie 2021.

Născută pe 19 noiembrie 1960, Oana Ştefănescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, la clasa profesorului Octavian Cotescu, şi a debutat pe scena Odeon în spectacolul „Mincinosul”, după Carlo Goldoni, în regia Vlad Mugur, care a avut premiera pe 11 octombrie 1991.

La Odeon, a lucrat sub bagheta regizorilor Vlad Mugur, Alexandru Dabija, Dragoş Galgoţiu, Mihai Măniuţiu, Alexander Hausvater, Radu Afrim, Răzvan Mazilu, iar cea mai recentă premieră a ei a fost pe 20 decembrie 2019 - spectacolul „Persona”, după Ingmar Bergman, în regia lui Radu Nica.

Actriţa Oana Ştefănescu avea în pregătire musical-ul „Cabaret”, de Joe Masteroff, pe muzica lui John Kander, semnat de Răzvan Mazilu, în care juca alături de soţul ei, actorul Ionel Mihăilescu.

„Oana este o mare actriţă, din specia cea mai rară, a celor care înţeleg teatrul şi îl fac cu responsabilitate şi cu o seriozitate dureroasă, adică aşa cum vreau şi eu să îl fac, ceva care se depărtează de noi şi face parte dintre «ultimii mohicani». Oana Ştefănescu lucrează un rol aşa cum un ceasornicar elveţian lucrează filigranat un ceas. Aş spune că Oana când lucrează are o atenţie filigranată, care mă emoţionează nespus în timpul lucrului. [...] Alături de ea, eu învăţ ce înseamnă teatrul adevărat, adică relaţie, profunzime, adică teatrul aşa cum trebuie să fie”, spunea coregraful, dansatorul şi regizorul Răzvan Mazilu.

De-a lungul anilor, ea a obţinut mai multe premii: debut, în spectacolul „Este ciudat" (1987); pentru rolul Anne din filmul „Căţărarea", la Festivalul Tinerilor Creatori de Film (Bucureşti, 1987); pentru rolul din spectacolul „Matca" (1988); pentru rolul în filmul „Înnebunesc şi-mi pare rău" - Premiul UCIN (1993); pentru rolul Antigona (1996); pentru rolul din spectacolul „Scrisorile călugăriţei portugheze" (1997), cu Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ; a fost desemnată cea mai bună actriţă la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea din 2015.

Acestora li se adaugă Premiul de excelenţă pentru întreaga echipă de actori pentru spectacolul „…au pus cătuşe florilor" (regia Alexander Hausvater), la gala UNITER 1992.

Cea mai recentă apariţie a Oanei Ştefănescu a fost în cadrul emisiunii moderate de actriţa Rodica Mandache, Dialoguri teatrale @ODEON, difuzată online marţi, 17 noiembrie 2020.

„Teatrul Odeon este alături de familia îndurerată şi va păstra vie amintirea unei mari actriţe, dar mai ales a unui om care nu poate fi uitat”, a mai fost transmis.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri