Acum aleg ei – Parlamentul sau Consiliul? Un deputat ieșean pariază pe CL, altul încă se gândește la CJ
Alegerile locale foarte timpurii nu afectează incompatibilitatea celor două funcții, consiliile intrându-și în drepturi abia în ajunul alegerilor parlamentare.
Doi deputați au intrat, după alegerile din 9 iunie, în Consiliul Local Iași, respectiv în Consiliul Județean. Li se alătură (sau nu) și un eurodeputat, la CL. Dar mandatul lui Tudor Ciuhodaru, care a candidat la primărie și la consiliu din partea AUR, expiră până la jumătatea lunii iulie, când este programată prima sesiune europarlamentară, în complexul de la Strasbourg.
De altfel, ordonanța prin care au fost suprapuse alegerile locale cu cele europarlamentare (21/2024) lasă un generos spațiu de manevră viitorilor aleși. La articolul 34 se menționează că, pentru intrarea în exercițiul mandatului autorităților administrației publice locale alese în anul 2024, termenele reglementate în cuprinsul ei încep să curgă de la data de 27 septembrie 2024. Așadar, dacă Tudor Ciuhodaru „a scăpat” – deși mai nimeni nu-l vede consilier, rămân ceilalți doi deputați din Parlamentul României să decidă între București și Iași.
Cosette Chichirău își ia serviciu
Cosette Chichirău, care va fi unul din cei trei consilieri ai Partidului România – Echitate, Comunitate, Onestitate, ne-a spus că va renunța la mandatul de deputat ca să rămână consilier. Va trebui să ia decizia în termen de 30 de zile după 27 septembrie. Dar la Parlament încasează o indemnizație lunară de peste 11 mii de lei, în vreme ce calitatea de consilier local nu-i va aduce nici 2000. Ce va face?, am întrebat-o. „Îmi caut de lucru!”, a venit răspunsul, prompt. Cât privește alianțele din viitorul CL, ea ne-a spus că cel mai probabil va fi una PNL-USR, fiecare având câte 7 aleși, deci în total 14, majoritatea minimă. Cosette Chichirău, care a părăsit USR în septembrie trecut, ne-a mai spus că nu va bate palma în niciun fel cu liberalui lui Mihai Chirica.
Ce va face Marius Ostaficiuc ?
La Consiliul Județean, lucrurile par mai simple în acest moment: PNL (14 consilieri) – AUR (5 consilieri) și majoritatea e asigurată. Dar, spune Marius Ostaficiuc, mai întâi trebuie să-și dea acordul șefii cei mari ai Alianței pentru Unirea Românilor. El ne-a precizat că nu este exclus să se reîntoarcă în Parlament la alegerile de la sfârșitul anului.
De remarcat că, cu excepția lui Marius Ostaficiuc, ceilalți consilieri „de AUR” nu au experiență politică în structurile administrației locale.
Dacă nu va fi o „alianță pentru unirea cu PNL”, atunci liberali vor trebui să negocieze cu cel puțin două din cele trei partide componente ale Alianței Dreapta Unită – USR, 3 consilieri, PMP, 2 consilieri, Forța Dreptei, unul. Cum președintele CJ are drept de vot, PNL are nevoie de încă cel puțin 4 voturi, pentru o majoritate la limită de 19 voturi.
Dar până pe 26 octombrie mai sunt patru luni, timp suficient pentru negociat pe îndelete ce fel de consiliu județean va avea Iașul și, mai ales, cu ce conducere.
Publicitate și alte recomandări video