Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Acum e momentul să profiţi - Variante pentru o vacanţă în vremea pandemiei!

GALERIE
vacanta cu rulota
  • vacanta cu rulota
- +

“Ziarul de Iaşi” a consultat câteva oferte pentru un sejur clasic pe litoral sau la munte, dar vă oferă idei şi pentru o vacanţă realizată cu rulota.

 

Ieşenii încep timid să îşi facă planuri de vacanţă. Majoritatea ţărilor, printre care şi România, se pregătesc pentru deschiderea sezonului turistic de vară. Chiar dacă există încă un climat de incertitudine cu privire la modul în care se vor desfăşura concediile -turiştii fiind nevoiţi să respecte anumite măsuri de protecţie faţă de pandemia COVID-19 -, agenţiile de turism din Iaşi arată că pentru sejururile rezervate în această perioadă ofertele sunt foarte bune. „Pentru începutul lunii iulie, pentru un sejur de 5 nopţi, cazare şi mic dejun inclus, la un hotel de 3 stele din staţiunea Mamaia, preţul începe de la 1.350 lei/ sejur pentru două persoane, iar la un hotel de 4 stele, tariful porneşte de la 1.413 lei/ sejur pentru două persoane. Oferta este valabilă în acest moment, cu achitarea unui avans de 30%, iar diferenţa cu 14 zile înaintea datei de începere a sejurului”, au transmis pentru „Ziarul de Iaşi” reprezentanţii agenţiei de turism Unita Tour Iaşi.

Unul dintre cele mai bune momente

Pentru cei care doresc să călătorească în străinătate, Bulgaria şi Grecia ar putea fi recomandate ca destinaţii externe de călătorie, în prima etapă. Pentru Bulgaria - staţiunea Albena, de exemplu, preţul unui sejur de 5 nopţi pentru începutul lunii iulie porneşte de la 590 euro/ pentru două persoane - cazare all inclusive, hotel de 3 stele situat pe plajă, cameră cu vedere la mare. Pentru insula Creta, tot la începutul lunii iulie, ieşenii vor plăti 899 euro pentru 7 nopţi de cazare (două persoane), în hoteluri de 3 stele situate la 150 de metri de plajă, având în apropiere magazine şi taverne. Tariful include şi zborul cu avionul din Iaşi, transfer aeroport –  hotel – aeroport. Tot în insula Creta, un pachet la un hotel de 4 stele, all inclusive, poate fi în jur de 1.400 de euro pentru două persoane, cu zbor din Iaşi inclus. „Acestea sunt tarifele unor hoteluri pe care noi le recomandăm de obicei, au un raport bun preţ/ calitate, dar pot fi şi unităţi de cazare cu tarife mai mici, însă şi confortul este mai redus. Având în vedere ofertele, pentru cei curajoşi acum este un moment foarte bun să îşi rezerve vacanţele şi să călătorească. Nu se ştie ce se va întâmpla cu preţurile în momentul în care va creşte cererea. Şi acest lucru se va întâmpla pentru că mulţi vom reîncepe să călătorim”, consideră cei de la Unita Tour Iaşi.

Alegeţi unităţi autorizate

Aceştia îi îndeamnă pe turişti să se cazeze în unităţi hoteliere autorizate, indiferent de zona în care preferă să călătorească. Arată că, în acest moment, cea mai mare provocare pentru lucrătorii din turism constă în câştigarea încrederii turiştilor pentru a-i determina să călătorească din nou. Pentru început, ieşenii se pot gândi la city break-uri în oraşe din România. „Le-am recomanda să viziteze Braşovul, Clujul, Oradea, Sighişoara, Deva, Alba-Iulia, bineînţeles Sibiul, sau, mai aproape, Piatra Neamţ. O altă destinaţie ar putea fi Cazanele Dunării, un loc splendid este la Dubova, unde sunt numeroase pensiuni pe malul Dunării, înconjurate de munţi cu vegetaţie bogată. De ce nu, un city break la Bucureşti, în condiţiile în care Tarom a reînceput, timid ce-i drept, să efectueze zboruri Iaşi - Bucureşti - Iaşi. Ar putea achita cu tichete de vacanţă cazarea şi transportul”, au mai spus ei jurnaliştilor „Ziarului de Iaşi”.

Locuri retrase din România

În cazul în care hotărăşti să mergi în vacanţă pe cont propriu, pentru a evita locurile aglomerate, călătoria cu autorulota se poate dovedi o experienţă interesantă. Manole Zaharia, reprezentantul agenţiei de închirieri autorulote Smiley Camper din Iaşi spune că preţul de închiriere diferă foarte mult în funcţie de sezon, numărul de zile şi modelul de autovehicul ales. Tariful se situează între 100-150 euro/ zi în sezonul de vară, însă în extra-sezon scade şi până la 70-80 euro/ zi. Se mai plăteşte o taxă fixă de circa 100 euro/ sejur pentru curăţenie, dezinfectare şi consumabile. El consideră că actuala criză sanitară va duce la o explozie a facilităţilor de campare cu autorulotele în România.

 „În această plajă de tarife trebuie să se regăsească în final toate cheltuielile, chiar dacă unele firme afişează separat taxa pentru Casco de circa 20-25 euro/ zi. Noi preferăm să includem toate taxele în tariful/ zi atunci când vorbim cu clienţii”, a explicat Manole Zaharia. „Cei ce vor să meargă în locuri retrase o pot face foarte uşor. O variantă este să le găsească pe aplicaţiile dedicate. O altă variantă sigură este de a opri undeva pe traseu, acolo unde vezi un loc care îţi place şi te asiguri că nu deranjezi proprietarul (poate fi pe malul unui râu, la marginea unei păduri sau la poarta unei mănăstiri). Noi facem recomandări concrete clienţilor, în funcţie de traseul dorit, de vârste, de preferinţe. În Moldova sunt locuri retrase în zona Mălini, Poiana Negrii, Lucina, Agapia, Secu – ca să dau doar câteva exemple”, arată managerul agenţiei.

Permis categoria B

El subliniază faptul că o autorulotă se conduce foarte uşor de către cei care au o experienţă de minimum 5 ani cu un automobil, cu permis categoria B, însă trebuie o atenţie sporită pe spaţiile înguste şi la manevrele de parcare. În rest, „senzaţia” la condus este foarte apropiată de autoturism. Autorulota asigură tot ceea ce este nevoie pentru sejurul unui grup de 2-6 persoane. În cazul în care nu se optează pentru camping-uri, trebuie asigurată o aprovizionare cu apă o dată la 2-3 zile. „Am avut clienţi care au mers 2 săptămâni într-un tur al României şi nu au oprit deloc la camping-uri. Autorulotele asigură în mod autonom cazare, toaletă, duş, bucătărie, frigider, căldură, TV, curent electric pentru toate echipamentele şi, acolo unde se poate conecta la o sursă exterioară de curent, chiar aer condiţionat la interior şi prize 220. În plus, au şi o terasă acoperită de circa 10 mp care este farmecul vieţii de rulotist”, accentuează Manole Zaharia.

Unde puteţi găsi mai multe informaţii

În România sunt mai multe variante de campare: în camping-uri, în spaţii private sau publice puse la dispoziţie pentru rulotişti şi chiar în zone neamenajate,  condiţia fiind ca cel care campează să se asigure că nu deranjează pe nimeni, mai aflăm de la el. „În toate zonele turistice din ţară există camping-uri foarte bine puse la punct. Din fericire, în ultimii ani au apărut multe, unele moderne, făcute cu fonduri europene, altele făcute de primării. Pentru că anul acesta este cerere foarte mare, au apărut mai multe persoane private care pun la dispoziţie terenuri pentru campare în zone de mare interes sau în zone retrase. Toate acestea se pot găsi pe site-urile ro.camping.info sau https://takethelongwayhome.eu. Există şi aplicaţii foarte utile, cu informaţii, poze, review-uri, hărţi – aş aminti aplicaţia românească Rocamping şi aplicaţia internaţională Park4night. Oricine intră pe aceste site-uri sau aplicaţii va fi surprins de cât de multe posibilităţi de campare sunt în România. Avem sute sau chiar mii de variante de a campa cu autorulota”, a subliniat Manole Zaharia. 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri