anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

sambata, 28.01.2023

Acuzat de o faptă condamnat pentru alta: Curtea de Apel a constatat că a avut loc o „veritabilă greşeală de judecată”

GALERIE
condamnare, greseala, judecata
 • condamnare, greseala, judecata
- +

Un magistrat al Judecătoriei a reuşit performanţa să-l judece pe un ieşean pentru o faptă şi să-l condamne pentru o alta. Procurorii îl trimiseseră în judecată pe Viorel Străchinaru pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului, rechizitoriul prezentând detaliat fapta, inclusiv alcoolemia şoferului. Judecătoria l-a condamnat însă pe acesta pentru refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

  Străchinaru băuse la o petrecere desfăşurată la sfârşitul lunii august a anului trecut 1-2 litri de vin alb. A doua zi, mai băuse o jumătate de litru din aceeaşi băutură, după care se urcase la volanul autoturismului său Opel Zafira. Condusese aproximativ un kilometru pe raza satului Tungujei din comuna Ţibăneşti, până fusese oprit de poliţişti. La testarea cu aparatul Dräger, fusese probată o alcoolemie de 1,41‰ în aerul expirat. Îi fusese prelevat sânge, rezultând o alcoolemie de 2,9‰. Retroactiv, i se calculase o alcoolemie la momentul opririi de către poliţişti de 3,1‰. Datele dosarului fiind clare, atât inculpatul, cât şi procurorii se aşteptau la pronunţarea unei condamnări pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului, faptă pedepsită de art. 336 din Codul Penal cu închisoarea pe un termen cuprins între 1 şi 5 ani sau cu amendă. Decizia judecătorului a fost însă alta.

„În baza dispoziţiilor art.396 alin. 10 Cod Procedură Penală, condamnă inculpatul Străchinaru Viorel Costel, domiciliat în sat Tungujei, fără antecedente penale, la 8-opt-luni închisoare pentru săvîrşirea infracţiunii de «refuz de la prelevarea de mostre biologice», prevăzută şi pedepsită de art.337 Cod Penal. În baza dispoziţiilor art.91 alin. 1 lit. a-d Cod Penal se va dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani”, a spus acesta.

Sub aspectul pedepsei aplicate şoferului, eroarea judecătorului nu a fost foarte gravă. Atât pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului, cât şi pentru refuzul de prelevare, tratamentul juridic este acelaşi. Dar sub aspect tehnic, sentinţa era nelegală. La o lună după pronunţarea sentinţei, Judecătoria a încercat să dreagă busuiocul, pronunţând o încheiere privind „îndreptarea erorii materiale” prin care se preciza articolul corect din Codul Penal în baza căruia era condamnat Străchinaru, pedeapsa rămânând aceeaşi. Doar că la acea dată, procurorii făcuseră deja apel împotriva sentinţei, cerând înăsprirea pedepsei.

Curtea de Apel nu a mai verificat motivele de apel invocate de procurori, pentru că nu şi-au putut da seama ce voise în fapt magistratul instanţei inferioare. „Curtea constată că există o vădită contradicţie între considerentele sentinţei penale apelate, în cadrul cărora este analizată trimiterea în judecată a inculpatului pentru infracţiunea prev. de art. 336 alin. 1 Cod penal, şi dispozitivul hotărârii, prin care s-a dispus condamnarea acestuia pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 337 Cod penal. Încheierea prin care s-a dispus îndreptarea erorii materiale este nelegală, întrucât îndreptarea operată nu se referă la o eroare materială în sensul art. 278 Cod procedură penală, ci este o veritabilă greşeală de judecată. Mai mult, Curtea reţine că încheierea de îndreptare eroare materială este pronunţată după aproximativ o lună de la pronunţarea sentinţei de condamnare, aşa încât Curtea nu poate stabili ce pedeapsă prevăzută de lege a avut în vedere instanţa de fond în procesul individualizării şi nici pentru care dintre infracţiuni a fost judecat”, au precizat magistraţii Curţii de Apel

. Aceştia au remarcat şi că primul judecător nu motivase cuantumul şi modalitatea de executare a pedepsei, nefiind clar nici de ce aplicase o pedeapsă de 8 luni de închisoare, sub minimul legal şi nici de ce se dispusese suspendarea executării. Legal, o pedeapsă cu o treime mai mică decât minimul prevăzut de Codul Penal se aplică atunci când inculpatul şi-a recunoscut faptele, iar suspendarea poate fi dispusă dacă acesta nu are antecedente penale. Probabil aşa era şi cazul lui Străchinaru, dar nicăieri în sentinţa iniţială nu se vorbea despre aceasta. Curtea de Apel a dispus întoarcerea dosarului la instanţa inferioară, pentru rejudecarea cazului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Salvaţi de nea Cornel

Nicolae GRECU

Salvaţi de nea Cornel

Prea multe bune și rele în perspectivă se leagă de așteptata promovare a fotbaliștilot Politehnicii

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Respins pe toate planurile, tânărul Gh. Ivănescu mai face o ultimă încercare de a convinge, scriindu‑le câte o scrisoare domnișoarei Viorica, mamei și tatălui acesteia.

Ortodoxie și dezvoltare economică. Un antagonism fals? (3)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ortodoxie și dezvoltare economică. Un antagonism fals? (3)

Lumea ortodoxă, înghesuită vreme de secole sub povara unor imperii agresive, extensive, marginalizată în contactul cu Occidentul, nu a reușit să se racordeze în timp util la sistemul capitalist. 

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

pulspulspuls

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Aloo, barou’, se aude? Scădeţi-i, dom’le, cota de advocat de top lui dom reftor Todorel, că nu se mai poate cu el la tarifele alea, şi asta doar ca să deschidă dosarul! Ia’n cetiţi şi vă cruciţi cam cum a păţit-o dom’ reftor, în calitatea lui de advocat de top naţional, dacă nu cumva chiar evropenesc, la un proces dintr-un judeţ din zonă! 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.