anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Acuzaţii de "sexism" după ce Sanna Marin a vizitat-o pe Jacinda Ardern în Noua Zeelenadă

GALERIE
sanna-marin-jacinda-ardern
 • sanna-marin-jacinda-ardern
- +

Un jurnalist din Noua Zeelandă, bărbat, a stârnit o mică furtună şi s-a ales cu acuzaţii de "sexism", după ce, într-o conferinţă de presă, a sugerat că vizita premierului Finlandei, Sanna Marin, în ţara sa ar avea nu atât motivaţii politice sau economice, cât personale, pentru că şi şefa guvernului de la Wellington, Jacinda Ardern, este tânără şi ambele femei politician s-au făcut remarcate prin discrepanţa dintre vârsta lor şi responsabilităţile funcţiei pe care o deţin, relatează BBC.

Jurnalistul de la reţeaua de radio neozeelandeză Newstalk ZB a întrebat, într-o conferinţă de presă la Auckland, despre motivul discuţiilor dintre cele două femei premier, spunând: "Mulţi oameni se vor întreba dacă vă întâlniţi doar pentru că aveţi vârste similare şi aveţi multe lucruri în comun".

Jacinda Ardern, premierul Noii Zeelande, are 42 de ani, iar Sanna Marin, premierul Finlandei, are 37 de ani.

Jacinda Ardern şi Sanna Marin au respins ideea că ar fi aranjat această vizită doar pentru că ar avea vârste apropiate, iar premierul Noii Zeelande a trecut la contraatac şi s-a întrebat dacă liderii bărbaţi s-ar confrunta cu aceeaşi întrebare.

Jacinda Ardern l-a întrerupt pe jurnalist şi a spus "dacă i-a întrebat oare cineva vreodată pe Barack Obama şi John Key (fostul premier al Noii Zeelande - n.r.) dacă s-au întâlnit pentru că au vârste similare".

Fostul preşedinte american Barack Obama şi fostul premier neozeelandez John Key s-au născut la câteva zile distanţă unul de celălalt, în 1961.

"Noi, bineînţeles, avem o proporţie mai mare de bărbaţi în politică, este o realitate. Dar dacă două femei se întâlnesc nu înseamnă că este din cauza genului lor", a punctat Jacinda Ardern.

Ea a subliniat apoi relaţiile comerciale dintre cele două ţări. "Întâlnirea noastră de astăzi este o şansă de a valorifica cu adevărat oportunităţile economice dintre ţările noastre. Este de datoria noastră să le promovăm, indiferent de ce gen suntem noi", a spus ea.

Sanna Marin a fost de acord şi a subliniat, la rândul său: "Ne-am întâlnit pentru că suntem prim-miniştri".

Sanna Marin se află în Noua Zeelandă în vizită oficială, în primul ei turneu oficial în afara continentului european, şi este primul premier finlandez care vizitează această ţară.

Cele două femei premier au declarat că în cursul întâlnirii pe care au avut-o au discutat despre o serie de chestiuni importante, inclusiv despre recesiunea economică globală şi costul vieţii.

Jacinda Ardern a declarat că împărtăşeşte cu omoloaga din Finlanda ideea unui "angajament puternic" pentru a sprijini Ucraina în urma invaziei ruseşti şi că ordinea mondială bazată pe regulile dreptului internaţional, care ghidează ţările lor, este acum sub presiune din cauza acestui conflict.

De asemenea, cele două şefe de guvern au discutat despre protestele recente din Iran.

"Mă îngrijorează, de asemenea, situaţia din Iran în acest moment - femeile curajoase care protestează împotriva legilor şi situaţia siguranţei femeilor din Iran - trebuie să abordăm împreună acest tip de probleme", a declarat Sanna Marin.

Întrebarea jurnalistului neozeelandez a provocat, pe de altă parte, reacţii negative pe reţelele sociale.

Mulţi utilizatori de Twitter au catalogat-o drept „sexistă”, în timp ce un alt jurnalist neozeelandez a numit răspunsul Jacindei Ardern drept "punct lovit".

Noua controversă vine la patru luni după ce Sanna Marin a ţinut prima pagină a ziarelor din întreaga lume după ce au fost publicate online imagini cu ea petrecând. Opozanţii au acuzat-o de iresponsabilitate, în timp ce alţii au spus că acest scandal denotă „sexismul” societăţii. Întrebată la momentul respectiv despre acest scandal din Finlanda, premierul neozeelandez Jacinda Ardern a declarat că nu doreşte să comenteze problemele interne ale altei ţări, dar a sugerat că au fost prea dure criticile aduse Sannei Marin.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Experţii, „urgenţele morale” ale omenirii

Alexandru LĂZESCU

Experţii, „urgenţele morale” ale omenirii

Experţi, tot mai numeroşi şi mai intoleranţi faţă de orice părere care le contrazice pe a lor, ONG-uri, organizaţii internaţionale tind să aibă, în tot mai mare măsură, un cuvânt hotărâtor în materie de politici publice şi în definirea „urgenţelor morale”; semne ale unui viitor „post-democratic”?

opinii

Casa nouă

Nichita DANILOV

Casa nouă

Nea Miron moştenise multe trăsături de la străbunicul său Miron. Părul bond roşcat, ochii verzi-gălbui, obsesia faţă de curăţenie şi ordine, dar nu şi bombăneala, ci doar făloşenia ce se manifesta mai cu seamă atunci când cumnatul lui tata o lua pe ulei. Atunci firea lui autoritară, orgoliul şi invidia ce hibernau înlăuntrul lui deveneau de nestăvilit.

RPL runda 2021 arată nu numai câţi suntem, ci şi cum suntem!

Ciprian IFTIMOAEI

RPL runda 2021 arată nu numai câţi suntem, ci şi cum suntem!

S-a scris mult pe tema Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021 şi, cu siguranţă, se va mai scrie când vor fi publicate datele definitive la nivel naţional şi în profil regional, inclusiv pe componenta de „locuinţe şi locuire”. Preocuparea cercetătorilor, autorităţilor jurnaliştilor şi cetăţenilor faţă de problematica populaţiei este justificată şi confirmată inclusiv de datele cercetării „Analiza gradului de satistifacţie a utilizatorilor de date statistice” din paginile căreia aflăm că datele despre populaţie se plasează pe locul III într-un clasament al interesului utilizatorilor pentru statisticile oficiale.

„Cadouri pentru copii mai mari“

Michael ASTNER

„Cadouri pentru copii mai mari“

Însemnări mai mult sau mai puţin (ne)însemnate

pulspulspuls

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Ce vă spuneam noi mai pe alaltăieri, stimaţi telespectatori, cum că alde nea Mihăiţă şi dom’ Costel nu ar sta deloc pe roze acuma la alesul liniilor directoare în vederea abordării anului electoral 2024? 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode trebuie sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.