anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Acuzații grave ale Ligii Studenților din Iași. Miza blocării doctoratelor de la publicare: protejarea deținătorilor de titlu cu serviciile secrete

GALERIE
doctoratd
 • doctoratd
- +

Daca se publica toate tezelor de doctorat, ar incepe "o curatenie generala in toate institutiile de invatamant", transmite Liga Studentilor (LS Iasi), care solicita Ministerului Educatiei Nationale publicarea tuturor tezelor de doctorat si pedepse pentru sustragerea, distrugerea sau comercializarea lor.

Liga Studentilor (LS IASI) se refera la publicarea tuturor tezelor de doctorat, nu doar a celor depuse in format electronic incepand din 2016, precum si transmiterea unei adrese catre toate universitatile prin care sa se clarifice faptul ca prin acest demers nu se incalca prevederile Regulamentul European de Protectie a Datelor (REPD/GDPR) si nu se aduce nicio vatamare vietii private a detinatorilor titlurilor de doctor.

Totodata, organizatia cere incriminarea comercializarii de lucrari stiintifice, introducerea unor sanctiuni administrative pentru institutiile care "pierd" sau "fac pierdute" lucrari de doctorat si inasprirea regimului penal pentru sustragerea sau distrugerea lor.

Potrivit Ligii Studentilor, de la intrarea in vigoare a Legii Educatiei Nationale nr. 1/2011, s-a statutat faptul ca tezele de doctorat sunt documente publice si ca se redacteaza si in format digital, urmand a fi publicate dupa sustinere pe un site administrat de Ministerul Educatiei Nationale.

Regulamentul European de Protectie a Datelor (REPD/GDPR) prevede foarte clar faptul ca prelucrarea datelor personale (numele candidatului la titlul de doctor) poate fi realizata fara consimtamantul persoanei in situatia in care exista o obligatie legala a operatorului (universitatea si ministerul) si daca prelucrarea este necesara pentru indeplinirea unei sarcini care serveste unui interes public sau care rezulta din exercitarea autoritatii publice cu care este investit operatorul.

"Caracterul public al tezei de doctorat este o veche cutuma academica, candidatul fiind obligat sa depuna un exemplar al tezei la biblioteca universitatii sau a facultatii si sa sustina teza in public. Publicitatea tezei a fost doar intarita de Legea nr. 1/2011, aceasta fiind prezenta in legislatie inclusiv in prevederile vechii legi a educatiei nr. 84/1995 prin art. 73 alin. (5). Din punct de vedere juridic, toate tezele de doctorat au caracterul de document public, producand efecte de interes public, deci toate pot fi publicate pe platforma ministerului. Tezele care nu au fost depuse in format digital pot fi scanate si trecute prin sisteme de recunoastere optica a caracterelor (OCR), de care cel putin bibliotecile central universitare deja dispun si care deja sunt utilizate pentru digitizarea colectiilor de periodice", arata Liga Studentilor.

Potrivit Ligii, "adresa transmisa de Ministerul Educatiei Nationale catre universitati care a scandalizat opinia publica prin sustinerea nepublicarii tezelor in lipsa acordului detinatorului titlului de doctor nu a fost semnata de ministrul Monica Anisie, ci de secretarul de stat pentru invatamant superior Gigel Paraschiv, fost secretar de stat sub ministrii Liviu Pop, Cimpeanu, Curaj. El este omul Ecaterinei Andronescu, membru in conducerea scolii doctorale a Academiei Nationale de Informatii a SRI si in celebra Academie de Stiinte ale Securitatii Nationale (ASSN), patronata de Gabriel Oprea, George Maior si Remus Pricopie. Din informatiile noastre, rolul adresei trimisa de Paraschiv este in primul rand protejarea tuturor detinatorilor de titlu de doctor care au legaturi cu serviciile secrete si fortele de ordine din universitatile militare, iar secundar toate retelele de plagiatori care capuseaza sistemul de invatamant superior romanesc, ca urmare a anchetelor realizate de jurnalisti de investigatie in ultimii ani si a sesizarilor inaintate catre Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) care au zguduit retelele de putere conectate politic sau la comunitatea de informatii".

In urma publicarii tuturor tezelor de doctorat, ar putea incepe o curatenie generala in toate institutiile de invatamant superior, in special, si in toate institutiile publice, in general, iar persoanele care au obtinut titlul de doctor in mod fraudulos ar fi demise din functie, sporurile de salarii obtinute ar trebui returnate, iar unele scoli doctorale ar fi desfiintate, arata sursa citata, care adauga: "demersul lui Gigel Paraschiv vizeaza exact prevenirea acestui moment zero atat de necesar Romaniei pentru eliminarea imposturii academice".

De asemenea, Liga Studentilor (LS IASI) cere introducerea prin intermediul unui ordin de ministru a unor sanctiuni administrative (amenzi de cel putin 10.000 lei) pentru institutiile de invatamant superior care "pierd" sau "fac pierdute" teze de doctorat, precum si modificarea legislatiei penale, astfel incat acestora sa li se ofere o protectie speciala.

De aceea, Liga Studentilor (LS IASI) propune incriminarea comercializarii sau cumpararii de lucrari stiintifice in vederea facilitarii falsificarii de catre cumparator a calitatii de autor al unei lucrari de licenta, de diploma, de disertatie sau de doctorat, precum si pedepsirea faptei cu inschisoare de la 6 luni la 3 ani, similar infractiunilor de fals. Astfel, ar intra sub incidenta legii penale nu doar vanzarea unor astfel de lucrari, dar si cumpararea lor cu scopul de a frauda examenele de finalizare a studiilor.

"Plagiatul este cancerul endemic al invatamantului superior romanesc, iar la fel cum coruptia si furtul sunt incriminate, ar trebui si furtul intelectual sa fie incriminat corespunzator. Plagiatul ruineaza cultura nationala si atenteaza la securitatea raporturilor juridice in sistemul de educatie, in sistemul de sanatate, in sistemul de aparare si ordine publica si in orice loc in care sunt prezente persoane care detin in mod fraudulos un titlu de doctor, un titlu academic sau unul profesional, iar in final atenteaza la siguranta nationala. Tezele de doctorat ar trebui sa fie puncte de reper in cercetarea stiintifica, obtinute in urma unei activitati de studiu si cercetare indelungata, nu compilatii din alte lucrari. Publicarea tezelor de doctorat, precum si introducerea in legislatie a unor pedepse aspre pentru faptele asociate fraudarii, sustragerii, distrugerii si comercializarii lor este este un prim pas esential spre intarirea, recredibilizarea si securizarea sistemului educational romanesc", a declarat Diana-Alexandra Cristea, presedinte Liga Studentilor.

mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un vis de vară după Bacalaureat

Ioan Alexandru TOFAN

Un vis de vară după Bacalaureat

Nimeni nu s-a gândit, probabil, că elevul nu se stresează decât atunci când se întâlneşte cu absurdul unui sistem de învăţământ centrat pe el şi nu când i se cere să fie creativ, să gândească şi să ia în piept marile probleme ale culturii.

opinii

O lume a celorlalţi

Codrin Liviu CUȚITARU

O lume a celorlalţi

Personajele lui Ondaatje stau, prin urmare, sub semnul „dublei critici”, adică, în limbajul postcolonial, sub semnul „dublei identităţi”. De aici rezultă tipologii maleabile, dar şi, paradoxal, neconcesive.

Cinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III)

George ŢURCĂNAŞU

Cinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III)

În orice societate, sistemul administrativ este conceput în scopul eficientizării gestiunii resurselor umane şi naturale ale unui teritoriu. E necesar ca acest sistem să fie flexibil şi să articuleze într-o manieră echilibrată şi funcţională necesităţile fiecărui nivel de organizare (local, judeţean, regional etc.), conform principiului subsidiarităţii.

Conu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor

Bogdan ILIESCU

Conu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor

„My advice to other disabled people would be, concentrate on things your disability doesn't prevent you doing well, and don't regret the things it interferes with. Don't be disabled in spirit as well as physically.” (Sfatul meu pentru alte persoane cu dizabilităţi ar fi să vă concentraţi asupra lucrurilor pe care dizabilitatea dvs. nu vă împiedică să le faceţi bine şi să nu regretaţi lucrurile cu care interferează. Nu fiţi dezabilitaţi spiritual, aşa cum sunteti fizic.) Stephen Hawking

pulspulspuls

Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi

Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi

Rămaşi orfani la capitolul vizibilitate după ce mamaia Omida Şoşo a fost dată afară din partid şi, implicit, şi din filiala de Iaşi, în care a fost aleasă senatoare, cică ieşenii din acest partid au o mare problemă în ultima vreme: nu prea există în spaţiul public. 

Caricatura zilei

Rusia și-a amintit de Alaska

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.