Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Acuzaţii grave făcute de Costel Alexe: "Nepotismul şi scandalurile fac ravagii în MAE"

GALERIE
costel alexe
  • costel alexe
- +

Costel Alexe face nişte acuzaţii grave. Redăm comunicatul său:

"Sub Guvernul Ponta, după mulţi ani de la mineriade, imaginea diplomaţiei româneşti a fost din nou grav compromisă: nepotismul şi scandalurile fac ravagii în MAE.

Mass media a realizat, în ultimii ani, anchete importante privind modul în care diplomaţi neprofesionişti au produs pagube de imagine României sau au transformat poziţiile de răspundere în sinecuri notorii, prin care statul este grav prejudiciat. Aflaţi în serviciul public, în special cei trimişi prin artificii şi pe raţiuni politice, au gafat grav, folosind acest statut fără a-i acorda prestanţa şi solemnitatea necesare. De curând, directoarea Institutului Cultural Român de la Paris a reuşit, prin neimplicare şi lipsă de coordonare, să producă un serios deficit de imagine şi un scandal public în preajma vizitei preşedintelui Klaus Iohannis în capitala Franţei. ICR Paris a trimis, pe lângă o listă cu invitaţi, observaţii inimaginabile cu privire la calităţile, defectele sau obiceiurile unora dintre cei care urmau să participe la întâlnirea cu delegaţia română.

Tot la Paris, un alt scandal este în plină desfăşurare în aceste zile. Mai nou, Bucureştiul se află – deşi aveam atâtea „dosare” în dispută cu partea franceză – într-un conflict diplomatic generat de insistenţa oficialilor Ministerului Afacerilor Externe de a numi o persoană controversată într-un post strategic, la Marsilia. Este vorba despre Adrian Liviu Tohăneanu, fratele secretarului de stat de la Ministerul de Interne, Bogdan Tohăneanu, prieten si fost coleg de facultate al premierului Victor Ponta. Parisul a respins acreditarea pe postul de consul a lui Adrian Tohăneanu, însă partea romana îl menţine in continuare pe post.ş1ţ Pentru o asemenea poziţie sunt necesare calificări speciale şi experienţă în diplomaţie. Numai că, la fel ca în multe alte situaţii, nepotismul din jurul lui Victor Ponta, pune la pământ orice fel de norme sau cutume, doar pentru a satisface pretenţiile şefului PSD. Tot presa a descoperit că în consulatul de la Marsilia este de fapt o celulă pesedistă, unde, pe lângă Tohăneanu, mai activează şi fratele vicepreşedintelui Senatului, Radu Bogdan Dumitrescu.

Altă dezvăluire a presei l-a privit pe fostul purtător de cuvânt al Guvernului Ponta şi consilier al premierului. Andrei Zaharescu, recrutat iniţial în Executiv, a fost răsplătit, după un mandat şters la pupitrul purtătorului de cuvânt al Guvernului, cu un post bine plătit şi foarte îndepărtat. Tocmai în Africa de Sud, cu titulatura de Consul General. Jurnaliştii au relatat de curând că acesta nu are nicio activitate notabilă, singurele mărturii pentru activitatea sa fiind cele de la o petrecere de ziua României, alături de prietena sa şi de alţi petrecăreţi fericiţi.

Tot o numire cu cântec s-a produs şi pe continentul american. Astfel, cele mai importante consulate au ajuns refugii sinecuriste pentru camarila pesedistă. Anul trecut, MAE a trimis în Canada, într-unul din cele mai importante consulate care deserveşte o numeroasă comunitate românească, un cântăreţ de folk, singura calitate fiind carnetul de partid. Victor Socaciu este de peste un an de zile Consul General al României la Montreal. Această răsplată a venit după ce Socaciu a pierdut un post de deputat la alegerile din 2012 şi după ce munca de secretar de stat pentru a rezolva problemele revoluţionarilor s-a dovedit a fi prea epuizantă. Nimeni nu ştie ce face Victor Socaciu în Canada, dacă susţine doar concerte sau se ocupă şi de reţeaua electorală a PSD?

E nevoie să amintim că aceşti oameni au statut de demnitari, privilegii, salarii de cel puţin 3000 de euro lunar, locuinţă de protocol, staff propriu şi alte facilităţi. Soţia sau, după caz, soţul beneficiază de o indemnizaţie lunară echivalentă cu jumătate din cea a consulului iar copiii au acces gratuit la şcoli în statele respective.

Doborârea credibilităţii MAE a fost începută de pe vremea ministrului Titus Corlăţean. Acesta a făcut tot posibilul, în campania pentru alegerile prezidenţiale de anul trecut, pentru a ignora complet solicitările Diasporei în privinţa secţiilor de votare şi pentru a bloca procesul electoral. De altfel, o anchetă a DNA investighează, în aceste zile, persoanele care se fac vinovate de acel scandal internaţional. Parcă în bătaie de joc, după primul tur al alegerilor, a fost adus Teodor Meleşcanu, un dezastru pentru ideea de eficienţă în diplomaţia publică. Totul însă a fost un fiasco, Meleşcanu fiind eliberat „la cerere” de către cel mai mic în grad, Victor Ponta.

Dar scandalul votului din Diaspora, după umilirea sutelor de mii de români, a continuat. Schimbarea repetată a conducerii Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a demonstrat că acolo este un fel de concurs pentru mulţumirea clientelei PSD din Diaspora, cu programe susţinute din bani publici, programe fără nicio vizibilitate sau eficienţă. Eu însumi am solicitat demisia unui alt dezastru –Stejărel Olaru – care făcuse toată vara trecută evenimente pentru Victor Ponta în statele cu comunităţi mari de români. Pentru a scăpa de blamul public, Victor Ponta l-a demis pe Olaru, dar problema a rămas.

Ultima ispravă s-a produs ieri, la vizita ministrului german de Externe, o personalitate pe plan european şi mondial. Ministrul Bogdan Aurescu a făcut o gafă mare cât platoul continental al Mării Negre. „Ajutat” de colegii de la Agerpres (conduşi de pesedistul care se ocupa de presă la sediul cu trandafiri din Kisellef), ministrul i-a dat omologului său german nici mai mult nici mai puţin decât harta Franţei în culorile drapelului german. Cred că Ministrul de Externe al Germaniei, Frank Walter Steinmeier, nu a mai întâlnit în toată cariera sa o asemenea gafă.

Solicit urgent Ministerului Afacerilor Externe să se distanţeze de măsurile cu caracter politic luate în ultimul timp de Guvern şi politrucii din MAE.

Solicit, de asemenea, comisiilor parlamentare pentru politică externă să ia în discuţie această chestiune urgentă care riscă să izoleze România în plan extern şi să compromită relaţiile cu partenerii europeni şi internaţionali! Măsurile trebuie să vizeze instituirea unui acord politic pentru ca sinecurile să fie oprite, iar incompetenţii retraşi urgent de la posturi"! - Costel Alexe

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri