Acuzaţii grave la adresa incineratorului de deşeuri de la Vlădiceni
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

Acuzaţii grave la adresa incineratorului de deşeuri de la Vlădiceni

GALERIE
foto DAN LUCA - incinerator demeco - 0006
 • foto DAN LUCA - incinerator demeco - 0006
- +

Preşedintele Clusterului Breasla Constructorilor Ieşeni susţine că odată cu debutul activităţii incineratorului din zona Trei Fântâni angajaţii firmelor sale şi locuitorii din zonă au început să aibă probleme de sănătate. Ei acuză dureri de cap, usturimi la nivelul căilor respiratorii, dureri în piept, senzaţie de sufocare şi blocaj mental. Şeful de la Protecţia Mediului neagă că în zonă gradul de poluare ar depăşi parametrii acceptaţi şi susţine că de fapt acolo este vorba despre o luptă care are cu totul alte conotaţii. Activele incineratorului au fost preluate de firma Demeco Bacău de la o societate, cu probeleme financiare, deţinută de viceprimarul Gabriel Surdu. „S-a respectat întru totul litera legii atunci când am solicitat eliberarea autorizaţiei”, arată şi Gabriel Blănaru, administratorul Demeco.


Preşedintele Clusterului Breasla Constructorilor Ieşeni lansează noi acuzaţii la adresa mai multor instituţii din Iaşi, despre care spune că au aprobat şi ar supraveghea o ilegalitate care va îmbolnăvi grav în viitor locuitorii din zona Trei Fântâni. Mioara Gociu, administrator al firmelor Nilgrom SRL şi Etrirom Est SRL şi preşedinte al clusterului amintit, spune că incineratorul de deşeuri medicale situat pe strada Trei Fântâni din comuna Tomeşti, inaugurat în luna ianuarie 2016 şi la mică distanţă de sediul firmelor sale, îi provoacă deja probleme de sănătate ei  şi angajaţilor săi. În luna noiembrie a anului trecut, mai mulţi locuitori din Vlădiceni s-au declarat împotriva deschiderii acestui incinerator, despre care spuneau că nu respectă normele în vigoare. Incineratorul este deţinut de societatea Demeco Bacău. Anterior, cocheta cu o idee similară de afaceri actualul viceprimar Gabriel Surdu, business în care urmau a fi investiţi circa 12 milioane de euro. Ulterior, Avand SRL, firma controlată de Surdu a întâmpinat probleme financiare, iar utilajele au fost cumpărate de actualii proprietari în urma unei licitaţii. Administratorul firmei din Bacău, Gabriel Blănaru, spune că s-a respectat întru totul litera legii atunci când a solicitat şi a obţinut autorizaţia de la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM). Acesta se apără şi spune că, în urma verificărilor întreprinse de autorităţile de resort, nu s-au descoperit probleme.

 
Vântul bate spre Vlădiceni
 
„Firmele pe care le reprezint şi Asociaţia Breasla Constructorilor Ieşeni îşi au sediul şi punctul de lucru la maxim 200 de metri de acest incinerator. Din ianuarie 2016, această firmă a început să ardă deşeuri periculoase, sănătatea mea şi a angajaţilor mei începând să fie afectată. Mai exact, am început să avem dureri de cap, usturimi la nivelul căilor respiratorii, dureri în piept, senzaţie de sufocare şi blocaj mental. Repet faptul că ne aflăm la maxim 200 de metri de incinerator, iar vântul bate în general din direcţia respectivă către satul Vlădiceni”, spune Gociu. Aceasta spune că, deşi locuitorii din zonă au protestat şi au trimis numeroase adrese către Agenţia pentru Protecţia Mediului, firmei i-a fost eliberată autorizaţia. „Sesizând pericolul pe termen scurt şi pe termen scurt asupra sănătăţii angajaţilor mei şi a locuitorilor din zonă am înaintat o serie de adrese către autorităţile statului, totul fără niciun rezultat. Suntem în data de 9 aprilie 2016, incineratorul lucrează, starea sănătăţii mele şi a angajaţilor mei se înrăutăţeşte şi nimeni nu ia nicio măsură”, a adăugat aceasta.
 
„Nu se monitorizează toate noxele”
 
Femeia afirmă că eliberarea autorizaţiei de mediu a firmei Demeco Bacău a avut ca suport autorizaţia de mediu a firmei SC Avand SRL, ce datează din decembrie 2007, fiind ignorate astfel firmele care au obţinut autorizaţie de construcţie după anul respectiv. Ba mai mult, şefa clusterului spune că atât APM, cât şi Garda de Mediu nu deţin aparate mobile de monitorizare a calităţii aerului care să depisteze nivelul de dioxină, substanţă eliberată la arderea materialelor plastice. „Un poluant atât de periculos a fost tratat atât de superficial de la analiză până la monitorizare încât încep să trag concluzia că au pregătit şi aprobat un genocid la adresa populaţiei oraşului Iaşi şi împrejurimilor”, a accentuat Gociu. Verificând parametrii monitorizaţi de staţia de la Tomeşti IS-5 pe site-ul Reţelei Naţionale de Monitorizare a Aerului, femeia a constatat că sunt verificate în mod continuu doar 10 noxe, deşi, susţine aceasta, Demeco ar emite 20 de noxe. „De aici trag concluzia că oraşul Iaşi este mult mai poluat decât se spune pentru că nu se monitorizează toate noxele”, a menţionat Gociu. Aceasta este nemulţumită şi de faptul că a fost nevoie de formularea a mai multor sesizări către APM, Garda de Mediu şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) pentru ca societatea cu pricina să ridice coşul de dispersie la înălţimea de 18 metri.
 
„De fapt, e o luptă la baionetă acolo!”
 
În luna februarie a acestui an, Gociu a sesizat APM în legătură cu un mirosul înţepător şi emenaţiile rezultate în urma arderii deşeurilor, întrucât, spune femeia, i-ar fi afectat angajaţii. „Au generat un aer care ustură ochii şi căile respiratorii”, a scris aceasta în reclamaţie. APM a redirecţionat petiţia femeii către DSP şi Garda de Mediu, arătând că nu are atribuţii privind aspectele sesizate de aceasta. Deplasaţi la faţa locului pe 16 februarie 2016, comisarii Gărzii de Mediu au identificat o cu totul altă persoană, care nu avea legături cu incineratorul, şi care ardea resturi de anvelope uzate în vecinătatea sediului firmei deţinute de Gociu. Ulterior, la finele lunii martie 2016, comisarii au indicat într-un raport că activitatea societăţii băcăuane se desfăşoară în condiţiile legii. Instituţia a dispus doar măsuri cu caracter permanent privind transmiterea de către societate a informaţiilor privind funcţionarea instalaţiilor şi a parametrilor de monitorizare pe toată perioada efectuării probelor tehnologice. Contactat telefonic, şeful APM Iaşi, Bogdan Davideanu, lasă să se înţeagă că, de fapt, conflictul ar avea puternice dedesubturi. „Nu există depăşiri la parametrii monitorizaţi. Reprezentanţii incineratorului ne transmit zilnic datele. Pentru dioxină are societatea un aparat şi monitorizează ei. De fapt, e o luptă la baionetă acolo! Când era fostul proprietar nu îi deranja că va fi inaugurat un incinerator? A fost pusă şi Garda de Mediu pe drumuri şi s-a descoperit că problema era alta. O persoană care ardea cauciucuri”, spune Davideanu. Deşi jurnaliştii au trimis o solicitare şi către comisarul-şef Gheorghe Bacuşcă, Garda de Mediu Iaşi nu a răspuns solicitării până la închiderea ediţiei.
 
Cum se apară patronul firmei
 

Administratorul Demeco Bacău spune că, pentru eliberarea autorizaţiei, s-au organizat trei dezbateri publice, iar autorizaţia de mediu a obţinut-o la distanţă de aproape trei ani de la data cumpărării terenului şi a instalaţiilor. „Suntem una dintre puţinele instalaţii din România care are monitorizare continuă pe emisiile în aer. S-a respectat întru totul litera legii atunci când am solicitat eliberarea autorizaţiei. Planul Urbanistic al Zonei este unul industrial, făcut de Primăria Iaşi. Ulterior, după un litigiu, a ajuns la Tomeşti. Nu doresc să fac comentarii pe marginea sănătăţii angajaţilor doamnei Gociu. Vă pot spune că au fost şapte controale de la autorităţile competente şi de fiecare dată au venit alţi comisari. Nu s-au găsit nereguli, dovadă fiind procesele verbale de control. Eu am deschis abia în luna ianuarie a acestui an şi am monitorizare continuă. În fiecare zi este transmis către APM raportul din analizorul de gaze. Eu nu am acces în acel sistem, iar orice intervenţie rămâne înregistrată în memoria calculatorului. Tot sistemul în sine este automatizat”, se apără Gabriel Blănaru. Acesta mai spune că a apelat şi la un laborator privat autorizat pentru a face analize, iar rezultatele, spune administratorul Demeco Bacău, au ieşit cu mult sub limitele legale. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.