
Perchezitiile de saptamina trecuta de la Institutul de Boli Cardiovasculare s-au concretizat ieri si cu mai multe invinuiri aduse sefilor institutiei. Opt persoane au fost chemate ieri la sediul DNA pentru a li se prezenta infractiunile pe care sint suspectati ca le-ar fi comis. Sase dintre invinuiti activeaza la unitatea sanitara ieseana, iar alti doi sint reprezentanti ai unor firme care au avut legatura cu institutul. De precizat ca toate persoanele din conducerea institutiei sint invinuite si de luare de mita.
Primul care s-a prezentat ieri la sediul DNA a fost managerul Grigore Tinica. Acesta venit insotit de avocatul Ionel Nechita in jurul orei 9, precizind ca a fost nevoit sa-si amine citeva operatii. Dupa aproximativ jumatate de ora, Tinica a iesit din sediu DNA. Invinuirile care i se aduc sint de fals intelectual, instigare la fals intelectual, luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice.
Acuzatiile
„Sint aspecte care au fost cumva asimiliate din documentele financiar contabile ale spitalului pentru a anumita perioada de timp. Vom vedea ulterior care sint chestiunile pe care le vom aduce pentru dovedirea netemeiniciei acestor acuzatii", a spus Ionel Nechita, avocatul managerului. Medicul Tinica a fost destul de rezervat in declaratii. El nu a comentat acuzatiile, precizind insa ca activitatea spitalului pe care il conduce va intra in normal. „Angajatii sint inca speriati. Am primit promisiuni ca vom avea acces la logistica astfel incit activitatea sa reintre in normal", a spus Grigore Tinica. Acuzatiile de luare de mita se aduc tuturor persoanelor din conducerea institutului iesean. Alaturi de Tinica, de aceasta infractiune mai sint invinuiti si Victoria Nedelciuc, directorul financiar-contabil, precum si Eduard Dabija, directorul medical. „Clientul meu a semnat procesul verbal de aducere la cunostinta a invinuirilor. Nu s-a pus nici un fel de interdictie. Este vorba de o constructie juridica sensibila ce necesita o examinare atenta", a spus Sandra Gradinaru, avocatul doctorului Dabija. Suspiciunile procurorilor anticoruptie vizeaza un numar de aproximativ 3.000 de contracte de sponsorizari si donatii care au fost derulate cu IBCV. Contractele ar fi fost facute din 2007 pina in prezent, iar valoarea totala a acestora se ridica la aproximativ 850.000 de lei.
Achizitii din fonduri UE, sub lupa DNA
Un alt aspect verificat de procurori face referire la contractul de finantare incheiat anul acesta de IBCV cu CJAS Iasi. Se pare ca institutul condus de Tinica ar fi primit o suma cu 10% mai mare decit ar fi avut dreptul. Invinuirile de fals intelectual si instigare la fals intelectual aduse lui Tinica fac referire la doua achizitii publice facute anul trecut din fonduri europene. Acestea au o valoare totala de cinci milioane de euro. Unul dintre proiecte, denumit „E-cord", a fost cistigat cu aproape un milion de euro de o firma din Timisoara, in timp ce al doilea – ce a presupus extinderea si modernizarea unui laborator – a fost adjudecat de sase firme din Bucuresti. Ceilalti invinuiti in acest caz sint: Victor Farcasel, responsabil logistic in cadrul proiectului CCTIFA derulat de IBCV; Nicolae Gabriel Alexoae, fondator si administrator al SC ALMAR MED SRL si manager general la SC DABM MED SRL si SC BRANDCOM SRL; Catalina Oana Ciofu, economist IBC, precum si administratorii firmei SC ALMAR MED SRL Iasi.
Publicitate și alte recomandări video