Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Conducerea Şcolii „Titu Maiorescu” răspunde liderilor romi ieşeni

Acuzaţiile de segregare a elevilor romi, „o exagerare ieşită din comun”

GALERIE
Elena Motas1
  • Elena Motas1
- +

Directoarea şcolii spune că liderii romi exploatează cu rea-voinţă o situaţie fără legătură cu discriminarea: fixarea pauzelor în mod diferit din cauză că grupurile sanitare sunt insuficiente. ISJ acuzase anterior că toate aceste acuzaţii ale liderei filialei Partidei Romilor sunt nereale şi au legătură cu faptul că soţului acesteia nu i s-a mai putut prelungi delegarea ca inspector şcolar pe problema romă. ISJ, la închiderea ediţiei: „Toate acuzaţiile aduse Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi privind segregarea în mediul şcolar ieşean au fost verificate de MEN. Aceste acuzaţii sunt false”.

Conducerea Şcolii „Titu Maiorescu” răspunde acuzaţiilor de segregare a elevilor romi aduse în urmă cu o zi de Asociaţia Partida Romilor „Pro Europa“ - Centrul Regional Iaşi. Aceasta din urmă acuzase că, la această şcoală, clasele cu elevi preponderent romi au pauze la ore diferite faţă de restul claselor, pentru a nu socializa.

„Da, aceşti copii au pauze la ore diferite, dar pentru binele lor. Iar acuzaţiile de segregare sunt nefondate, pentru că aceşti elevi au pauze în acelaşi timp cu elevii din clasele pregătitoare de la Şcoala Ion Neculce (aflată în aceeaşi curte, n.r.). Pauza este la ore diferite pentru a putea ajunge cu toţii la grupurile sanitare, să nu se creeze îmbulzeală, grupurile sanitare fiind insuficiente. Nu este vorba de nicio formă de segregare, este o exagerare ieşită din comun, pentru că noi ne împăcăm foarte bine cu elevii de la Ion Neculce, indiferent de etnie, colaborăm foarte bine împreună, avem activităţi foarte frumoase şi nu există nicio reclamaţie în acest sens de nicio parte. Acuzaţiile sunt complet nefondate, nimic nu este adevărat. De altfel, se va pronunţa şi Comisia pentru prevenirea şi combaterea discriminării, decizia fiind în curs de pronunţare. Noi considerăm aceste acuzaţii complet nefondate, şi avem şi dovezi în acest sens”, a afirmat prof. Oana Ichim, directorul Şcolii Gimnaziale „Titu Maiorescu”.

Organizaţiile de romi din judeţ au acuzat public, alaltăieri, că segregarea de la nivelul unor şcoli din Iaşi ar fi un fenomen tot mai întâlnit. Luni, în cadrul unei dezbateri organizate de Asociaţia Partida Romilor „Pro Europa“ - Centrul Regional Iaşi, reprezentanţii romilor au prezentat un posibil caz de segregare de la Şcoala „Ion Neculce”. Astfel, conform reprentanţilor comunităţii de romi, elevii de la Şcoala Gimnazială „Titu Maiorescu”, care desfăşoară activităţi pe un etaj al şcolii „Ion Neculce”, ar avea pauze la ore diferite pentru a nu se întâlni cu elevii de la „Ion Neculce”, majoritari de etnie romă.

În ultima perioadă, Asociaţia „Partida Romilor” Iaşi, prin preşedintele Elena Motaş, a adus public o serie de acuzaţii autorităţilor şcolare ieşene legate de presupuse cazuri de discriminare sau segregare în şcoli. Oficialii Inspectoratului Şcolar au respins însă constant acuzaţiile, ca fiind nefondate, şi pun acuzaţiile Asociaţiei „Partida Romilor” pe seama faptului că Viorel Motaş, soţul Elenei Motaş, a fost nevoit recent să înceteze mandatul de inspector şcolar pe problema romă ca urmare a neîndeplinirii unor cerinţe minime privind calificările şcolare.

„Din momentul în care domnul Motaş nu a mai ocupat funcţia de inspector şcolar pentru minorităţi, soţia acestuia, Elena Motaş, a lansat un şir de acuze la adresa ISJ Iaşi şi la adresa inspectorului şcolar general legate de ipotetice fenomene de segregare. ISJ a verificat cu celeritate aspectele semnalate şi a răspuns public, detaliat, tuturor acuzelor, care s-au dovedit a fi distorsionate, fabricate, departe de realitatea din teren, bazate pe mărturia unor prieteni sau a unor rude ale doamnei Motaş", se arată într-un comunicat oficial al ISJ de dată recentă.

ISJ: Toate acuzaţiile au fost verificate de MEN. Sunt false

Aseară, la închiderea ediţiei, ISJ Iaşi a emis un amplu comunicat de presă, în care demontează punct cu punct acuzaţiile aduse de liderii romi, punct cu punct. Redăm în rândurile ce urmează acest comunicat, integral:

«Niciuna dintre situaţiile sesizate de către reprezentanţii Partidei Romilor Pro Europa – filiala Iaşi, în speţă de doamna Elena Motaş, nu se confirmă, acest lucru fiind constatat de către reprezentanţii M.E.N. care au efectuat verificări la faţa locului, având întâlniri comune cu echipa de conducere a I.S.J. Iaşi, cu directorii unităţilor de învăţământ implicate, cu reprezentanţi ai părinţilor, cu elevi din toate şcolile acuzate public de existenţa fenomenului de segregare şcolară. Reprezentanţii M.E.N. au efectuat o vizită de informare şi consiliere în judeţul Iaşi, echipa deplasându-se la I.S.J. Iaşi, la Şcolile Gimnaziale „Ion Neculce” şi „Titu Maiorescu”, precum şi la Şcoala Profesională Dagâţa şi la Şcoala Primară Zece Prăjini. Din raportul transmis de M.E.N. către I.S.J. Iaşi reiese clar faptul că I.S.J. Iaşi nu a încălcat legislaţia în vigoare în niciuna din situaţiile prezentate public de către Partida Romilor Pro Europa, prin reprezentanta acesteia, doamna Elena Motaş.

1. Referitor la acuzaţia formulată de Partida Romilor Pro Europa, filiala Iaşi, conform căreia au fost încălcate drepturile copiilor romi de la Şcolile Gimnaziale Voineşti şi Moţca, raportul M.E.N. arată că s-au constatat următoarele: solicitarea de ore de limba rromani în timpul anului şcolar nu poate fi soluţionată acum, întrucât legislaţia nu permite alocarea de norme pentru anul în curs nici la limba rromani, nici la o altă disciplină şcolară. Atât cererile depuse de către consilierul pentru problemele rromilor din cadrul Primăriei Voineşti, cât şi cele depuse de către mediatorul şcolar de la Şcoala Gimnazială Moţca, în vederea asigurării studiului Limbii şi literaturii rromani, au fost supuse aprobării conducerii unităţilor de învăţământ în cauză, respectiv inspectoratului şcolar judeţean mult prea târziu, după începerea anului şcolar. Legislaţia în vigoare nu permite înfiinţarea posturilor după începerea anului şcolar, dar acest fapt nu înseamnă că există un refuz din partea I.S.J. Iaşi şi că cererile nu vor fi luate în considerare pentru anul şcolar viitor.

2. Referitor la desfiinţarea catedrelor de Limba şi literatura rromani, raportul M.E.N. precizează că nu există o diminuare a acestor norme, în prezent la nivelul judeţului laşi existând acelaşi număr de posturi ca în anul şcolar trecut.

3. În ceea ce priveşte presupusele situaţii de segregare şcolară semnalate de reprezentanta Partidei Romilor ProEuropa, filiala Iaşi, doamna Elena Motaş, au fost efectuate deplasări de către reprezentantii M.E.N. la Şcoala Profesională Dagâţa, unde s-a vizitat unitatea de învăţământ, clasele unde învăţă elevii proveniţi de la structura Zece Prăjini, constatându-se că toţi elevii sunt trataţi egal şi beneficiază, de asemenea, de experienţa aceloraşi cadre didactice în procesul instructiv-educativ.

S-a verificat Procedura operaţională privind selecţia elevilor pentru constituirea claselor a V-a, constatându-se că s-a respectat principiul continuităţii şi al egalităţii de şanse. De asemenea, s-a ţinut seama şi de domiciliul elevilor, pentru ca aceştia să poată beneficia de microbuzul şcolar.

Au fost convocaţi la şcoala mai sus menţionată, părinţii elevilor rromi, în vederea consultării acestora cu privire la acuzele apărute atât în mediul online, cât şi prin intermediul unor petiţii transmise la minister de către un reprezentat al etniei rrome, preşedintele Partidei Rromilor Pro-Europa, filiala Iaşi, d-na Elena Motaş. La şedinţă au fost prezenţi 8 din totalul de 9 părinţi ai copiilor de etnie rroma. Menţionăm că nu există în niciuna din cele doua clase a V-a copii segregaţi pe criteriul etnic, în clasa cu presupusa situaţie de discriminare existând un grup de 9 copii romi şi 10 copii români. Solicitarea doamnei Motaş de a-i distribui pe cei 9 copii romi şi în cealaltă clasă nu a fost acceptată de către părinţii copiilor minoritari.

În urma discuţiilor cu părinţii elevilor, a reieşit că aceştia nu doresc şi nu au solicitat acest lucru, întrucât nu au simţit vreo formă de manifestare discriminatorie din partea niciunui cadru didactic faţă de copii, că sunt extrem de mulţumiţi de calitatea actului didactic la clasă, pentru că şi ei au fost elevi ai aceleiaşi unităţi de învăţământ. De asemenea, au declarat că sunt total nemulţumiţi de faptul că nu au fost consultaţi în momentul în care au fost făcute acuzaţiile de segregare, pe care le neagă vehement. În plus, reprezentantul Comitetului de părinţi la nivelul unităţii de învăţământ este de etnie rromă. Totodată, părinţii avertizează că în cazul în care se va proceda la redistribuirea elevilor, nu-i vor mai trimite pe copii la şcoala.

Analizând situaţia prezentată de către părinţi, reprezentanţii M.E.N. au constatat că nu se impune redistribuirea elevilor în cele două clase a V-a, deoarece, pe de o parte, orice decizie trebuie să respecte principiul fundamentării deciziilor pe dialog şi consultare, ceea ce s-a făcut la nivelul acestei unităţi de învăţământ, iar pe de altă parte, învăţământul preuniversitar este centrat pe elev. În raportul M.E.N. se recomandă ca interesul copilului să prevaleze în faţa altor interese atunci când se iau măsuri cu privire la copil, un individ care are nevoi şi drepturi distincte.

4. Referitor la presupusul caz de segregare a copiilor rromi de la Şcoala Gimnazială „Ion Neculce”, din clasa pregătitoare, reprezentanţii M.E.N. precizează că nu există niciun context de segregare a copiilor romi, procedurile de repartizare a elevilor în Clasa pregătitoare, încadrarea tuturor cadrelor didactice, fiind corect elaborate şi aplicate întocmai. Trebuie menţionat că 5 clase pregătitoare de la Şcoala Gimnazială „Titu Maiorescu” îşi desfăşoară activitatea în incinta Şcolii Gimnaziale „Ion Neculce”, pe acelaşi palier unde funcţionează o clasă pregătitoare a Şcolii Gimnaziale „Ion Neculce”, toate cele 6 clase beneficiind de pauze simultan. Mai mult decât atât, elevii celor două şcoli derulează activităţi extracurriculare comune, incluse în proiectul educativ „Ne jucăm împreună”, proiect iniţiat de cadrele didactice din cele două unităţi de învăţământ. Considerăm că această formă de colaborare dintre cele două şcoli este un exemplu de bună practică, de incluziune şcolară şi sub nicio formă nu poate fi vorba de segregare.

De asemenea, din verificările la faţa locului s-a putut concluziona că toate clasele au fost corect constituite, respectându-se legislaţia în vigoare.

I.S.J. Iaşi a respectat întocmai legislaţia în vigoare şi manifestă în continuare toată deschiderea pentru soluţionarea eventualelor probleme ale minorităţilor, fără a prejudicia imaginea elevilor, a etniei sau a reprezentanţilor acestora, având drept prioritate interesul superior al copiilor. I.S.J. Iaşi tratează cu maximă responsabilitate şi prioritate asigurarea şanselor egale la educaţie pentru toţi elevii».

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri