Acuze la Spitalul „Sf. Spiridon“: Medicii rezidenţi nu au echipamente de protecţie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Acuze la Spitalul „Sf. Spiridon“: Medicii rezidenţi nu au echipamente de protecţie

GALERIE
Brindusa Lungu
  • Brindusa Lungu
- +

Un medic rezident de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ Iaşi reclamă o serie de probleme în distribuţia echipamentelor de protecţie în unitatea medicală cea mai mare din zona Moldovei. Medicul acuză faptul că măştile sau combinezoanele ajung doar la anumite cadre medicale. Brînduşa Lungu este medic rezident anul III la secţia gastroenterologie a Spitalului „Sfântul Spiridon“. 

Tânărul medic a afirmat că rezidenţii sunt puşi în pericol pentru că nu li se distribuie echipament de protecţie atunci când intră în unitatea sanitară, ci chiar mai mult, aceştia sunt jigniţi de cei care în mod normal ar trebui să îl distribuie. „Deşi lucrăm prin rotaţie şi încercăm să ne expunem cât mai puţin şi să expunem pacienţii cât mai puţin, ne lovim de astfel de atitudini zilnic. În ciuda gravităţii situaţiei actuale, atitudinea aceasta înfloreşte. Ne lovim practic de refuzul asistentelor şefe de a ne da echipamente. În cazul meu, asistenta şefă, Adriana Leca, a refuzat să îmi ofere echipament, deşi cutiile cu echipamente erau la uşa magaziei. Mi-a spus: «Nu am să stric un echipament de 100 de lei pentru un rezident». Am făcut presiuni şi a acceptat să distribuie doar colegilor rezidenţi de gardă. Deşi a intervenit şi medicul coordonator, asistenta a refuzat să distribuie echipament celor care eram în afară echipei de gardă. În alte zile, nici măcar rezidenţii de gardă nu au primit. Această situaţie nu este numai la Iaşi, ci şi în celelalte centre universitare“, a declarat Brînduşa Lungu, medic rezident. Cele care ţin însă cheia şi lăcata materialelor sanitare nu au aceeaşi atitudine faţă de toţi. „Medicul coordonator al meu a căutat să ne protejeze tot timpul. Din păcate e un dezechilibru major, pentru că, în timp ce nouă ni se întoarce spatele, doamna profesor Toader, deşi lucrează cu pacienţi care nu au COVID 19, este îmbrăcată zilnic, într-un echipament adecvat, aşa cum se vede la cei de la ATI. Doamna doctor are combinezon cu vizieră care sunt identice cu cele din UPU, un combinezon pe care după părerea mea îl schimbă zilnic. De ce spun asta, pentru că se poate observa că, la celelalte cadre medicale, a doua zi, combinezoanele sunt intrate la apă în urma sterilizării. La dumneaei în schimb nu“, a adăugat Brînduşa Lungu. În aceste condiţii, rezidenţii de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ se descurcă cum pot. Mai exact, părinţii sunt cei care le cumpără echipamente de protecţie copiilor din mediul online. 

În replică la aceste acuze, reprezentanţii spitalului au precizat că, pe perioada ordonanţelor militare, accesul rezidenţilor la pacienţi este redus şi pentru utilizarea judicioasă a echipamentelor de protecţie. „Intrarea la pacienţi se face în echipe mai reduse pentru a limita aglomerarea şi a se respecta indicaţiile ministerului pentru utilizarea judicioasă a echipamentelor. Şeful clinicii respective mi-a comunicat că medicul primar care avea în îndrumare 16 rezidenţi avea în grijă doi pacienţi. Conform deciziilor interne adaptate la situaţia de pandemiei, vizita la pacienţi se efectuează cu minimum necesar de personal pentru respectarea normelor de distanţare urmând că pregătirea rezidenţilor să se realizeze temporar prin alte forme de educaţie în rezidenţiat. Şeful clinicii este cel care se va preocupa de modul de comunicare al asistentei şefe cu personalul clinicii“, a declarat Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD/UPU şi purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Alexandru LĂZESCU

Grilă de lectură pentru conflictul din Orientul Mijlociu

Încercând să revină la formulele tradiţionale de abordare în chestiunea conflictului israeliano-palestinian, formule care au eşuat de fiecare dată în trecut, şi la negocierile cu Iranul, administraţia Biden nu a făcut decât să destabilizeze şi mai mult situaţia din regiune facilitând probabil ascensiunea grupării teroriste Hamas.

Filmuletul zilei

opinii

Eu, El, Supremul

Nichita DANILOV

Eu, El, Supremul

În ciuda dansului diplomatic mai mult sau mai puţin impus din afară, fiecare parte stă la cotitură şi aşteaptă ca partea adversă să facă un pas greşit şi să clacheze.

Plugarul şi moartea

Dana ȚABREA

Plugarul şi moartea

Nu e foarte evident ce se petrece în Plugarul şi moartea deoarece, dincolo de revolta protagonistului faţă de fenomenul morţii - o revoltă deopotrivă disperată şi sfidătoare - sau de justificările aduse de personajul Moartea, nu avem o poveste aşa cum poate ne-am fi aşteptat. Cu toate acestea, datorită proiecţiilor şi a filmărilor, unele realizate de sus, a modului în care se jonglează cu decorul din scenă şi cu cel proiectat, deşi oarecum static, luând forma unei meditaţii de scenă, spectacolul are un ritm al său, chiar dacă unul mai mult interior, la care contribuie culorile, formele, hiperbolele artistice (imagini supradimensionate) şi sunetele.

Cale bătută de la ţară la oraş

Michael ASTNER

Cale bătută de la ţară la oraş

Gata. Bagajele-s făcute.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

Rabla

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.