anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 28.05.2022

Acuze la Spitalul „Sf. Spiridon“: Medicii rezidenţi nu au echipamente de protecţie

GALERIE
Brindusa Lungu
 • Brindusa Lungu
- +

Un medic rezident de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ Iaşi reclamă o serie de probleme în distribuţia echipamentelor de protecţie în unitatea medicală cea mai mare din zona Moldovei. Medicul acuză faptul că măştile sau combinezoanele ajung doar la anumite cadre medicale. Brînduşa Lungu este medic rezident anul III la secţia gastroenterologie a Spitalului „Sfântul Spiridon“. 

Tânărul medic a afirmat că rezidenţii sunt puşi în pericol pentru că nu li se distribuie echipament de protecţie atunci când intră în unitatea sanitară, ci chiar mai mult, aceştia sunt jigniţi de cei care în mod normal ar trebui să îl distribuie. „Deşi lucrăm prin rotaţie şi încercăm să ne expunem cât mai puţin şi să expunem pacienţii cât mai puţin, ne lovim de astfel de atitudini zilnic. În ciuda gravităţii situaţiei actuale, atitudinea aceasta înfloreşte. Ne lovim practic de refuzul asistentelor şefe de a ne da echipamente. În cazul meu, asistenta şefă, Adriana Leca, a refuzat să îmi ofere echipament, deşi cutiile cu echipamente erau la uşa magaziei. Mi-a spus: «Nu am să stric un echipament de 100 de lei pentru un rezident». Am făcut presiuni şi a acceptat să distribuie doar colegilor rezidenţi de gardă. Deşi a intervenit şi medicul coordonator, asistenta a refuzat să distribuie echipament celor care eram în afară echipei de gardă. În alte zile, nici măcar rezidenţii de gardă nu au primit. Această situaţie nu este numai la Iaşi, ci şi în celelalte centre universitare“, a declarat Brînduşa Lungu, medic rezident. Cele care ţin însă cheia şi lăcata materialelor sanitare nu au aceeaşi atitudine faţă de toţi. „Medicul coordonator al meu a căutat să ne protejeze tot timpul. Din păcate e un dezechilibru major, pentru că, în timp ce nouă ni se întoarce spatele, doamna profesor Toader, deşi lucrează cu pacienţi care nu au COVID 19, este îmbrăcată zilnic, într-un echipament adecvat, aşa cum se vede la cei de la ATI. Doamna doctor are combinezon cu vizieră care sunt identice cu cele din UPU, un combinezon pe care după părerea mea îl schimbă zilnic. De ce spun asta, pentru că se poate observa că, la celelalte cadre medicale, a doua zi, combinezoanele sunt intrate la apă în urma sterilizării. La dumneaei în schimb nu“, a adăugat Brînduşa Lungu. În aceste condiţii, rezidenţii de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ se descurcă cum pot. Mai exact, părinţii sunt cei care le cumpără echipamente de protecţie copiilor din mediul online. 

În replică la aceste acuze, reprezentanţii spitalului au precizat că, pe perioada ordonanţelor militare, accesul rezidenţilor la pacienţi este redus şi pentru utilizarea judicioasă a echipamentelor de protecţie. „Intrarea la pacienţi se face în echipe mai reduse pentru a limita aglomerarea şi a se respecta indicaţiile ministerului pentru utilizarea judicioasă a echipamentelor. Şeful clinicii respective mi-a comunicat că medicul primar care avea în îndrumare 16 rezidenţi avea în grijă doi pacienţi. Conform deciziilor interne adaptate la situaţia de pandemiei, vizita la pacienţi se efectuează cu minimum necesar de personal pentru respectarea normelor de distanţare urmând că pregătirea rezidenţilor să se realizeze temporar prin alte forme de educaţie în rezidenţiat. Şeful clinicii este cel care se va preocupa de modul de comunicare al asistentei şefe cu personalul clinicii“, a declarat Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD/UPU şi purtător de cuvânt al Spitalului „Sfântul Spiridon“. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.