Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Acvila ţipătoare mică Arlie a cuibărit cu succes şi în 2017

GALERIE
arlie
  • arlie
- +

Acvila ţipătoare mică Arlie a cuibărit cu succes şi în 2017, în ciuda unor tăieri de rărire care i-au expus cuibul, pasărea având un nou pui, aflat la stadiul normal de dezvoltare pentru vârsta lui, au observat biologii de la Societatea Ornitologică Română (SOR).

Pasărea echipată cu emiţător satelitar a fost monitorizată în ultimele trei săptămâni la cuib, informează Societatea Ornitologică Română.

Este cel de-al cincilea an consecutiv în care creşterea puiului este monitorizată la această pereche din Piemontul Făgăraş. Arlie a folosit acelaşi cuib ca în 2016 şi se află acum la cel de-al treilea cuib folosit în patru ani. În 2016, a încercat să cuibărească, dar a fost nevoită să îşi schimbe cuibul, cel mai probabil din cauza transportului de lemne tăiate şi a depozitării lor în apropiere de cuib. Însă, nici zona în care se află cuibul folosit în ultimii doi ani nu a fost ferită de intervenţii.

Spre deosebire de anul trecut, în zona unde se află acum au fost realizate tăieri de rărire, iar cuibul este foarte expus. Acvila nu a abandonat cuibul, dar faptul că este foarte expus reprezintă o potenţială ameninţare.

„Acvilele cuibăresc în general în porţiuni de pădure ferite, ascunse, în locuri unde cuibul beneficiază de un grad de protecţie”, a declarat biologul Sebastian Bugariu de la Societatea Ornitologică Română. Tăierile de păduri sunt pricipala ameninţare la care este supusă acvila ţipătoare mică (Aquila pomarina). Specia are nevoie de copaci înalţi, în păduri, pentru a cuibări. De regulă există mai multe cuiburi în teritoriul unei perechi, pe care le pot folosi în ani diferiţi, în funcţie de condiţiile din habitat. În principiu, dacă tăierile de arbori sunt făcute alternativ pe zone diferite, lăsând în permanenţă zone intacte şi nederanjate în teritoriu, atunci perechea poate cuibări în teritoriul respectiv. Dacă se taie în sezonul de cuibărire, acvilele pot chiar părăsi cuibul, indiferent dacă au depus ouăle sau dacă au pui mici. Acvilele ţipătoare mici depun două ouă, dar unul din pui îl înlătură pe cel mai slab, pentru a primi el mai multă hrană de la părinţi. Fenomenul se numeşte cainism, după personajul biblic Cain.

Cuibul lui Arlie nu este singurul afectat de tăieri. Un alt cuib de acvile monitorizat de biologii de la SOR, cel de la Breaza, nu mai există. Anul trecut a fost consolidat drumul forestier de acces până în zona cuibului, iar în urma intervenţiilor din ultimul an cuibul de acvile a fost doborât odată cu arborele în care se afla. Deplasările lui Arlie sunt urmărite din 2013, când a fost echipată cu un transmiţător satelitar cu greutatea de 45 de grame de o echipă formată din specialişti de la Societatea Ornitologică Română, Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu şi Grupul Milvus, acţiune desfăşurată în cadrul proiectului LIFE ”Conservarea acvilei ţipătoare mici în România”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri