marti, 28.06.2022
Costel Alexe s-a delimitat de subiectul acţiunii câştigate în instanţă de Agent Green, organizaţie neguvernamentală non profit pentru protecţia mediului, care a contestat decizia prin care Ministerul Mediului şi-a dat acordul pentru exploatarea Pădurii Bârnova-Repedea. Fostul ministru al Mediului a declarat ieri că decizia menţionată a fost emisă în ultimele zile ale Guvernului Dăncilă, pe 25 septembrie 2019, înainte de desemnarea sa ca ministru în Guvernul Orban.
Decizia 73/25.09.2019 se referă la intervenţiile de pe raza Ocolului Silvic Dobrovăţ. O decizie similară a fost semnată de acelaşi ministru al Mediului de atunci, pe 3 octombrie, pentru Ocolul Silvic Lunca Cetăţuii. Portofoliul respectiv era deţinut de Graţiela Gavrilescu (ALDE). Prima instanţă, Tribunalul Bucureşti, a respins anul trecut cererea Agent Green, dar Curtea de Apel Bucureşti a decis zilele trecute suspendarea deciziei menţionate. Organizaţia a chemat în instanţă cele două ocoale silvice, Direcţia Silvică Iaşi şi Agenţia ieşeană de Protecţie a Mediului.
Nu copacii, cât păsările
Agent Green a invocat faptul că emiterea deciziilor în lipsa unor măsuri clare aprobate pentru aria protejată Bârnova pune în pericol iminent speciile de păsări rare din zonă. „Nu există o cartare a zonelor de cuibărit, împerechere sau hrănire a speciilor de păsări protejate în acest sit Natura 2000, condiţiile din cele două decizii de încadrare şi din avizele subsecvente referitoare la păsări fiind astfel fără aplicabilitate practică. Nici amenajamentele silvice nu prevăd care sunt parcelele unde marcarea arborilor este interzisă şi în ce perioade”, au arătat reprezentanţii Agent Green. Printre păsările puse în pericol de exploatarea forestieră se numără acvila ţipătoare mică, buha, caprimulgul şi viesparul. Alături de acestea, ar fi puse în pericol şi specii protejate de insecte, de lilieci sau alte mamifere mici.
Voluntarii Agent Green au constatat şi faptul că, deşi teoretic lucrările silvice erau interzise în perioada de reproducere şi creştere a puilor, respectiv aprilie-iulie, acestea s-au desfăşurat în aprilie-mai 2020. „Lucrările silvice propuse, desfăşurate în perimetrul celor două situri Natura 2000, realizate cu încălcarea condiţiilor prevăzute în avize şi în lipsa unei analize detaliate privind impactul asupra speciilor şi habitatelor protejate şi chiar în lipsa unor obiective de conservare pentru speciile de păsări pun în pericol integritatea reţelei Natura 2000, putând conduce la deteriorarea speciilor şi habitatelor protejate în cadrul acestora”, se menţţionează în acţiunea Agent Green. A fost reproşată şi lipsa unei dezbateri publice a intenţiei de exploatare forestieră a pădurii Bârnova, cetăţenii neavând astfel posibilitatea să-şi expună opiniile.
Încă o grea moştenire
În viziunea Direcţiei Silvice Iaşi, condiţia dezbaterii publice a fost îndeplinită prin publicarea într-un cotidian local a anunţului privind depunerea documentaţiei la Agenţia pentru Protecţia Mediului în vederea obţinerii avizului de mediu. Direcţia a explicat apoi că „amenajamentele silvice ale Ocoalelor Silvice Dobrovăţ şi Lunca Cetăţuii au fost aprobate prin ordinele Ministrului Apelor şi Pădurilor nr. 1173 şi 1174 la data de 01.11.2019, dată la care actualul ministru (Costel Alexe, n.r.) nu era încadrat în nicio funcţie din cadrul ministerului”. Guvernul Dăncilă a fost demis în urma unei moţiuni de cenzură pe 10 octombrie 2019 şi a asigurat interimatul până la instalarea Guvernului Orban, pe 4 noiembrie. Costel Alexe a replicat la rândul lui, ieri, că cele două ordine de amenajamente silvice pentru Lunca Cetăţuii şi Dobrovăţ a fost semnate de predecesoarea lui, dar nu a menţionat dacă a încercat să întreprindă vreo acţiune de retragere sau de anulare a lor.
Promisiunile ministrului Alexe
La fel cum a făcut-o în cele două conferinţe de presă organizate chiar în Pădurea Dobrovăţ, în aprilie-mai 2020, Alexe a declarat ieri că rămâne susţinătorul protejării pădurilor, al împăduririi terenurilor degradate din judeţ, dar şi al exploatării forestiere sustenabile şi durabile, conform prevederilor legale. Cu un an în urmă, în plină stare de urgenţă, reţelele de socializare au reclamat tăieri masive de arbori în Pădurea Dobrovăţ. La solicitarea Ziarului de Iaşi, Direcţia Silvică a precizat atunci că toate exploatările sunt avizate legal şi că este vorba de „regenerarea” unor suprafeţe împădurite, nu de defrişarea lor. Lucrările se desfăşurau atunci pe o suprafaţă de 3,5 hectare, licitată în 2019, la fel, înainte de numirea lui Costel Alexe la minister. Fostul ministru al Mediului a spus atunci că în judeţ se recoltează anual între 185 şi 220 de mii de metri cubi şi a luat apărarea firmelor care lucrează cu această materie primă, peste 16 mii, cu mai mult de 100 de miii de angajaţi. Ulterior, Alexe a anunţat că au fost adăugate mai multe suprafeţe în categoria pădurilor virgine (protejate) şi că pădurile seculare vor intra în zone de protecţie pentru a fi conservate. El a promis atunci că până la mijlocul lunii septembrie (2020), toate activităţile de producţie din aceste păduri vor fi oprite. Astfel, pentru cele 740 de hectare de păduri seculare din judeţul Iaşi, procentul de intervenţie urma să fie coborât sub 10 la sută. (Radu MEŞNIŢĂ, Alex ZĂNOAGĂ)
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Penalul Adrian Chesnoiu, aplaudat de colegii din PSD în Parlament
Ciolacu, încă un atac indirect la PNL, după ce i-a făcut „tiriplici”
Un fost gardian SS, în vârstă de 101 ani, condamnat la cinci ani de închisoare
(FOTO) Pieton, lovit de un taxi în zona bisericii catolice din Nicolina
Kremlinul anunţă că-şi va termina ofensiva în Ucraina atunci când capitulează Kievul
Armata rusă minte cum respiră în privinţa mall-ului bombardat în Ucraina
Ciucă a anunţat că România va avea până la 1 noiembrie depozitele de gaz la capacitate de 80%
Andrew Fletcher de la Depeche Mode a murit din cauza unei rupturi a unei artere
Erdogan anunţă, înainte să plece la summitul NATO, o posibilă întâlnire cu Biden la Madrid
Primăria Miroslava îşi îndeamnă locuitorii să consume apă în mod raţional
Şeful PSD: Impozitarea progresivă nu va fi implementată anul acesta şi cred că nici anul viitor
Marcel Ciolacu, declaraţii importante despre compensarea preţului la carburanţi
Armata Ucraina primeşte din partea SUA 18 ambarcaţiuni de război
Pentagonul are cel mai mare buget din istoria ţării: 810 miliarde de dolari
Absolvenţi de filologie cu note de 2 şi 3 la examenul de Bacalaureat. Cum este posibil?
Vin trei zile de foc! Meteorologii anunţă temperaturi care pot ajunge la 37 - 38 de grade Celsius
Numărul victimelor bombardamentului mall-ului din Kremenciug urcă la 18 morţi
Cauți rochie de nuntă pentru femei plinuțe? Iată recomandările noastre (P)
Dezbatere interesantă la Iaşi pe marginea documentelor secrete
AUR se laudă că a strâns peste 2 milioane de semnături pentru demiterea preşedintelui Iohannis
"Telefonul negru", cu Ethan Hawk, a dominat box office-ul românesc de weekend (VIDEO)
Soprana Anna Netrebko vrea compensaţii de 350.000 de dolari din partea Metropolitan Opera
Descoperire macabră într-un camion în Texas: 46 de morţi şi 16 răniţi!
Schimbări majore în strategia NATO. Ce se întâmplă pe flancul estic şi în zona Mării Negre
Simona Halep o va întâlni astăzi în primul tur la Wimbledon pe Karolina Muchova
Dmitri Medvedev, fost preşedinte al Rusiei, ameninţă cu al treilea război mondial
Zelenski acuză că statul rus a devenit cea mai mare organizaţie teroristă din lume
Ruşii au luat la ţintă un centru comercial din Ucraina în care se aflau peste 1.000 de oameni
Surpriza campaniei de transferuri a verii? Poli Iaşi urcă la munte
Cu ce mesaje au plecat în lume cei 1.540 de absolvenți de la Medicină
(VIDEO) La Chicerea, Tomeşti, apa curge doar la miezul nopţii, cât un fir de aţă
Maşina este pe numele soţiei, dar o conduce soţul. La cine rămâne la divorţ?
Majoritate instabilă PNL-PMP în Consiliul Local. A căzut proiectul cu zeci de vile în Bucium
Briscan ZARAEducaţia colaterală |
Cristina DANILOVSe mărită Adriana! |
Nichita DANILOVOglinda fisurată a lui Nicolae Stan |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.