anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Care sunt dedesubturile procesului prin care Agent Green a reuşit să oprească tiierile de copaci în zona de sud a Iaşului

Acvila ţipătoare şi buha de Dobrovăţ au învins ditamai ministrul Mediului

GALERIE
Dobrovat_Acvila_tipatoare
 • Dobrovat_Acvila_tipatoare
- +

Costel Alexe s-a delimitat de subiectul acţiunii câştigate în instanţă de Agent Green, organizaţie neguvernamentală non profit pentru protecţia mediului, care a contestat decizia prin care Ministerul Mediului şi-a dat acordul pentru exploatarea Pădurii Bârnova-Repedea. Fostul ministru al Mediului a declarat ieri că decizia menţionată a fost emisă în ultimele zile ale Guvernului Dăncilă, pe 25 septembrie 2019, înainte de desemnarea sa ca ministru în Guvernul Orban. 

Decizia 73/25.09.2019 se referă la intervenţiile de pe raza Ocolului Silvic Dobrovăţ. O decizie similară a fost semnată de acelaşi ministru al Mediului de atunci, pe 3 octombrie, pentru Ocolul Silvic Lunca Cetăţuii. Portofoliul respectiv era deţinut de Graţiela Gavrilescu (ALDE). Prima instanţă, Tribunalul Bucureşti, a respins anul trecut cererea Agent Green, dar Curtea de Apel Bucureşti a decis zilele trecute suspendarea deciziei menţionate. Organizaţia a chemat în instanţă cele două ocoale silvice, Direcţia Silvică Iaşi şi Agenţia ieşeană de Protecţie a Mediului.

Nu copacii, cât păsările

Agent Green a invocat faptul că emiterea deciziilor în lipsa unor măsuri clare aprobate pentru aria protejată Bârnova pune în pericol iminent speciile de păsări rare din zonă. „Nu există o cartare a zonelor de cuibărit, împerechere sau hrănire a speciilor de păsări protejate în acest sit Natura 2000, condiţiile din cele două decizii de încadrare şi din avizele subsecvente referitoare la păsări fiind astfel fără aplicabilitate practică. Nici amenajamentele silvice nu prevăd care sunt parcelele unde marcarea arborilor este interzisă şi în ce perioade”, au arătat reprezentanţii Agent Green. Printre păsările puse în pericol de exploatarea forestieră se numără acvila ţipătoare mică, buha, caprimulgul şi viesparul. Alături de acestea, ar fi puse în pericol şi specii protejate de insecte, de lilieci sau alte mamifere mici.

Voluntarii Agent Green au constatat şi faptul că, deşi teoretic lucrările silvice erau interzise în perioada de reproducere şi creştere a puilor, respectiv aprilie-iulie, acestea s-au desfăşurat în aprilie-mai 2020. „Lucrările silvice propuse, desfăşurate în perimetrul celor două situri Natura 2000, realizate cu încălcarea condiţiilor prevăzute în avize şi în lipsa unei analize detaliate privind impactul asupra speciilor şi habitatelor protejate şi chiar în lipsa unor obiective de conservare pentru speciile de păsări pun în pericol integritatea reţelei Natura 2000, putând conduce la deteriorarea speciilor şi habitatelor protejate în cadrul acestora”, se menţţionează în acţiunea Agent Green. A fost reproşată şi lipsa unei dezbateri publice a intenţiei de exploatare forestieră a pădurii Bârnova, cetăţenii neavând astfel posibilitatea să-şi expună opiniile.

Încă o grea moştenire

În viziunea Direcţiei Silvice Iaşi, condiţia dezbaterii publice a fost îndeplinită prin publicarea într-un cotidian local a anunţului privind depunerea documentaţiei la Agenţia pentru Protecţia Mediului în vederea obţinerii avizului de mediu. Direcţia a explicat apoi că „amenajamentele silvice ale Ocoalelor Silvice Dobrovăţ şi Lunca Cetăţuii au fost aprobate prin ordinele Ministrului  Apelor şi Pădurilor nr. 1173 şi 1174 la data de 01.11.2019, dată la care actualul ministru  (Costel Alexe, n.r.) nu era încadrat în nicio funcţie din cadrul ministerului”. Guvernul Dăncilă a fost demis în urma unei moţiuni de cenzură pe 10 octombrie 2019 şi a asigurat interimatul până la instalarea Guvernului Orban, pe 4 noiembrie. Costel Alexe a replicat la rândul lui, ieri, că cele două ordine de amenajamente silvice pentru Lunca Cetăţuii şi Dobrovăţ a fost semnate de predecesoarea lui, dar nu a menţionat dacă a încercat să întreprindă vreo acţiune de retragere sau de anulare a lor.

Promisiunile ministrului Alexe

La fel cum a făcut-o în cele două conferinţe de presă organizate chiar în Pădurea Dobrovăţ, în aprilie-mai 2020, Alexe a declarat ieri că rămâne susţinătorul protejării pădurilor, al împăduririi terenurilor degradate din judeţ, dar şi al exploatării forestiere sustenabile şi durabile, conform prevederilor legale. Cu un an în urmă, în plină stare de urgenţă, reţelele de socializare au reclamat tăieri masive de arbori în Pădurea Dobrovăţ. La solicitarea Ziarului de Iaşi, Direcţia Silvică a precizat atunci că toate exploatările sunt avizate legal şi că este vorba de „regenerarea” unor suprafeţe împădurite, nu de defrişarea lor. Lucrările se desfăşurau atunci pe o suprafaţă de 3,5 hectare, licitată în 2019, la fel, înainte de numirea lui Costel Alexe la minister. Fostul ministru al Mediului a spus atunci că în judeţ se recoltează anual între 185 şi 220 de mii de metri cubi şi a luat apărarea firmelor care lucrează cu această materie primă, peste 16 mii, cu mai mult de 100 de miii de angajaţi. Ulterior, Alexe a anunţat că au fost adăugate mai multe suprafeţe în categoria pădurilor virgine (protejate) şi că pădurile seculare vor intra în zone de protecţie pentru a fi conservate. El a promis atunci că până la mijlocul lunii septembrie (2020), toate activităţile de producţie din aceste păduri vor fi oprite. Astfel, pentru cele 740 de hectare de păduri seculare din judeţul Iaşi, procentul de intervenţie urma să fie coborât sub 10 la sută. (Radu MEŞNIŢĂ, Alex ZĂNOAGĂ)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cătălin ONOFREI

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cum de-au căzut ţărăniştii atât de jos?

opinii

Educaţia colaterală

Briscan ZARA

Educaţia colaterală

Lăsaţi copiii să încerce singuri, lăsaţi-i să se dea cu capul de perete, să simtă durerea, învăţaţi-i să se aştepte la greşeli şi la lucruri imprevizibile şi să se adapteze, altfel nu vor ajunge adulţi deplini şi independenţi, iar lumea rea şi crudă prin natura ei îi va face nefericiţi.

Se mărită Adriana!

Cristina DANILOV

Se mărită Adriana!

După o perioadă în care evenimentele au fost restricţionate din cauza pandemiei de Covid-19, viaţa, iată, şi-a reluat cursul, cel puţin în cazul nunţilor. Primim deja invitaţii, ne preocupăm de ţinuta pe care o vom purta la petrecere, ne gândim la cadoul de casă nouă şi nu doar la acestea: ne gândim la miri, la drumul pe care îl vor urma împreună, mulţi retrăind chiar emoţia din ziua nunţii noastre. O nostalgie plăcută pe care am simţit-o şi eu atunci când colega mea de birou, Adriana, mi-a înmânat, radiind de fericire, invitaţia la nunta ei. Prilej bun de a spune, azi, câteva cuvinte despre căsătorie şi petrecerea prin care o facem cunoscută tuturor celor dragi din viaţa noastră.

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

pulspulspuls

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Vă mai amintiţi, stimaţi telespectatori şi fini observatori ai vieţii politice de Bahlui, ce mai conflict şi ce mai sudălmi răzbăteau până-n drum între conţilierul fost UNPR Manolache, om de-al gheneralului Oprea Izmană (apropo, iată ce pantaloni tip izmană are şi conţilierul de care vă spunem!) şi fostul şef de Cejău Popa? Ba chiar zice lumea că odată erau cât pe ce să-şi înfingă şi mâinile-n gât, nu alta.

Caricatura zilei

BAC

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.