anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Aderarea la Spaţiul Schengen - AFP: Aderarea Croaţiei pare probabilă, rămân obstacole pentru România şi Bulgaria

GALERIE
Schengen1
 • Schengen1
- +

Miniştrii de interne ai UE urmează să se pronunţe joi prin vot asupra extinderii Spaţiului Schengen: în timp ce integrarea Croaţiei pare probabilă, rămân obstacole pentru Bulgaria şi România, pe fondul creşterii numărului de migranţi care sosesc pe ruta balcanică, scrie AFP într-un material în care prezintă contextul în care are loc reuniunea de la Bruxelles.

Comisia Europeană, la fel ca şi Parlamentul, a solicitat de mult timp includerea celor trei ţări în această zonă vastă în care peste 400 de milioane de persoane pot călători liber, fără controale la frontierele interne. Printre altele, aderarea ar elimina cozile lungi de vehicule la frontierele ţărilor şi ar încuraja turismul. În schimb, ţările membre Schengen trebuie să îşi asume un control strict al frontierelor externe ale acestui spaţiu de liberă circulaţie şi să se angajeze să coopereze pentru a combate crima organizată sau terorismul.

Este necesară unanimitatea

Croaţia (3,9 milioane de locuitori), care este membră a UE din 2013 şi care va adera la zona euro în ianuarie anul viitor, se aşteaptă la un răspuns pozitiv, dar ar putea apărea şi surprize. În schimb, România (19 milioane de locuitori) şi Bulgaria (6,5 milioane), care au aderat la UE în 2007 şi bat la uşa Schengen de mai bine de zece ani, se confruntă cu reticenţe din partea anumitor state. Pentru o decizie, este necesară unanimitatea celor 26 de membri ai acestui spaţiu (22 de ţări UE plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia).

Austria, care se confruntă cu un aflux de solicitanţi de azil, se opune ridicării controalelor la frontiera cu aceste două ţări, afirmând că ar creşte numărul de migranţi care sosesc. Ţările de Jos au rezerve faţă de Bulgaria, invocând corupţia din această ţară. Dosarele de aderare ale celor două foste ţări comuniste sunt legate în cadrul aceleiaşi proceduri, explică AFP.

CUM ARATĂ CRIZA REFUGIAŢILOR ÎN 2022 COMPARATIV CU 2015

Problema extinderii spaţiului Schengen este din nou în discuţie, deoarece numărul imigranţilor ilegali la frontierele externe ale UE este din nou în creştere, după ce scăzuse în timpul pandemiei. Această creştere este marcată în special de ruta Balcanilor de Vest, unde au fost detectate aproximativ 139.500 de intrări neregulamentare în UE începând din ianuarie, potrivit Frontex. Cu toate acestea, este departe de cele 764.000 de intrări înregistrate în 2015, în perioada crizei refugiaţilor, menţionează AFP.

Dar această situaţie a determinat Austria şi Republica Cehă să reintroducă controalele la frontieră şi a determinat Comisia Europeană să prezinte un plan de acţiune pentru a încerca să reducă afluxul pe această rută, aşa cum a făcut recent şi pentru ruta mediteraneană centrală. Bruxelles-ul propune, printre altele, desfăşurarea agenţiei europene Frontex nu numai la frontierele UE cu Balcanii de Vest, ci şi între aceste ţări.

De asemenea, Comisia solicită acestor state (Albania, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia), ai căror cetăţeni nu au nevoie de vize pentru a călători în UE, să se alinieze la politica Uniunii în materie de vize. Serbia, acuzată că a contribuit la creşterea numărului de imigranţi care sosesc în UE, a început să facă acest lucru, reimpunând vize pentru cetăţenii tunisieni şi burundezi.

"Fiecare stat membru trebuie să se achite de partea sa de responsabilitate”

La fel ca Austria, Belgia se declară copleşită de un aflux de solicitanţi de azil, dintre care mulţi au fost deja înregistraţi într-un alt stat membru al UE sau au o procedură de azil în curs de desfăşurare acolo. Secretarul de stat belgian pentru azil şi migraţie, Nicole de Moor, a avut miercuri o întâlnire cu mai mulţi dintre omologii săi din UE, solicitând "aplicarea corectă" a Regulamentului Dublin, care prevede că ţara de sosire în UE a unui migrant este responsabilă de cererea de azil a acestuia. "Fiecare stat membru trebuie să se achite de partea sa de responsabilitate pentru a se asigura că există o solidaritate reală", a spus ea. În acest an, Belgia a trimis înapoi 745 de solicitanţi de azil către statele membre responsabile, dar se plânge că multe ţări ignoră "cererile de preluare".

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Testamentul PNL, un nou certificat de naştere pentru PSD

Cosmin PAȘCA

Testamentul PNL, un nou certificat de naştere pentru PSD

Vetuşti, incompetenţi, poate uşor retardaţi, dar în orice caz, mai puţin mizerabili decât liberalii. Or, tocmai această reinventare a PSD ca partid frecventabil, aparent onest, e cel mai toxic testament pe îl lasă PNL după epoca Ciucă-Iohannis.

opinii

Fuga, lupta şi a treia variantă

Briscan ZARA

Fuga, lupta şi a treia variantă

Nimeni nu se gândeşte ce se întâmplă exact în momentul acela, momentul groazei, momentul instinctului maxim de fugă sau luptă, în care niciunul dintre combatanţi nu mai este raţional, când eşti în stare să muşti cu dinţii din carnea celuilalt pentru a nu muri. Atunci nu ştii ce faci, nu mai eşti tu însuţi, ci un criminal în devenire, singurul tău gând fiind să supravieţuieşti, nu te interesează nimic altceva. Nimic.

Cu Pareto, la serviciu şi în pat

Cristina DANILOV

Cu Pareto, la serviciu şi în pat

Una dintre marile probleme ale secolului este, firește, stresul. Și cine nu a fost niciodată stresat de solicitări excesive, aflându-se în imposibilitatea de a îndeplini toate sarcinile pe care și le-a propus într-o zi? La finalul unei zile adeseori ne gândim câte lucruri în orele ce tocmai au trecut au fost de prisos? Cât timp petrecem făcând activități sau lucrări care nu sunt cu adevărat importante? Și, mai ales, câtă energie am folosit pentru a rezolva probleme care nu sunt ale noastre? Și acest lucru se întâmplă pentru că este o mare diferență între ceea ce ar trebui să faci și ceea ce tu, realmente, poți face.

Unificatori şi dezbinatori (II)

Mihai DORIN

Unificatori şi dezbinatori (II)

Când noul război era la porţile cetăţii, România era mai izolată şi mai slabă chiar decât în pragul celuilalt război. Politicienii de strânsură le-au spus românilor că duşmanul e înafară. Şi aşa credem şi azi, din naivitate şi prostie. Din păcate, duşmanii cei mai aprigi ai unităţii României sunt chiar înlăuntrul ei.

pulspulspuls

Iar a ajuns ciuca miştourilor naţionale un ales al ieşenilor

Iar a ajuns ciuca miştourilor naţionale un ales al ieşenilor

Băbăeţ, haidaţ’ bă, dar nici chiar aşa, băă... Iacătă mai jos poza care circulă cu mare frenezie prin mediul online, şi de care se râde cu mare poftă! 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode trebuie sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.