anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Adevăraţii băieţi deştepţi au făcut anul trecut la Iaşi afaceri de aproape 500 milioane euro

GALERIE
angajati IT Iasi
 • angajati IT Iasi
- +

Cifra de afaceri totală realizată de companiile de IT&C a urcat în 2020 cu aproape 11% faţă de anul anterior. În judeţ activează 1.167 de societăţi de profil. Ele au un număr total de 12.751 de angajaţi, de trei ori mai mulţi faţă de situaţia din 2008. Cifrele sunt cu singuranţă mai mari, cele luate în calcul nu înclud şi datele firmelor înregistrate în alte judeţe, dar care au filiale pe plan local.

Cifra de afaceri totală a firmelor din judeţul Iaşi cu activitate în domeniul IT&C a crescut anul trecut cu aproape 11%, urcând până la 491 milioane de euro, faţă de 444 milioane de euro în anul 2019, conform datelor prezentate în cea mai recentă ediţie a Breviarului Economic al Judeţului Iaşi, elaborat de către Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi, consultat de „Ziarul de Iaşi”. Domeniul IT&C a contribuit cu 7,67% la cifra de afaceri totală a judeţului Iaşi, de 6,40 miliarde de euro anul trecut. În total, la sfârşitul anului 2020 erau înregistrate în judeţ 1.167 de companii cu activitate în acest sector, mai multe cu 130 comparativ cu anul precedent.

Şi numărul salariaţilor a crescut anul trecut, 12.751 de oameni lucrând pentru aceste firme, de la 12.380 în anul 2019. De altfel, raportat la anul 2008, când erau 3.783 de angajaţi în domeniu, în prezent sunt de aproape trei ori mai mulţi.

Datele acestea nu includ şi cifrele raportate de către firmele înregistrate în alte judeţe, dar care au doar filial în Iaşi. Un exemplu concludent este compania Continental, unde lucrează circa 2.000 de angajaţi. Dacă luăm în calcul doar cifra de afaceri medie pe angajat realizată anul trecut în judeţ (n.r.-a fost calculata impartind cifra de afaceri totala la numarul total de angajati si are valoarea de 38.400 euro/salariat), rezultă că în Iaşi societatea a făcut afaceri pe aproape 80 milioane de euro, adică 16% din total. Mai mult, trebuie menţionat că firma Continental nu este singura în această situaţie.

Revenind la cifra de afaceri totală a acestor companii pe anul trecut, de 491 milioane de euro, cel mai mare procent (60,80%) a fost obţinut de firmele cu activităţi de realizare software la comandă, respectiv 298,6 milioane de euro, iar un procent de 20,56%, mai exact 100,9 milioane de euro, de firmele cu activităţi de consultanţă, management şi alte servicii IT&C.

Servicii conexe IT&C – call center a reprezentat 8,16% din cifra de afaceri totală a firmelor (40,1 milioane de euro), Prelucrare date, portaluri web, administrare pagini web – 3,85% (18,9 milioane de euro), iar Activităţi de editare a produselor software şi a jocurilor pe calculator – 2,84% (13,9 milioane de euro), Activităţi de telecomunicaţii – 2,74% (13,5 milioane de euro) şi Fabricarea calculatoarelor şi a echipamentelor de comunicaţii – 1,04% (5,1 milioane de euro). 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.